Jaaroverzicht 2016

Nieuwsoverzicht 2016 - november



IMG_1479.jpg

Officiële opening appartementencomplex de Parkflat
Het appartementencomplex de Parkflat aan de Korteleegte in Veendam is woensdag 2 november feestelijk heropend door wethouder Henk Jan Schmaal. Na een jarenlange periode van onrust voor de veelal bejaarde bewoners van de Parkflat, werd de flat in april uiteindelijk gekocht door twee regionale beleggers Gerd Jan ter Harkel en Paul Schuit . De Parkflat werd in 2016 flink onder handen genomen en daardoor compleet opgeknapt. De seniorenappartementen en de gemeenschappelijke ruimtes werden allen volledig gemoderniseerd.

Bewoners Sint Franciscus wegwijs op de electronische snelweg
Donderdagmorgen 3 november heeft Web in de Wijk Veendam de bewoners van Huize Sint Franciscus bezocht met een presentatie. Tijdens deze presentatie werd verteld wat je kunt op een laptop, tablet of iPad zoals internet, e-mailen, spelletjes doen en Skype. Maar ook over het gebruik van apps in de gezondheidszorg nu, en in de toekomst. Er waren een aantal bewoners in de zaal die al kundig waren op de pc en waren er een aantal belangstellenden voor de inloop of een cursus aldus Jantina Hoving van Web in de Wijk Veendam.

WP Futsal Fissa.JPG

Spectaculaire opening Futsal Fissa op Winkler Prins
In de pannakooi op het plein van Winkler Prins vond 4 november de spectaculaire opening van Futsal Fissa plaats, een zaalvoetbalproject van de KNVB en Coca Cola. Drie professionele freestylers, waaronder wereldkampioen panna knock-out Jeand Doest, kwamen hun tricks laten zien en trapten onder de opzwepende klanken van een DJ een balletje met de toegestroomde leerlingen. “Door onze deelname aan Futsal Fissa willen we het zaalvoetbal een extra impuls geven,” vertelde Ricardo Bongers, docent lichamelijk opvoeding op Winkler Prins.

Concert Fresco met Pé en Rinus en De Stroatklinkers groot succes
Accordeonvereniging Fresco organiseerde zaterdagavond 5 november voor een volle zaal in cultuurcentrum vanBeresteyn een optreden waarbij wederom De Stroatklinkers en het duo Pé Daalemmer en Rooie Rinus waren uitgenodigd. Alle drie de groepen lieten in de aan hen toebedeelde tijd hun muzikale kunnen aan de totaal uitverkochte zaal horen. Daarnaast werd het publiek ook gezamenlijk kostelijk vermaakt. Het was een combinatie die daar dubbel en dik garant voor stond.

Leerlingen de Ommewending en burgemeester ontbeten samen in Raadszaal
In november vond de week van ‘Het Nationaal Schoolontbijt’ plaats. Burgemeester Sipke Swierstra ontbeet dinsdagmorgen 8 november samen met wethouders Henk Jan Schmaal en Jaap Velema met vierentwintig leerlingen van basisschool de Ommewending. Uit elke groep zaten 3 kinderen in de raadszaal van het gemeentehuis in Veendam aan tafel. Tijdens deze week ontbeten ruim 520.000 kinderen samen op zo’n 2.720 basisscholen. Burgemeester Sipke Swierstra had dit jaar leerlingen van basisschool de Ommewending uitgenodigd om te komen ontbijten. Op deze manier geven ze allemaal het goede voorbeeld dat gezond ontbijten belangrijk is. Burgemeester Sipke Swierstra betaalde namens de gemeente Veendam symbolisch voor het ontbijt dat de kinderen meenamen met een donatie aan Jantje Beton. Elk jaar kiest ‘Het Nationaal Schoolontbijt’ een goed doel dat kinderen helpt. Jantje Beton zorgt samen met kinderen voor avontuurlijke speelbuurten, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. De 10 jarige Alana mocht van de burgemeester symbolisch de donatie ter waarde van 300 euro in ontvangst nemen.

IMG_1856.jpg

Mantelzorgers ontvingen blijk van waardering tijdens Dag van de Mantelzorg
Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, organiseerde het Steunpunt Mantelzorg Compaen Veendam een gezellige bijeenkomst in MFC de Meridiaan voor alle mantelzorgers uit de gemeente Veendam. Het Steunpunt Mantelzorg Compaen Veendam organiseert ieder jaar diverse activiteiten tijdens de Dag van de Mantelzorg. Ook in 2016 wilden ze de mantelzorgers in de gemeente waardering geven voor hun werk. Het thema was: “Mantelzorg doe je samen!”. Na een heerlijk kopje koffie met iets lekkers erbij konden even de zorgen aan de kant en genoot iedereen van een geweldig optreden van Muziek met Monique. Deze van origine Rotterdamse zangeres brengt ouderwetse gezelligheid met liedjes uit de oude doos. Een dijk van een stem gecombineerd met een flinke dosis humor staan garant voor puur plezier.

Prijsuitreiking fotowedstrijd gemeentegids 2017
Vrijdag 11 november reikte wethouder Jaap Velema in het gemeentehuis namens de jury de prijzen uit aan de drie winnaars van de fotowedstrijd voor de gemeentegids 2017. Voor de gemeentegids van 2017 werd voor de tweede keer een fotowedstrijd uitgeschreven waar inwoners van Veendam aan konden meedoen. De drie winnende foto’s kregen een plek in de gemeentegids en ontvingen een waardebon. Alle 43 ingestuurde foto’s werden beoordeeld door een jury bestaande uit wethouder Jaap Velema, Veendammer van het Jaar Jan Starke en vakfotograaf Bert Buiring. De winnende foto was van Henk Meima, en werd gemaakt in het Borgerspark. De foto was heel herkenbaar voor Veendam, en liet een schilderachtig kleurenspel zien.

IMG_2006.jpg

Blije gezichtjes tijdens Sint Maarten in centrum
Elf november is de dag dat mijn lichtje, dat mijn lichtje, elf november is de dag, dat mijn lichtje branden mag. Rond 5 uur vrijdagmiddag was dit en nog vele andere Sint Maarten liedjes te horen in het centrum. Tientallen vrolijke en blije kinderen waren met hun ouders naar het winkelhart van Veendam gekomen met hun lampionnetjes en een grote tas om alle lekkers in te doen.De ondernemers genoten zichtbaar van de gezellige sfeer en waren voorbereid op hordes kinderen. Om 18 uur sloten de winkeliers hun deuren en zette de stoet zich in beweging naar het gemeentehuis waar burgemeester Sipke Swierstra en de wethouder Jaap Velema en Bert Wierenga tot half 7 de kinderen ontvingen.

Sinterklaasintocht
Op zaterdag 12 november arriveerde Sinterklaas in het land. In de middag arriveerde hij op het podium voor het stadhuis in Veendam met zijn pieten en werd toegejuicht door jong en oud. Burgemeester Swierstra heette hem van harte welkom. Sinterklaas liet de kinderen weten dat ze allemaal hun schoentje mochten zetten die vanavond.

Oogst en dankdienst 13 nov 2016 zanggroep.jpg

Fruitmandjes voor verzorgingstehuizen
Zondag 13 november brachten vrijwilligers van de Grote Kerk Veendam (PKN) zo rond de honderd fruitmandjes naar de huiskamers in diverse Veendammer verzorgings- en verpleegtehuizen. In verpleeghuis Veenkade werden in de grote zaal en op enkele afdelingen ook nog enkele liederen ‘van vroeger’ gezongen. Sylvia Zigterman-Rustenburg van de diaconie vertelde waarom ze zo gemotiveerd is hieraan mee te doen: ‘de eerste keer vond ik het een drempel om naar een verpleeghuis te gaan en daar te zingen voor de bewoners, maar we merken elk jaar weer dat vooral het horen van oude vertrouwde teksten en melodieën voor de mensen daar vaak heel veel betekent en dat maakt het waardevol. De fruitmandjes maken we zelf, van fruit dat onze eigen gemeenteleden komen brengen, aangevuld met gekocht fruit.’

Naturalisatieceremonie
De gemeente organiseerde woensdag 16 november een naturalisatieceremonie in het gemeentehuis. Burgemeester Sipke Swierstra feliciteerde de genodigden persoonlijk met het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Tijdens de naturalisatieceremonie legden zeven personen een zogenaamde verklaring van verbondenheid met Nederland af. Daarmee beloven ze de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen. Een naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel van het proces om de Nederlandse nationaliteit te krijgen.

IMG_0240.JPG

Dorpshuis Bijleveld winnaar lokale complimenten Rabobank
50 vrijwilligers kregen zaterdag 19 november als dankbetoon voor het vele werk dat ze verrichten een lunch cadeau. De burgemeester, wethouders en raadsleden en medewerkers van Compaen en de Rabobank hadden het drukker dan vorige jaren. Ze deden het graag als blijk van waardering voor al die vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Deze mooie blijk van waardering werd voor de elfde keer gehouden. Bijka Scholtens van Compaen was verantwoordelijk voor het geheel. Samen met Hotel Parkzicht werd een megaklus neergezet. De Groningse bluegrassband Stroatklinkers zette weer volop in. Pieta Loots was weer in de huid van Corry van Gorp gekropen. Voorzitter van de jury Sipke Swierstra presenteerde de uitreiking van de Lokale Complimenten. De juryleden Harrie Prins, Dick Ploeger en Margreet Jansen hadden uit 23 inschrijvingen de niet gemakkelijke taak vier prijzen toe te kennen. Er werd nadrukkelijk gezegd dat ze allemaal winnaars zijn.De eerste prijs van 1250 euro is uitgereikt aan de Stichting Dorpshuis Bijleveld. Het bestuur nam deze dolblij in ontvangst. De jury was zeer onder de indruk dat de stichting dit initiatief al zoveel jaren doet, en ook levend weet te maken. En het ervoor zorgen dat al die vrijwilligers in het dorpshuis een plek wordt geboden voor een groot aantal gebruikers. Iedere week komen er zo’n 400 tot 500 mensen in verschillende verenigingsverbanden bij elkaar. En worden er door vrijwilligers activiteiten voorbereid en begeleid. Met het een plek bieden voor deze verenigingen zorgen de vrijwilligers van Dorpshuis Bijleveld gelegenheid aan andere vrijwilligers voor hun activiteiten, dat ook in de eigen buurt kan. De vereniging Dorpshuis Bijleveld heeft zijn oorsprong in de voormalige Buurvereniging De Speeltuin dat in 1951 was opgericht. In 1987 verhuisde de vereniging vanuit het speeltuingebouw naar het voormalige schoolgebouw, en werden de verenigingen in Dorpshuis Bijleveld ondergebracht.

Zeer druk bezocht 21e editie noordelijke spoor- en Modelbouwdagen
In november werd de 21e editie van de Noordelijke Spoor- en Modelbouwdagen door honderden belangstellenden bezocht. Alleen al op de zaterdag hebben ruim 800 liefhebbers een bezoek gebracht aan de modelbouwbeurs. De zondag ging in de herhaling, heel veel bezoekers hebben langs de stands gelopen met al het moois dat de modelbouw in al zijn verscheidenheid te bieden heeft. De verscheidenheid was behoorlijk groot, en daar was ook bewust voor gekozen zodat er voor iedereen wat te zien was. De beurs staat ook bekend om zijn verscheidenheid op het gebied van modelbouw, en dat trekt heel veel mensen. De beurs is ook een binnengebeuren dat weersonafhankelijk is. Zowel aan clubs als individueel waren er 35 standhouders aanwezig.

DSC_0014.jpg

De winkel van Sinterklaas
Sinterklaas en zijn Pieten haddenbesloten om in 2016 hun winkel op te slaan in Veendam. De Sint had met behulp van zijn Pieten en de winkeliers in het centrum een heuse winkel ingericht voor alle kinderen van Veendam en verre omstreken.

Opening gemoderniseerde en duurzame kantoor RDW
Na een ingrijpende verbouwing en renovatie werd woensdag 23 november het hoofdkantoor van de RDW heropend. De opening werd door burgemeester Sipke Swierstra met het doorknippen van een breed lint verricht. Hij hanteerde daarbij een enorm model keukenschaar. De verbouwing was dan ook een enorm karwei geweest en het resultaat was groots. Algemeen directeur Ab van Ravestein sprak de genodigden en het personeel toe.

Pittige discussies tijdens Winkler Prins Collegetour
Frans Kerver, de eerste Nederlander die een jaar lang een basisinkomen ontving (1.000 euro per maand) vertelde 24 november in de Winkler Prins College Tour aan vwo 4 over zijn ervaringen. Niet alleen de leerlingen hadden vragen voorbereid, ook de Veendamse wethouders Henk-Jan Schmaal en Bert Wierenga, raadslid Han Landsbergen en fractielid Yvette de Raad droegen bij aan de pittige discussie. Als dank voor zijn presentatie kreeg Kerver een cheque van 250 euro overhandigd voor de stichting www.onsbasisinkomen.nl Docent Tjalling Lycklama, die de presentatie samen met het WP College Tour team in goede banen leidde, vond het een geslaagde bijeenkomst. "De College Tours verlevendigen het onderwijs. De leerlingen steken niet alleen iets op door de verhalen van onze gasten, ook de voorbereiding en de discussie zijn leerzaam.

IMG_0082.JPG

Emotionele afscheidsreceptie VVV coördinator Nathanja Mulder
VVV coördinator Nathanje Mulder heeft maandagmorgen 28 november in een emotionele toespraak afscheid genomen van het VVV agentschap, waar ze zich de afgelopen 4,5 jaar met hart en ziel voor had ingezet. Onder haar leiding zijn er diverse toeristische producten ontwikkeld. Bij arrangementen konden ook andere routes bijgevoegd worden, maar in principe moest alles zelf worden opgebouwd. Zoals fietstochten langs monumentale gebouwen, waar de ‘Zoveel kerkenroute’ er een van is. Er zijn wandelroutes ontwikkeld, en de gecombineerde fiets en wandelroutes waarin bekende en minder bekende mooie plekken opgenomen zijn. Vanuit liefde en passie voor de regio voelde ze het als een missie om het Veenkoloniale gebied te promoten.

Wethouder Hammenga reikte eerste oranje container uit
Wethouder Hammenga reikte maandag 28 november de eerste oranje container voor plastic, metaal en drankenkartons uit aan mevrouw Veldkamp, in de buurt van de Beneden verlaat en het Sinnigeslaantje.