Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidie voor 34 initiatieven van bewoners
uit de hele provincie

Door op dinsdag, 13 december, 2016 - 18:06

provincie_groningen.png

Een kerstdiner voor eenzame ouderen in de stad, een dorpswinkel in Sauwerd, een beweegtuin in Uithuizermeeden, het behoud van Gockingaheem in Noordbroek en de oprichting van een energiecoöperatie in Oude Pekela. Het zijn een aantal voorbeelden van intiatieven van Groningers die bijdragen aan de leefbaarheid in hun omgeving. In totaal geeft de provincie 283.357,- euro subsidie aan 34 initiatieven, verspreid over de hele provincie.

Kerstdiner voor ouderen
Een groep van 15 studenten heeft 400,- euro subsidie gekregen voor het organiseert van een kerstdiner voor eenzame ouderen in de Oosterparkwijk in de stad. Ook gericht op ouderen is het project van de dorpsadviesraad Noordbroek. Zij zetten zich in voor het behoud van Gockingaheem, betaalbaar zorgaanbod voor de inwoners van Noordbroek en omgeving. Mensen die zorg nodig hebben, kunnen in zo Noordbroek blijven wonen binnen het netwerk waarin ze leven. De subsidie is 9.507,- euro.
De dorpencoöperatie Reitdiep krijgt 10.000,- euro om de dorpswinkel in Sauwerd, die in maart 2016 gesloten is, weer te heropenen met behulp vrijwilligers. Er gaat ook 10.000,- euro naar het project Beweegtuin De Mieden. Met dit geld wordt een omgeving gecreëerd waarin alle doelgroepen in Uithuizermeeden en omgeving kosteloos, functioneel, veilig en toegankelijk kunnen bewegen en elkaar ontmoeten.
       
Veel belangstelling
Gedeputeerde Eelco Eikenaar is tevreden dat er zoveel belangstelling is voor deze subsidie. "Het is goed te merken dat veel mensen zelf iets doen waar in hun omgeving behoefte aan is, want dat weten de mensen zelf het beste. En als provincie ondersteunen wij dit soort initiatieven graag."
De provincie werkt op vele manieren aan de leefbaarheid, zodat het hier in Groningen goed wonen, werken en leven is. Als gevolg van de bevolkingsdaling en de aardbevingen neemt de druk op die leefbaarheid toe. Daarom investeren we de komende vier jaar 47 miljoen euro extra, via het uitvoeringsprogramma leefbaarheid. Voor bewonersinitiatieven is de komende vier jaar 2 miljoen euro beschikbaar.