Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe ontslagronde bij Avebe

Door op donderdag, 14 oktober, 2004 - 22:09
veendam - Zetmeelconcern Avebe uit Veendam schrapt voor november 2005 nog 324 arbeidsplaatsen in Nederland. Gedwongen ontslagen zouden daarbij niet zijn uitgesloten.

Dat heeft het zetmeelconcern het personeel woensdag meegedeeld. De aangekondigde maatregelen zijn vooral gericht op werknemers die op 1 januari 2005 56 jaar of ouder zijn. Zij krijgen een regeling aangeboden waarbij ze tachtig procent van hun laatstverdiende loon ontvangen.

Een woordvoerder van het concern bevestigt dat er het komend jaar 324 banen uit moeten. Of daarvoor gedwongen ontslagen nodig zijn kan hij niet zeggen. Er komt geen collectieve ouderenregeling, maar het concern wil individuele afspraken met betrokken werknemers, op basis van een 'pakket specifieke maatregelen'. Volgens de woordvoerder is daarover een akkoord gesloten met de vakbonden.

Avebe liet begin dit jaar al weten dat het dieper in de organisatie moet snijden dan eerder aangekondigd. Het concern kampt met een slechte wereldmarkt.

Wereldwijd had Avebe al besloten tot een afslanking met in totaal 650 banen waarvan ruim driehonderd in Nederland. De nu aangekondigde ronde komt daar nog bij.

Sluiting

Avebe sluit dit jaar de fabriek in Veendam en op termijn gaat ook de locatie Foxhol dicht. Resteren de vestigingen in Gasselternijveen en Ter Apelkanaal, goed voor zo'n 500.000 ton aardappelzetmeel per jaar.