Overslaan en naar de inhoud gaan

Dorpshuis Bijleveld winnaar
Locale complimenten Rabobank

Door Henk Drenth op zaterdag, 19 november, 2016 - 20:39

IMG_2307.jpg

350 vrijwilligers hebben zaterdag als dankbetoon voor het vele werk dat ze verrichten een lunch cadeau gekregen. De burgemeester, wethouders en raadsleden en medewerkers van Compaen en de Rabobank hadden het drukker dan vorige jaren. Ze deden het graag als blijk van waardering voor al die vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Deze mooie blijk van waardering werd voor de elfde keer gehouden.

IMG_2101.jpg

Bijka Scholtens van Compaen was verantwoordelijk voor het geheel. Samen met Hotel Parkzicht werd een megaklus neergezet. De Groningse bluegrassband Stroatklinkers zette weer volop in. Pieta Loots was weer in de huid van Corry van Gorp gekropen. Voorzitter van de jury Sipke Swierstra presenteerde de uitreiking van de Lokale Complimenten. De juryleden Harrie Prins, Dick Ploeger en Margreet Jansen hadden uit 23 inschrijvingen de niet gemakkelijke taak vier prijzen toe te kennen. Er werd nadrukkelijk gezegd dat ze allemaal winnaars zijn.

IMG_0240.JPG

Dorpshuis Bijleveld
De eerste prijs van 1250 euro is uitgereikt aan de Stichting Dorpshuis Bijleveld. Het bestuur nam deze dolblij in ontvangst. De jury was zeer onder de indruk dat de stichting dit initiatief al zoveel jaren doet, en ook levend weet te maken. En het ervoor zorgen dat al die vrijwilligers in het dorpshuis een plek wordt geboden voor een groot aantal gebruikers. Iedere week komen er zo’n 400 tot 500 mensen in verschillende verenigingsverbanden bij elkaar. En worden er door vrijwilligers activiteiten voorbereid en begeleid. Met het een plek bieden voor deze verenigingen zorgen de vrijwilligers van Dorpshuis Bijleveld gelegenheid aan andere vrijwilligers voor hun activiteiten, dat ook in de eigen buurt kan. De vereniging Dorpshuis Bijleveld heeft zijn oorsprong in de voormalige Buurvereniging De Speeltuin dat in 1951 was opgericht. In 1987 verhuisde de vereniging vanuit het speeltuingebouw naar het voormalige schoolgebouw, en werden de verenigingen in Dorpshuis Bijleveld ondergebracht.

IMG_2255.jpg

Stichting Collectie Ter Borg
De aanmoedigingsprijs van 250 euro was voor de Stichting Collectie Ter Borg. Deze stichting is in 2006 opgericht. Stichting Collectie Ter Borg omvat veel oude gereedschappen en landbouwwerktuigen uit de omvangrijke collectie. De voorwerpen blijven bewaard en zijn in het Museum Collectie ter Borg in Ommelanderwijk te bezichtigen. Met de collectie wordt aan een roerig verleden van de Veenkoloniën herinnerd, dat vooral in het teken staat van de veenontginningen waaruit de landbouw en de industrie is ontstaan. En zo is het ook verbindend met de tegenwoordige tijd.

IMG_0195.JPG

T4F Winkler Prins
Het Winkler Prins project T4F mocht de derde prijs van 500 euro in ontvangst nemen. T4F is een afkorting voor Tech4Fun, dat voor plezier in het werken met techniek staat. Naast het betaalde werk bij de Winkler Prins zetten de leden van T4F zich al vier jaar in voor het verrichten van allerlei mogelijke activiteiten door jongeren bij techniek te betrekken. Dit doen zij in het kader van hun hoofdfunctie. De leerlingen maken daarbij allerlei mooie opdrachten. Techniek is belangrijk voor de werkgelegenheid omdat er weer meer vraag in is naar ambachtslieden. Weliswaar met inzet van moderne machines, maar waar ook handwerk bij nodig is.

IMG_0220.JPG

Stichting Stadsbus Veendam
De tweede prijs van 750 euro werd uitgereikt aan de Stichting Stadsbus Veendam, die in 2015 is gestart. De chauffeurs voorzien als vrijwilligers in een grote behoefte. Niet iedereen heeft direct vervoer voor handen en sommigen zijn minder mobiel. Met de vrijwilligers van de Stadsbus wordt de leemte opgevuld van het locale vervoer. Zij leggen busverbindingen binnen de gemeente. Ook met vrijwilligers rijdt de bus evengoed volgens een vaste dienstregeling. Dat met zich meebrengt dat het vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is. De doelgroep moet er immers op kunnen rekenen dat er vervoer voor ze is. Er zijn 35 chauffeurs die ervoor dat mensen het centrum kunnen bereiken en deel aan het sociale leven kunnen nemen. Behalve voor de busverbindingen zorgen ze zo ook voor verbindingen tussen mensen.         


Fotoalbums: