Overslaan en naar de inhoud gaan

Spraakmakende gast bij Winkler Prins College Tour

Door Eindredactie op maandag, 21 november, 2016 - 06:40

Ook dit jaar is het Winkler Prins College Tour team er weer in geslaagd een spraakmakende gast te strikken voor de WP College Tour. Frans Kerver, de eerste Nederlander die een jaar lang een zogenaamd basisinkomen ontving, zal zich op 24 november laten bevragen door de leerlingen van de scholengemeenschap.

Nieuw dit jaar is dat er ook Veendamse wethouders en fractievoorzitters voor de WP College Tour zijn uitgenodigd. Ook zij mogen Kerver vragen stellen. “Zo willen we de WP College Tour een beetje groter maken,” aldus de leerlingen, die de activiteit helemaal zelf organiseren.

Gratis geld voor iedereen?
“Het basisinkomen is niet alleen een interessant onderwerp voor de leerlingen, maar ook voor de politiek. Wat gebeurt er als je, als samenleving, elke maand 1.000 euro ter beschikking stelt zonder daar een tegenprestatie voor te verwachten? Wat doen mensen ermee? Gaan ze ervan op vakantie, of steken ze het in activiteiten die iets teruggeven aan de maatschappij? Het basisinkomen van Frans is bijeengebracht via crowdfunding, maar zou het ook via de overheid kunnen? We denken dat Frans hier boeiend over kan vertellen.”

Goed doel
De Winkler Prins College Tour werd in 2012 afgetrapt door Nout Wellink, oud-president van de Nederlandsche Bank. Sindsdien zijn onder andere Gerard Kemkers (schaatscoach), Evelien Bosch (presentator) en Dirk Mulder (directeur van kamp Westerbork) te gast geweest. Als dank voor hun deelname mogen de gasten een goed doel kiezen, waar de school een donatie aan geeft. De overhandiging van de cheque vindt plaats na het vraaggesprek.