Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeer druk bezocht 21ste editie
Noordelijke Spoor- en Modelbouwdagen

Door Henk Drenth op maandag, 21 november, 2016 - 13:23

IMG_0031_0.JPG

Afgelopen weekend is de 21e editie van de Noordelijke Spoor- en Modelbouwdagen door honderden belangstellenden bezocht. Alleen al op de zaterdag hebben ruim 800 liefhebbers een bezoek gebracht aan de modelbouwbeurs. De zondag ging in de herhaling, heel veel bezoekers hebben langs de stands gelopen met al het moois dat de modelbouw in al zijn verscheidenheid te bieden heeft.

IMG_0187.JPG

De verscheidenheid was behoorlijk groot, en daar was ook bewust voor gekozen zodat er voor iedereen wat te zien was. De beurs staat ook bekend om zijn verscheidenheid op het gebied van modelbouw, en dat trekt heel veel mensen. De beurs is ook een binnengebeuren dat weersonafhankelijk is. Zowel aan clubs als individueel waren er 35 standhouders aanwezig.

IMG_0328_0.JPG

De Noordelijke Spoor- en Modelbouwdagen was door de Modelrailgroep Veendam georganiseerd. Als vanouds ontbrak het modelspoor in de verschillende maten niet. Aan weerskanten van de Sorghvliethal waren lange spoorbanen ingericht compleet met landschappen, bebouwing en stations. Aan de linkerzijde hadden 3 modelspoorclubs gezamenlijk een baan ingericht met 39 meter rijlengte. Op deze baan reden de treinen van Modelspoorgroep IJsselland uit Zwolle, MSG De Dwarsliggers uit Emmen, en van de Modelspoorgroep De Railspijker uit Hoogezand. 

IMG_0003.JPG

Jan Davids had in de jaren 60 en 70  een transportbedrijf in Roswinkel. Hij reed ook zelf op de vrachtwagens van het merk Henschel en Hanomag. Beide merken bestaan al lang niet meer. Op schaal heeft Jan ze eigenhandig nagebouwd. Ze zijn niet te koop, maakte hij meteen duidelijk.

IMG_0234_0.JPG

Achterin de hal reden grote modelvrachtwagens rond dat heel veel aandacht trok. Zandvrachtwagens werden door een graafmachines geladen. In een grote bassin was een grote verscheidenheid aan modelbouwschepen te bewonderen. Samenwerking tussen de beide modelbouwclubs bestond uit het laten vervoeren van boten op trailers. Kinderen mochten ook zelf met modellen varen. Model siervliegtuigen waren  ook uitgestald, maar vliegend materieel ontbrak nagenoeg. Behalve een forse zelfbouw drone dat onmiddellijk in het oog viel. Dezelfde bouwer had ook eigenhandig een groot model Walrus onderzeeër gebouwd.

IMG_0379.JPG

Prachtige blikvangers op de beurs waren ook grote zelf gebouwde stoomlocomotieven en stoommachines van de heer Hidding. Met een van de locomotieven is hij 9 jaar bezig geweest, met een van de stoommachines ruim 3 jaar. Vakmanschap met hout was ook te bewonderen, in de vorm van mooie houten historische schepen. En in een grote modelspeedboot waar de laatste hand aan wordt gelegd.

IMG_0187.JPG

Van het montagemateriaal Meccano reden twee locomotieven hun rondes. Welke volop de aandacht trokken van de 6 jarige Beau Frikken uit Muntendam.

Voor de aankleding van modelspoorbanen waren diverse attributen verkrijgbaar. Zo ook koetjes voor in de weilanden langs het spoor. Geke van Petegem uit Kootstertille schildert zelf blanco koeien op met acrylverf. Het grote voordeel is dat dan alle koeien verschillend zijn, en niet allemaal gelijk. Ze zoekt voorbeelden op foto’s als inspiratie, en maakt zelf ook foto’s van koeien. Ooit als hobby begonnen, heeft ze nu over de hele wereld er vraag naar. Ze worden verzonden naar Duitsland, Canada, Amerika en Japan. In Groningen zijn het vooral de Blaarkoppen die in trek zijn. Geke schildert niet alleen koeien, ook paarden voorziet ze van een uniek kleurtje. En zwartbles schapen.