Overslaan en naar de inhoud gaan

Grasduinen in de geschiedenis met de Odd Fellows

Door Eindredactie op vrijdag, 18 november, 2016 - 12:13

Op dinsdag 29 november, om 20.00 uur, organiseert de Sems Loge No. 59 van de Odd Fellows te Veendam een lezing met als onderwerp 'Grasduinen in de geschiedenis van Westerwolde: een cultuurhistorisch portret'. Deze lezing zal worden verzorgd door historicus Jochem Abbes, tevens voorzitter van de Historische Vereniging Westerwolde (HVW).

Bij de stichting van Nederland speelde het gebied van Westerwolde een belangrijke rol. Later ook bij de verdediging ervan. Het garnizoen van Bourtange vocht mee in de Slag bij Jipsinghuizen. De vorstbisschop van Galen, beter bekend als Bommen Berend, werd er verslagen. De verovering van Groningen werd daardoor tegengehouden. Uniek is Westerwolde ook om zijn historische bouwwerken zoals het klooster van Ter Apel en de borg van Wedde. Uiteraard zal in de lezing van Abbes het herstel van het gebied, de beekdalen van de Ruiten AA, Westerwoldse Aa en Mussel Aa, in hun oorspronkelijke staat, ook aan de orde komen. De beken meanderen als vanouds weer door het landschap dat rijk is aan flora en fauna.

Belangstellenden zijn, ook als ze geen lid zijn van Odd Fellows, van harte welkom in het Odd Fellowhuis aan de Nassaustraat 175 te Veendam.