Overslaan en naar de inhoud gaan

Enthousiaste aftrap Nationaal ZorgFonds
Tool voor zelf kunnen beïnvloeden

Door Henk Drenth op dinsdag, 29 november, 2016 - 22:32

IMG_0182.JPG

Bijna 4000 enthousiaste mensen hebben zaterdag op het Spuiplein in Den Haag de landelijke aftrap meegemaakt van de 100 dagentour voor het realiseren van een Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico. Het Zorgfonds moet de plaats gaan innemen van de commerciële verzekeraars. Deelnemers konden vanuit het hele land voor vijf euro met de bus naar Den Haag komen. Kiezers van de partijen 50 Plus, Partij voor de Dieren en de PVV waren ook naar de aftrap gekomen.

"De verkiezingen op 15 maart zijn tegelijkertijd een referendum voor het Nationaal Zorgfonds", aldus SP voorzitter Ron Meijer. De bedoeling van de 100 dagentour is in 100 dagen te komen tot één Nationaal ZorgFonds zonder onnodige bureaucratie en geldverslindende concurrentie. En zonder eigen risico.

IMG_0106.JPG

Inmiddels hebben ruim 220.000 Nederlanders het manifest voor het Zorgfonds getekend. In mei was de campagne van start gegaan als alternatief voor het huidige zorgstelsel. Er kan inmiddels gesproken worden van een beweging. Men hoopt dat door honderd dagen actie te voeren een nieuwe coalitie niet meer om een drastische aanpassing van het zorgstelsel heen kan. Inmiddels wordt het idee voor een zorgfonds door een behoorlijk deel van de politiek omarmd.

Uit Groningen waren ’s morgens 2 bussen met ongeveer 80 mensen vertrokken. Het vervoer naar Den haag werd vanaf 44 plaatsen met 66 bussen gereden. Maar er waren ook veel mensen met de trein gekomen en per eigen vervoer. Met de bijna 4000 mensen was het een aardige mars. Een heel mooi resultaat voor de aftrap van een campagne.

IMG_0456.JPG

Uit Veendam waren Harrie Schoonewille, Han Landsbergen en Sita van der Veen van de SP Fractie naar Den Haag afgereisd. Sita kreeg in haar originele verpleegsterstenue, net als tijdens de Red de Zorg demonstratie in 2015, veel aandacht van het publiek en van fotografen. Ze is werkzaam in de palliatieve en terminale zorg met begeleiding in de nachtdienst. Als ervaringsdeskundige wil ze zich gaan inzetten voor de zorg in het algemeen. Ze neemt deel aan de Nationale ZorgFonds actie omdat ze vindt dat de marktwerking uit de zorg weg moet. Ze staat er vierkant achter. Als zorgverlener ziet ze teveel schrijnende gevallen van mensen die zorg gaan mijden. Sita vindt het belachelijk dat er meer dan 100 miljoen euro naar reclames gaan, geld waarvan zij vindt dat het naar mensen toe moet die zorg nodig hebben. Ook de eigen bijdrage vindt ze te zot voor woorden. Mensen met een uitkering kunnen niet eens de 385 euro opbrengen. Anderen kunnen zich maar weinig of niets meer permitteren. Zo wordt de tweedeling alleen maar groter gemaakt. Tandartsen klagen dat de slechte gebitten weer terug zijn.

De GGZ heeft maar een bepaald budget van het Zorgkantoor. Is dat op komt er geen geld meer waardoor er geen cliënten meer worden aangenomen. Terwijl al die zorgkantoren 4 miljard op de plank hebben liggen, het is geld van de verzekerden en moet weer naar de mensen toe.

IMG_0006.JPG

Samen met haar partijgenoten heeft ze op 22 oktober bij vanBeresteyn een handtekeningenactie gehouden en actiepakketten uitgedeeld. Het is zeer goed ontvangen en er zijn heel veel handtekeningen binnengehaald. Sommige Veendammers waren niet goed op hoogte, ze dachten dat het om een overstapactie ging en vertelden al verzekerd te zijn. Op 10 december gaan ze weer actievoeren bij het Autorama Center. Sita zal er weer zijn met haar verpleegsterkostuum als zuster Klivia uit de periode van de televisieserie.

Het televisieprogramma is pure nostalgie, maar was het ziekenfonds wel zo goed? Linda Visser van de SP Groningen, “het verschil met het oude ziekenfonds is dat de particuliere knip er niet in zit. Het Nationaal ZorgFonds is er voor iedereen. Nu zie je dat het basispakket gigantisch uitgekleed is”, Martin Huier, “in het Nationaal ziekenfonds nieuwe stijl moet de fysiotherapie er weer volledig in, de GGZ, en de tandarts. Dit is door het CBS doorberekend. Die zegt dat het kan. Ze hebben nog heel conservatieve berekeningen, en zullen niet zomaar zeggen dat het kan. Al die jaren is ons ingeprent dat het niet uit kan, dat het te duur”. Mechteld van Duin, “zorg die fysiotherapeuten leveren is voor een groot deel ook preventief. Ze zorgen ervoor dat bepaalde klachten niet erger worden waardoor mensen later niet naar een specialist moeten voor veel zwaardere zorg. Niet alleen financieel is dat beter, maar ook voor de mensen zelf”

IMG_0029.JPG

Mechteld, “door het afbraakbeleid van de afgelopen tientallen jaren zijn mensen zo boos geworden dat ze bereid zijn om hiervoor iets te gaan doen. De druk wordt ook steeds groter. Andere partijen zeggen ook al dat de eigen risico misschien niet moet. Dat was een jaar geleden nog heel anders. De maatschappelijke druk wordt nu gevoeld. Linda Visser werkt in de jeugdzorg en heeft het gevoel productie te moeten draaien. “Het primaire doel met marktwerking en concurrentie is winst maken. Dat is in het bedrijfsleven prima om de economie te dienen. Maar geld in de zorg als uitgangspunt nemen geeft een onjuiste prikkel, terwijl geld het middel moet zijn om goede zorg te bereiken dat voor iedereen toegankelijk is”.

Cabaretier Sjaak Bral en psychiater Cobie Groenendijk hebben de aftrap gepresenteerd. De initiator voor de manifestatie is de SP in de Tweede Kamer, maar de partij werd niet specifiek genoemd omdat het Zorgfonds niet meer alleen om de SP draait. Het idee van een zorgfonds en afschaffing van de eigen risico in de zorg komt in de verschillende verkiezingsprogramma’s aan bod. Dit werd door een gesprek op het podium met onder andere de VVD, D66, CDA en PvdA ook duidelijk. Het kiezen voor het huidige systeem werd door D66 een verkeerde stap genoemd. Zo’n 62 procent van de D66 kiezers is tegen de marktwerking in de zorg.

IMG_0157.JPG

Jack Hendriks van de VVD vertelde dat Cobie Groenendijk haar ideeën over de zorg in Nederland voor hem een wake-up call en een eyeopener is geweest. En erdoor geraakt was. Hij stelde voor om bruggen te gaan bouwen met de stakeholders (belanghebbenden) in de gezondheidzorg. Hij stelde het Finse model voor waarin stakeholders bij elkaar komen en het lot bepaald welk andere functie en ander uitgangspunt men toebedeeld krijgt. Uit de reacties bleek weinig vertrouwen daarin. Hij kreeg althans geen bijval.

Het CDA is voornemens om het eigen risico van 385 euro, dat mensen voor de eerste basisbehoeften kwijt zijn, deels terug te draaien. De Partij voor de Dieren, GroenLinks, PVV en 50 Plus willen het helemaal afschaffen. In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat een overeenkomend zorgfonds. Overigens omarmt de PVV het SP initiatief niet.

IMG_0305.JPG

Actievoerders die al lang met de 100 dagentour bezig waren werden op het podium geroepen en bedankt voor hun inzet. FNV Zorg en Welzijn en Senioren en Omroep Max steunen de actie. Henk Krol van de partij 50 Plus en Emile Roemer van de SP hebben de deelnemers toegesproken. Econoom Ewald Engelen hekelde de marktwerking in de zorg. “Het zou de zorg goedkoper maken en de wachtlijsten oplossen. Tien jaar na de invoering moeten we constateren dat dit compleet mislukt is”, hield hij de toehoorders voor. “Over ruim honderd dagen zijn de verkiezingen. Dan kan Nederland zich uitspreken over het beleid van het kabinet Rutte in het algemeen en het Nationaal ZorgFonds in het bijzonder”.

Het enthousiasme in de grote tent en ook daarbuiten werkte zeer aanstekelijk. De energie van al die mensen bij elkaar was voelbaar.

Na de bijeenkomst op het Spuiplein werd een demonstratie gelopen naar het Malieveld waar de bussen al klaarstonden. Alvorens in te stappen kregen de deelnemers een actiepakket mee. Met het actiepakket krijgen mensen tools and tricks om voor een gezamenlijk doel zelf iets te kunnen doen.