Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstmarkt en intocht Kerstman Veendam met volle pleinen

Door Henk Drenth op zondag, 18 december, 2016 - 23:19

IMG_8947_0012.jpg

De kerstmarkt is zondag om 17 uur met twee pleinen vol mensen afgesloten met een vuurwerk dat achter het raadhuis ontstoken werd. Met de kerstmarkt en de diverse activiteiten die daar bij horen heeft de organisatie goed uitgepakt. Met zo’n 40 tot 45 kramen konden bezoekers zaterdag en zondag genieten van de traditionele versnaperingen en speciale lekkernijen. En van veel sfeer. De organisatie is erin geslaagd om iets moois neer te zetten.

IMG_9124_0042.jpg

Voor het eerst was er ook een levende Kerststal met bijbehorende dieren. Het Rad van Fortuin werd gedraaid met als hoofdprijzen 2 grote smart tv’s. De prijzen waren beschikbaar gesteld door de Centrum ondernemers. De kinderen waren zeker niet vergeten. Met als hoogtepunt een reuzenglijbaan. Bij ijzersmid Gerrit konden ze zelf een grote nagel gaan smeden. Daarnaast gaf de smid diverse demonstraties van het ijzersmeden. De nostalgische paardentram had weer een speciale dienstregeling.

IMG_3296.jpg

De paardentram vervoerde zaterdag ook kinderen tijdens de intocht van de Kerstman, die met de STAR trein naar het station was gekomen. Hij werd verwelkomt door een vol perron met mensen. Tijdens het wachten werden ze vermaakt met de vrolijke muziek van het dweilorkest De Dwarsliggers uut Grunn. De trein was behoorlijk verlaat, misschien doordat men zich had verkeken op het groot aantal passagiers. In de trein konden 600 passagiers mee. Zoveel zullen het er niet geweest zijn, maar naast de door de ondernemersvereniging verkochte 300 kaarten had de STAR er zelf ook 300 voor de verkoop meegekregen.

IMG_0435.JPG

De Kerstman nam na aankomst in Veendam weer plaats in de arrenslee met twee mooie paarden voorgespannen. Onderweg naar het Raadhuisplein mocht een jongen naast de Kerstman mee in de arrenslee. Op het Raadhuisplein was het helemaal vol met bezoekers. Voor het eerst was ook livemuziek op de Kerstmarkt. Zaterdagavond kon tijdens de Moonlight Shopping tot 21 uur inkopen worden gedaan.

IMG_8953_0006.jpg

Traditiegetrouw stond de Kerstmarkt ook weer in het teken van de goede doelen. De serviceclubs Kiwanis, Lions, Round Table en Rotary exploiteerden weer een gezamenlijk bar op het midden van het plein. De opbrengst van de bar komt ten goede van het Kinderhotel Burcht Wedde.

IMG_3327.jpg

Voor het jaarlijkse project Sterren Stralen heeft de Rotary in hun kraam speciaal geselecteerde wijnen verkocht voor Kinderen in de knel en voor Stichting Leergeld. Daarnaast komt een deel van de opbrengst ten goede aan de basisscholen in Veendam en Wildervank. Verder werkten de serviceclubs voor het eerst samen in de centrale verkoop van glühwein.

IMG_0525.JPG

Zondag was er eveneens een primeur tijdens de kerstmarkt. In het centrum van Veendam werd de door de Rotery georganiseerde Kerstloop gelopen ten goede van Summerfun Veendam. De serviceclubs staan ook op de Kerstmarkt voor Veendam zelf. Ze zien hoe het publiek van de sfeer geniet, en een hapje en een drankje hoort daar bij.

IMG_3376.jpg

De kerstmarkt van Veendam is steeds verder gegroeid. Er was drie jaar geleden een start, en dit jaar is er met drie keer het budget gewerkt dan van de eerste. En het groeit nog steeds meer. Voorzichtig was er een kleine uitbouw met de kramen ook de Kerkstraat in. Volgend jaar wil men dit verder uitbouwen. De ambitie is er om na verloop van tijd helemaal rond te komen, zodat het mogelijk ook aantrekkingskracht in de regio kan krijgen. Men wil er in ieder geval voor gaan.


Fotoalbum zaterdag


Fotoalbum zondag