Overslaan en naar de inhoud gaan

Albatros en Krim Kamerkoor in volle kerk

Door Henk Drenth op zondag, 27 november, 2016 - 12:47

IMG_0267_2.JPG

Vrijdagavond hebben in de Grote Kerk van Wildervank 460 mensen van “Een muzikale reis door Rusland” genoten. Er hadden nog 50 kaarten meer verkocht kunnen worden, maar daar was geen plaats meer voor.

Het Groninger Chr. Mannenkoor Albatros o.l.v. Anton Stulp heeft traditionele Russisch-liturgische liederen ten gehore gebracht. Daarna nam het Krim Koor uit de stad Simferopol o.l.v. dirigent Igor Mykhaylevsky het van Albatros over met liederen uit de Russisch orthodoxe kerk. Na de pauze zongen zij met begeleiding van instrumenten en met dans. Deze werken zijn gebaseerd op de Russische en Oekraïense volksmuziek.

IMG_0031_2.JPG

Het Krim Kamerkoor is een koor met hoog opgeleidde beroepsmusici. Elke middag wordt 5 dagen per week gereperteerd met een ijzeren discipline. Het resultaat is een hoge perfectie.

Het publiek genoot ook in hoge mate. Het koor heeft een enorm stembereik, en ook met een zachtheid van klank van de zangers en zangeressen. Met als kenmerk zeer bijzondere zangstijlen. Dit maakt dat het koor in veel Europese steden een begrip is geworden.

IMG_0140_2.JPG

Het koor is regelmatig op tournee in onder andere Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Nederland. Door deze optredens, de verkoop van CD’s en dankzij bijdragen van het publiek, is Igor Mikhailevsky in staat om in de Krim een koorschool te onderhouden. Zodat jonge mensen hier de kans voor een toekomst als muzikant kunnen opbouwen. 

Met de optredens wordt geld genereert voor het ondersteunen van een weeshuis in Simferopol, waar allerlei elementaire voorzieningen vernieuwd moeten worden.

IMG_0252_2.JPG

Kees Koning van de Stichting Musica Oost-West was als spreker de gastheer van de avond. Musica Oost-West organiseert concerten om goede doelen financieel te ondersteunen. Nadat het koor in maart 2014 door de situatie in de Krim in grote nood was geraakt en hulp had gevraagd werd het koor zelf het goede doel. Ook Albatros had het koor met een financiële bijdrage ondersteund. Daarbij hadden ook nog eens alle koorleden een individuele bijdrage gedaan. En zelfs nog een complete warme maaltijd bereid. Koning memoreerde hier nog aan.

IMG_0190_2.JPG

Aan het eind van de optredens na de pauze heeft Albatros en het Krim Kamerkoor een gezamenlijke toegift gegeven. Albatros heeft 25 jaar geleden ook al eens met het Krim Koor gezongen. Dat was een geweldige ervaring dat ook Albatros inspireert. Een Russisch beroepskoor met de Russische klanken kan niet geëvenaard worden. Maar het drijft Albatros op een hoger niveau. Albatros heeft tijdens hun Rusland tournee in Moskou, Sint Petersburg en andere plaatsen optredens gegeven. Dat enorm door het publiek gewaardeerd werd.

IMG_0273_0.JPG

In de kerk mocht Albatros van Krim Koor leden luid applaus ontvangen met bravo ovaties. Tussen de beide koren zijn hechte banden ontstaan. Muziek verbroederd.   

Het Krim Kamerkoor geeft tijdens een tour door Europa momenteel concerten in het Noorden. Daags voor het optreden in Wildervank is het koor in Emmen geweest. En een dag later in Leeuwarden.

Het Albatros Mannenkoor geeft de komende periode kerstconcerten, met de eerste op 10 december in de Vennekerk in Winschoten.