Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwemmen als een zeemeermin in zwembad Tropiqua

Door Henk Drenth op maandag, 14 november, 2016 - 16:35

IMG_0968.JPG

Zaterdag en zondag was het zwembad Tropiqua het domein van de zeemeerminnen, ofwel de mermaids. Na Amerika en Duitsland is het zeemeermin zwemmen sinds anderhalf jaar ook in Nederland steeds meer in trek. Er zijn volwassenen die met het zeemeermin zwemmen hun geld verdienen, zoals met kinderfeestjes.

IMG_1110.JPG

Het echtpaar Harm van Witzenburg en Ineke Beenke van B&W fotografie hebben hier leuk op ingespeeld. Al 10 jaar beoefenen ze de duiksport. Ze zijn in het Noorden de enigste die workshops zeemeermin zwemmen geven. Tijdens 2 sessies, met maximaal 8 deelnemers in twee groepjes, leren de deelnemers van twee begeleiders het aan en uittrekken van de zeemeermin staartvin, en de zwemtechnieken ermee. De kinderen worden goed in de gaten gehouden, want veiligheid staat op de eerste plaats.

IMG_0823.JPG

Meer vaart
Harm en Ineke gingen heel leuk met de kinderen om. Het was heel vrolijk en er werd veel gelachen. “We zijn zelf al opa en oma, dat scheelt ook al”. Beiden schoten in de lach. De kinderen vinden het ook heel spannend. Ze worden eerst op hun gemak gesteld. De beide sportduikers zijn tevens fotografen. Tijdens hun duiktochten werden al foto’s gemaakt van het onderwaterleven, en van objecten zoals scheepswrakken.

IMG_0892.JPG

Ze vinden het ook heel leuk als er een moeder bij is als deelneemster. Die was er zaterdag en zondag ook. De zeemeermin-staartvin is een monovin met een siliconen zeemeerminstaart toegevoegd, dat om de beide benen wordt getrokken tot aan de middel. Een monovin wordt veel door freedivers gebruikt die heel diep duiken, en daar meer kracht en vaart mee kunnen zetten dan met twee gewone duikvinnen.

IMG_0779.JPG

Mooie ervaring
Voor sommigen kan het zeemeermin zwemmen kinderdromen zijn. De 7 jarige Dylani Hogeveen uit Winsum had het zeemeermin zwemmen via YouTube gezien. En het leek haar prachtig om zo onder water te kunnen zwemmen. De afgelopen zomer had ze op de camping en in het zwembad haar eigen zeemeerminvin mee. Haar moeder leek het ook wel een mooie ervaring. “Kan dit ook van de lijst af van de dingen die je altijd al graag wilde doen”, vertelde ze lachend. Maar het is lastig. Je moet even leren hoe ermee te “flapperen”. Haar dochter had het veel sneller door. “Volwassenen denken veel te lang na”, zegt ze. Haar man heeft het ook een keer geprobeerd. “Het zijn mensonnatuurlijke bewegingen. Je hebt geleerd om beide benen te bewegen, nu blijven beide benen naast elkaar in de zeemeerminvin met een “monoflipper”. Maar de meiden gaan er vrij goed mee om”. Het was nog maar de eerste cursus. En het ging al steeds beter, de volgende keer kan moeder ook als zeemeermin het water in. Jongens doen ook wel aan zeemeermin zwemmen, zij het dan minder. Dylani merkt dat ze met de armslag erbij sneller ermee vooruit komt.

B&W Fotografie is sinds vier jaar bezig met model onderwater fotografie, dat in de wintermaanden in het zwembad plaatsvindt. Begonnen met het uitnodigen van de dames van de duikclub Lie Kie Sang is het verder uitgegroeid. Harm en Ineke fotograferen modellen in zwierige lange jurken die in het water zweven. Naast de modelfotografie maken ze ook zwangerschapsfoto’s en babyfoto’s onder water. En reclamefotografie is mogelijk.

IMG_1212.JPG

Gratis deelname
Voor 10 kinderen uit gezinnen die van de Voedselbank afhankelijk zijn hebben Harm en Ineke, in samenwerking met Tropiqua, een sinterklaascadeautje in petto. Zij mogen op 3 december gratis deelnemen aan een workshop zeermeermin zwemmen. Ineke en Harm verheugen zich daar al ontzettend op. Het duurt een uur en begint om 16 uur. Opgave voor deelname gaat via de Voedselbank Veendam-Menterwolde. Kinderen tussen 7 en 13 jaar met een zwemdiploma kunnen meedoen. De kinderen krijgen met een onderwater foto een tastbaar aandenken.

Klik hier voor de website van B&W Fotografie.