Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuis culinair genieten in Veendam

Door Eindredactie op donderdag, 15 december, 2016 - 06:00

_DSC4890.jpg

Tekst Hans van Noort

Lekker en gezond, daar draait het om als we een warme maaltijd nuttigen. Wie geen zin heeft om zelf te koken of dit om de een of andere reden niet (meer) kan, wil toch een vertrouwd adres waar je zoiets kunt bestellen. Bij Maaltijdservice Oosterlengte doen ze er alles aan om het de klant zo gemakkelijk mogelijk te maken. Warm thuis bezorgd bijvoorbeeld. Kan dat dan? En is er ook nog keus? We zullen zien.

_DSC4894.jpg

We worden warm ontvangen aan de Industrieweg-West 5 in Oude Pekela. In het opvallende gebouw aan een van de rotondes op de N367 richting Winschoten worden maaltijden van kwalitatief hoog niveau bereid. Dat zie je aan de buitenkant er niet aan af, alhoewel de koude blauwe kleur wel iets doet vermoeden. Eenmaal binnen straalt alles hygiëne uit. kunststofvloeren, witte kunststof wanden, personeel in witte jassen en een hygiënesluis alvorens de productieruimte te kunnen betreden. Onze gastheer is Martin Talman hoofd Maaltijdservice Oosterlengte. We maken eerst een rondje door het pand. Op de administratie komen alle bestellingen binnen en worden de totaallijsten opgemaakt. Eén stap verder en dan is het witte jassen aan, haarnetje op, handen wassen én desinfecteren. Het productiepersoneel krijgt dagelijks schone bedrijfskleding aangeleverd, daarvoor staat een eigen wasserijafdeling ter beschikking.

_DSC4845.jpg

Als eerste komen we bij de ontvangstruimte voor de verse producten, die door de leverancier onmiddellijk in de koeling of vriezer wordt geplaatst. Tevens vindt er de ingangscontrole plaats. Wat is de temperatuur van de producten? Zijn er geen beschadigingen aan de verpakking? Kloppen de data en tijd? Alles moet geregistreerd worden. We lopen langs het magazijn met droge opslag, denk aan producten als rijst, macaroni, kruiden en sauzen in poedervorm. Ook verpakkingsmaterialen liggen daar. Dan volgt de cateringkeuken. Een paar dames zijn bezig om schalen met hapjes te maken, broodjes te beleggen en alles klaar te zetten voor een buffetje, dat is besteld. Een aparte ruimte is bestemd voor het afhalen van al dit soort bestellingen. Het hart van het bedrijf is letterlijk en figuurlijk de keuken. Het ruikt lekker bij binnenkomst. Zuurkool staat op het menu! Grote kookketels van maar liefst 140 en 180 liter inhoud, giga braadsledes, een fornuis, steamers (stoomovens) worden bediend door ervaren koks. Opvallend zijn de grote deuren met displays langs de zijkant. Dit zijn snelkoelers. Binnen 4 uur moet de temperatuur van de bereide gerechten terug gekoeld worden naar 4°C. Met een enorme snelheid wordt een luchtstroom langs het voedsel geleid bij een temperatuur van min 18°C, zonder dat het uitdroogt! De volgende ruimte is de portioneerkeuken. De dames in het wit dragen thermokleding, want het is hier slechts 7°. De gerechten uit de snelkoelers worden via een bandje in de maaltijdschalen geschept, geseald en voorzien van een sticker.
In wagens gaat het naar de opslag bij 2 °C en wordt op route klaargezet voor de thuisklanten en voor de tehuizen. De buitenste schil van het complex bestaat uit de spoelkeuken, waar alles via grote afwasmachines wordt gereinigd. De routing is perfect. Technische ruimtes met o.a. apparatuur waar het water wordt onthard en ontkalkt maken het plaatje compleet.

_DSC4862.jpg

De bestellingen worden 3 x per week door de bezorgers gedistribueerd tussen 08.30 en 16.00 uur. Met zes koelwagens, waarbij de koeling via een zonnepaneel op de auto wordt geregeld, gaat alles naar de klant. De klant heeft de bestelling doorgegeven aan de administratie. En zo is de cirkel rond. Uiteraard moet alles waar het om begonnen is nog plaats vinden… lekker eten. De klant moet zijn koelverse maaltijd zelf opwarmen in een oventje of magnetron. Ook bestaat de mogelijkheid om éénmaal per week een of meerdere maaltijden te laten bezorgen. Die zijn de vriesvers en moeten in de vriezer bewaard worden. Momenteel loopt een pilot – maaltijden in isoboxen dagelijks warm thuis bezorgd. Tussen 11.30 en 13.00 uur komt de Maaltijdservice Oosterlengte het menu lekker warm bij de klant thuis brengen. In de isoboxen blijft het warme eten ca. 3 uur warm. Martin Talman: “We bezorgen dan in een straal van 15 km rond Oude Pekela en garanderen dat het lekker warm is.” De pilot loopt in de gemeentes Oldambt, Pekela en Bellingwedde, maar zal bij welslagen verder uitgerold worden.

_DSC4868.jpg

Keuze
De klant heeft een ruime keuze mogelijkheid. Vandaag 15 december kan de klant uit het volgende kiezen:

Voorgerecht   : groentebouillon of gebonden uiensoep of fruit

Hoofdgerecht : aardappelpuree of gekookte aardappelen
                     postelein met saus, broccoli of stamppot bruine bonen
                     kalkoenschijf, saucijs of beefburger

Nagerecht      : aardbeienvla, dessert van de dag of yoghurt.

Elke dag staan er andere voor-, hoofd- en nagerechten op het menu. Ook kan de klant bijvoorbeeld een snack voor bij de broodmaaltijd ’s avonds mee bestellen. Dan heb je keuze uit een rolmops, een zoute haring of een Russisch ei om maar eens wat te noemen. Met de feestdagen sloven de koks zich extra uit om het e.e.a. nog feestelijker en lekkerder te maken. Mocht je gasten krijgen, dan bestel je gewoon een aantal maaltijden meer! Met diëten wordt uiteraard rekening gehouden. Daar ben je zeker niet alléén. 29 verschillende diëten staan inmiddels op het programma, van natriumarm tot glutenvrij en alles wat daar tussen zit. Dagelijks worden 2000 maaltijden met passie bereid.

_DSC4874.jpg

Catering
Deze tak van sport van Maaltijd Service Oosterlengte is behoorlijk omvangrijk. Een keur van gerechten en mogelijkheden wordt aangeboden. Een paar voorbeelden: standaard luxe BBQ-pakketten (evt. inclusief borden en bestek), hapjesschalen, salades - in luxe en traditionele uitvoering, stokbrood met kruidenboter, gebak, taarten en vlaaien en high tea’s. Ook belegde broodjes, warme- en koude buffetten, overwerkmaaltijden en bedrijfslunches staan in het assortiment. Deze zaken kunnen zowel afgehaald als bezorgd worden.

Binnenkort is er nog meer mogelijk. Er wordt een boodschappenservice opgestart. Via bestellijsten (online mogelijk) kunnen de klanten hun wensen kenbaar maken en wordt alles keurig thuis bezorgd. Een extra service die vermoedelijk wel aan zal slaan. De prijzen van de maaltijden liggen gunstig. Een diepvries maaltijd begint bij € 4,50.
Een koelvers hoofdgerecht kost € 5,45 met voor- en nagerecht is dat € 7,00. Voor een warme maaltijd wordt €  6,55 gevraagd, met voor- en nagerecht wordt er € 8,45 in rekening gebracht. Bij de organisatie zijn ongeveer vijftig mensen in dienst, die enthousiast, gastvrij en dienstbaar opereren. Dit alles om het de klant tevreden te stellen én te houden.

_DSC4878.jpg

Alvast eet smakelijk toegewenst.

Meer info op de website: www.maaltijdserviceoosterlengte.nl of bel 0597-412613
Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur.
Mailen kan ook: maaltijdservice@oosterlengte.nl