Overslaan en naar de inhoud gaan

Veen(dam)diggers samen met muziekvoorstelling
Updiggin in Doe Museum

Door Eindredactie op donderdag, 17 november, 2016 - 09:21

Updiggin_01.jpg

Updiggin’ van Solace I Guess toert met een, per voorstelling, op maat gemaakt lokaal programma door de provincie. In Veendam is daarvoor samengewerkt met Compaen. Koorleden, zangeressen, danseressen, acteurs en muzikanten uit Veendam en omgeving treden op in het eerste deel van de voorstelling. Regisseur Frank Odijk gaf het de titel: Veendiggin’. Dit unieke programma is samen met Updiggin’ te zien op zaterdag 26 om 20.00 uur en zondag 27 november om 16.00 uur in het Doe Museum in Veendam.

Het lokaal programma: Veendiggin’
De wind in je gezicht, drie stappen naar voren. Je spieren spannen zich, je handen grijpen het hout steviger vast. Met een zucht plant je de schep in de grond. Je voet drukt de spade verticaal de veengrond in. En graven maar. Een man, een vrouw, een kind, een Albaniër, zelfs een verdwaalde Zoutkamper. Dieper graaf je, sneller. Een viool, een keyboard, Pools gezang, van alles komt naar boven. Trots, saamhorigheid, een verloren ziel. Onschuld, planning, een vleugje fantasie. Beelden van oud en nieuw. Strijd en verbazing. Een schilderskwast met witte verf. Een helder licht. En tenslotte een lang wapperend doek. De voorstelling brengt deze verhalen, deze ervaring. Het publiek wordt uitgenodigd ‘mee te graven’.

Updiggin_02.jpg

Muziekvoorstelling: Updiggin’
Updiggin’ speelt zich af in Afrika en Nederland. Het is deels op waarheid gebaseerd en vertelt over een moord die het leven van een Nederlandse man en een Afrikaanse vrouw bepaalt. Verwijdering, verdriet en wraakgevoelens zijn het gevolg en toch is een blijmoedige voorstelling.

Afrikaanse vertelvorm
Updiggin’ is een mix van West-Afrikaanse en Europese invloeden. Afrikaans zijn onder andere de vertelvorm geïnspireerd op de Griot (lofzanger), de directheid in woord en beeld, de balafon (een houten xylofoon) en Afrikaanse ritmes. De popsongs, de instrumenten en een deel van de kostuums ademen daarentegen weer een Europese sfeer uit. Het is deze mix die Anne van Slageren met Solace I Guess opzoekt: “Want uit de mix komt de vooruitgang voort. Ik wil graag dát bij elkaar brengen waarvan je denkt dat het niet bij elkaar hoort”.

Updiggin_03.jpg

Tickets
Toegangskaarten kosten €10 per stuk (inclusief een pauzedrankje). In de voorverkoop zijn de kaarten verkrijgbaar bij de kassa van het Doe Museum. De kaarten zijn te reserveren via updiggin@gmail.com of bij Astrid Warntjes: 06 145 062 96. Indien er nog kaarten zijn kunnen deze aan de deur worden gekocht.

Meer informatie over de speellijst, de voorstelling en een aantal videoclips zijn te vinden op www.solaceiguess.com. De muziek van Updiggin’ is o.a. te beluisteren via Spotify: https://open.spotify.com/alb