Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Veendam huldigt haar Nederlandse kampioenen

Door Henk Drenth op zondag, 18 december, 2016 - 10:52

IMG_0307.JPG

Zaterdag om 16.00 uur heeft wethouder Henk Jan Schmaal de wielrenster Lonneke Uneken en de squasher Maikel Beijne gehuldigd. Beiden zijn in 2016 Nederlands Kampioen geworden. Maikel Beijne kon zelf niet bij de huldiging aanwezig zijn. De huldiging vond plaats op het podium van de Kerstmarkt voor het gemeentehuis. Lonneke mocht de huldiging onder veel publieke aandacht in ontvangst nemen.    

Lonneke Uneken
Lonneke Uneken is op zaterdag 18 juni 2016 Nederlands Kampioen wielrennen geworden in de categorie nieuwelingen meisjes in Oud-Tonge. Tijdens de wedstrijd was Lonneke favoriet, maar ze moest het nog wel waarmaken en dat is haar gelukt.

Maikel Beijne
Op 22 mei 2016 is squasher Maikel Beijne Nederlands Kampioen geworden in de categorie Dubbel Heren Top in Zoetermeer. Hij is Nederlands Kampioen geworden zonder een game te verliezen.

Huldiging
Veendam is trots op deze Nederlandse Kampioenen uit Veendam die de sport en de regio een positieve uitstraling geven.

Sterke sprint
De 16 jarige Lonneke Beijne is vanaf haar zevende lid van de wielersportvereniging Stormvogels Veendam. In sportieve zin had zij een heel goed seizoen met veel overwinningen. Zij was als favoriet naar het NK Wielrennen gegaan in juni, met de startplaats in Oude-Tonge, Zeeland. Het werd overschaduwd door het overlijden van haar oma anderhalve week ervoor. Ondanks deze moeilijke periode heeft ze goed gefietst, en ze wist dat ze een sterke sprint in huis had. Lonneke heeft zich de hele koers rustig gehouden om het in een eindsprint af te kunnen maken. In de eindsprint heeft ze haar zege behaald.

IMG_0326.JPG

Keuzerondes
Ooit begonnen als voetbalster bij Veendam 1894 is Lonneke al vanaf haar zevende met het wielrennen bezig. Het wielrennen werd vooraf gegaan door het schaatsen en is zij ook hierin zeer verdienstelijk. Omdat het lastig is om beide takken van sport op topniveau te combineren moet ze nog een keuze maken waarin ze definitief verder wil. Om dat te kunnen doen wil ze zich eerst gaan plaatsen voor het volgende NK schaatsen.

De bal kan nog twee kanten uit. Van bondscoach Loes Gunnewijk van de junioren vrouwen was er een uitnodiging voor de Nederlandse Selectie. Als ze zich in het volgend seizoen goed genoeg laat zien kan ze in de belangrijkere koersen meedoen en in de meerdaagses. Met wellicht in de EK en WK. Het is heel spannend en ze heeft er heel veel zin in. Ze traint er ook hard voor, dat wekelijks tot 15 à 20 uur kan oplopen.

Namens de Stormvogels heeft ze aan de gemeente een cadeautje overhandigd, als bedankje voor de samenwerking en ondersteuning van de club.