Tekst Hans van Noort
Veel Veendammers van nu hebben in het verleden op én via de basisschool hun verkeersdiploma behaald. Een aantal vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Veendam/Wildervank is hier jaarlijks in de maanden april en oktober uren en uren mee bezig. Maar ze doen nog veel meer, hoewel het de laatste jaren helaas afneemt want de Provincie neemt veel taken over. Toch houden ze plezier in hun ”werk”, horen we uit de mond van secretaris/penningmeester Janneke Niemeijer.
Verkeersdiploma
Gemiddeld doen 300 kinderen van de basisscholen groep 7 en 8 examen voor hun verkeersdiploma. Nagenoeg alle scholen in Veendam/Wildervank doen mee. Ook de scholen voor speciaal onderwijs De Wim Monnereau School en de Margaretha Hardenbergschool zijn van de partij, waarbij opgemerkt moet worden dat de laatste school alleen aan de praktijk meedoet.
Maar wat houdt dat verkeersdiploma nu in?
De kinderen van groep 7 worden door de school aangemeld. In april volgt dan het schriftelijk gedeelte. “Elk bestuurslid - Luit Bakker (vicevoorzitter), Anneke Bos en Peter Dijkstra - doet drie scholen per ochtend,” vertelt Janneke Niemeijer. Al de examens moeten nagekeken worden. Mochten kinderen onvoldoende hebben behaald, dan volgt twee weken later een herkansing. Dat de gedrevenheid ver gaat, blijkt uit het feit dat Janneke’ s man Albert, eveneens bestuurslid, er gewoon een vrije dag voor opneemt! In oktober daaraanvolgend vindt het praktische gedeelte plaats. De kinderen krijgen bij de start allemaal een hesje om met nummer. De route is ongeveer 5 km en begint op het parkeerterrein bij het station De Langeleegte. Om de minuut vertrekt een kind. Op het parcours zijn 7 controleposten ingericht. Alle voorkomende verkeerssituaties worden opgenomen, zoals verkeerslicht, voorsorteren, rotondes, verplicht stopbord enz. Iedere school levert één controlepost. De kinderen/scholen krijgen vooraf de route. Er is dus een mogelijkheid om te oefenen! “Of daar veel gebruik van gemaakt wordt, weten we eigenlijk niet,” aldus Janneke Niemeijer.
De kinderen komen niet helemaal onvoorbereid op het examen. Op de scholen zijn lespakketten voorhanden en in de weken voorafgaand aan het examen staat Veilig Verkeer centraal op het lesrooster. Als alles achter de rug is moeten de diploma’s geschreven en ondertekend worden, wederom veel (hand)werk.
Wat doet VVN nog meer?
Op de kruising bij de gele klap (Coöp Wildervank) is achter het stopbord een reflecterende oranjeplaat aangebracht, zodat het verkeer komende vanuit de Apollolaan en de C.W. Lubbersstraat extra geattendeerd wordt hier stoppen, alvorens de kruising op te rijden!
Een zelfde maatregel is getroffen op het kruispunt Nijveenlaan – Van Delftstraat (30 km weg)/Torenlaan. Ondanks de maatregelen blijven beide kruisingen lastig en vinden er nog met enige regelmaat aanrijdingen plaats.
De kruising Boven Oosterdiep – Bendiksstraat is lastig en onoverzichtelijk. Uitwijken is niet mogelijk, omdat je anders het muurtje doorschiet en in het Oosterdiep terecht komt. VVN heeft bereikt dat de gele streep, parkeerverbod, een stukje verder is doorgetrokken.
Burgers kunnen overigens klachten over onveilige situaties doorgeven aan Janneke Niemeijer. In het gemeentegidsje kom je haar gegevens tegen! Ook op de site van VVN kun je onveilige situaties melden.
Fietsverlichting is ook zo’n heikel punt. We zetten mensen op de maan en vliegen de ruimte door naar Mars, maar degelijke fietsverlichting…. ho maar. Op verschillende basisscholen, zoals “De Sleutel,” wordt de fietsverlichting nagezien. Onder leiding controleren de kinderen elkaars fietsen, dan snijdt het mes van twee kanten, want hier zit wel degelijk een pedagogisch aspect in. Er is een reparatiemand van de ANWB en de Provincie aanwezig en de mensen van de afdeling assisteren bij de eventuele herstelwerkzaamheden.
Wie kent de slagzinnen op de spandoeken en motto(sandwiches)borden niet?
- “De scholen zijn weer begonnen”
- “Ben je Bob, zeg het hardop”
- “Ik val op – licht aan”
- “Goochem Gordel Campagne”
Allemaal werk van VVN. De gemeente ondersteunt door de spandoeken/mottoborden op te hangen of neer te zetten. Of de campagnes zin hebben is de vraag. Wel is bijvoorbeeld het bewustzijn ontstaan bij jong en oud dat alcohol en verkeer dingen zijn die beslist niet samen kunnen, wat zijn vruchten afwerpt.
Opfriscursus automobilist voor 55 plussers / rijvaardigheidstraining met een test over de kennis van de (nieuwe) verkeersregels en –borden én een half uurtje autorijden o.l.v. een ervaren instructeur. Nu bij Compaen o.l.v. de Provincie.
Een cursus/training voor scootmobiel rijders is éénmaal per jaar. Helaas kwamen er in Veendam slechts 5 personen op af. De cursus is wel doorgegaan. Via het district is deze cursus uitbesteed aan de Provincie.
Caravancontrole
Eind februari verschijnt er een advertentie in de plaatselijke kranten met de mogelijkheid om je op te geven. De kosten bedragen € 15,00. “Op een zaterdag doen we de controles bij Century Autogroep aan de Zwaaikom. De caravans worden dan gecontroleerd op verlichting, banden, gasflessen, gasslangen, reflectie, remkabels, assen, remmen, aarde, gevaren driehoek, brandblusser, gewogen enz. enz. Twee (bestuur)leden doen de buitencontrole en 2 de technische controle op de brug van de garage. Resultaat een afvinklijst met gecontroleerde punten en een advies wat er wel/niet aangedaan moet worden. Let wel, het is géén keuring, maar een advies. Gelukkig zien we dat de kwaliteit van de caravans de laatste jaren flink is verbeterd,” vertelt Janneke vol trots.
“Momenteel is er veel vraag naar de verkeerskar. Dit is een aanhangwagen gevuld met educatief materiaal voor kinderen tussen de 4 tot 12 jaar en is bedoeld om hen spelenderwijs vertrouwd te laten raken met het verkeer. Dankzij provinciale subsidie kunnen scholen deze kar kosteloos reserveren. Er zijn er twee in dit district. Eén staat in Bedum en de andere in Wildervank.”
Meer informatie is te vinden op de site www.vvn.nl
De afdeling Veendam/Wildervank van Veilig Verkeer Nederland is dus actief binnen onze gemeente. Samen met de provincie en de landelijke organisatie trachten ze de naam eer aan te doen, een veiliger verkeer met minder ongelukken, gewonden en doden. In 2015 waren er 621 doden te betreuren! Een toename van 51 ten opzichte van 2014!
Dat willen we toch geen van allen.
Afdeling Veendam/Wildervank ga a.u.b. door met jullie werk. Jullie dragen bij aan de verkeersveiligheid in onze omgeving en dus minder slachtoffers. Dank!