Overslaan en naar de inhoud gaan

Art Consultancy maakt Veendam en Nederland mooier

Door Eindredactie op donderdag, 1 december, 2016 - 06:00

DSC00682.jpg

Tekst Hans van Noort

Volgend jaar viert ze haar jubileum. Dan is het 20 jaar geleden dat ze in Veendam begon met haar bedrijf Art Consultancy BV, feest dus. Maar wat houdt dat allemaal in? Is het vergelijkbaar met een “gewoon” bedrijf of …
We zijn in gesprek met Ida van der Woude. Ze heeft 41 jaar in Veendam gewoond, maar zit nu in een overgangs-/verhuizingsfase richting Onnen, waar ze ook een galerie runt. Appelbergen is de naam van de galerie, heel toepasselijk in dit fraaie gebied nabij Glimmen. De galerie lift mee op het jubileum, die bestaat in 2017 vijf jaar, het eerste lustrum!

DSC00696.jpg

Consultancy zegt het woordenboek is een beroepsmatige dienstverlening en/of raadpleging, advisering op enig vakgebied. In dit geval is het domein dus Art – Kunst. Maar welke kunstvorm is het dan? Theater, muziek, literatuur, schilderkunst uit de Gouden Eeuw, dans of misschien beeldende kunst? Het wordt snel duidelijk bij ons bezoek aan de galerie Zuidveld 31 in Onnen. Het is in ieder geval Hedendaagse Kunst, met schilderijen, keramiek, beeldhouwwerk, glaskunst, fotografie en bronzen plastieken. Ook bij een aantal fotoprojecten van kunstenares Anna Kramer en uitgevoerd door Destic Veendam, heeft zij een adviserende rol gespeeld.
Kunstrelatiegeschenken en het inrichten van zalen/ruimtes van gebouwen maken eveneens deel uit van haar omvangrijke activiteiten. De advisering en raadpleging gaan richting provincies, gemeentes, waterschappen, grote organisaties als multinationals, kleinere bedrijven, scholen, zorginstellingen/ziekenhuizen én particulieren. Het gehele land is haar werkgebied, maar noord Nederland ligt natuurlijk meer voor de hand.
Enige voorbeelden van haar werkzaamheden/tussenkomst:

DSC00709.jpg

In de gemeente Tynaarlo heeft ze alle kunstobjecten geïnventariseerd. Deze staan/hangen nu in het nieuwe gemeentehuis in Vries; ook voor veel kunstobjecten in de andere dorpen van de gemeente heeft zij een adviserende rol gespeeld; Voor het Stadsdeelkantoor Zuid in Amsterdam heeft ze alle kunst uitgezocht; Het bronzen beeld l’Incontra (De ontmoeting) van de beeldhouwer Wim Steins dat nu bij de Jonkerloods / (bus)station Veendam staat is door haar toedoen daar terecht gekomen. Het stond eerst bij Utrecht CS, maar moest in verband met verbouwwerkzaamheden verdwijnen. Bij het UMCG zijn op de verschillende afdelingen kunstwerken geplaatst, die het verblijf aangenamer maken voor zowel patiënten als bezoekers; In de ArenA (Ajax stadion) heeft ze zalen ingericht met schilderijen en beelden; Voor het jubileum van de Zuidlaarder Markt 800 jaar het bronzenbeeld met paard en kooplui “De Paardenmarkt.” Bijzonder hieraan is dat het door Koning Willem Alexander onthuld is; Nog een belangrijk wapenfeit: het spectaculaire object KoninginnePoort van kunstenares Marte Röling op de rotonde in de Eemshaven – Koningin Beatrix kwam hiervoor speciaal naar het noorden!
En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

DSC00729.jpg

Kunst zit Ida in de genen. Samen met haar moeder ging ze al galeries en antiekwinkeltjes af om mooie dingen te bekijken. Ze gaat naar de HBS (WP) in Veendam en speelt hockey. De liefde voor kunst ontwikkelt zich verder. Van kunst kijken wordt het kunst kopen. Het kriebelde, ze wil graag een eigen bedrijf. Tijdens een bezoek aan een ondernemersbeurs in Den Haag komt ze in gesprek met een bedrijf dat iemand zoekt in Groningen. Dat lijkt de uitgelezen kans, maar… wordt het niet. Ze start dan wel met een eigen bedrijf naast haar werk als directiesecretaresse bij de RDW. Weer een stapje verder zegt ze haar baan op. De 1e expositie maakt ze voor het toen nog Golden Tulip Hotel in Stadskanaal (nu Best Western) met een keur van topkunstenaars, alléén vrouwen. Dit levert veel publiciteit op. Van de Kamer van Koophandel krijgt ze een uitnodiging voor de prijs van de beste jonge ondernemer van noord Nederland. Ida: “Voor de grap heb ik ingeschreven, kom in de eindronde én… win!” Het is een prestigieuze prijs van de RUG, Rabobank, KvK en Deloitte en Touche, die nog steeds bestaat! Dan gaat het snel. Er verschijnen artikelen in dag- en vakbladen en een TV interview, dat zorgt natuurlijk voor naamsbekendheid. Mond-op-mond-reclame doet de rest. Zelf is ze géén kunstenares, maar heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een gerenommeerde kunstkenner. Vaak wordt ze daarom gevraagd om samen met een kunstenaar een cultuur- of architectenprijs of Award te ontwikkelen.
Naast advisering heeft ze met verschillende kunstenaars veel workshops verzorgd. Nog een andere tak van sport is het restaureren van kunstwerken. Ook daarin heeft ze haar sporen verdiend.

DSC00704.jpg

Het leven van een vrouw als Ida gaat gepaard met veel reizen en kan alleen als de partner er ook achter staat en af en toe hand- en spandiensten verricht. Wim Harms, directeur van het Architectenbureau Wim Harms CS in Veendam, Assen en Emmen heeft zijn vrouw hierin altijd gesteund. Het hebben én onderhouden van contacten met kunstenaars en clientèle vraagt veel tijd. Ook het bezoeken van kunstbeurzen zoals KunstRAI, TEFAF in Maastricht, AAF in Amsterdam en Meesterlijk Design en Ambacht eveneens in de hoofdstad, Kunstbeurs in New York of exposities waar ook ter wereld, zijn noodzakelijk om met kunstenaars in contact te komen en op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen.
De orders beperken zich niet tot Nederland. Met bedrijven uit o.a. Denemarken, Zweden, Spanje, Rusland en Japan of nevenvestigingen van multinationals worden zaken gedaan. Ook verschillende musea zijn klant bij Van der Woude Art Consultancy. Advisering bij het beleggen in kunst behoort ook tot haar werkgebied. Dit beperkt zich uiteraard tot het hogere segment van de markt en gaat alléén om kunst met een grote K. Diegenen die in kunst willen beleggen zijn zelf vaak specialist en vragen “slechts” om een stukje begeleiding. Ida van der Woude doet alléén zaken met kunstenaars die een academische scholing achter de rug hebben.

DSC00693.jpg

Galerie
De galerie Appelbergen is beslist een bezoekje waard. ’s Zondags van 13.00 – 17.00 uur bent u welkom. De galerie is gevestigd in een verbouwde boerderij – het ouderlijk huis van haar schoonouders, tussen Onnen en Noordlaren. Ook op afspraak bent u van harte welkom. Je treft er fraaie betaalbare kunst en mooie (kunst)cadeaus als schilderijen, schalen en vazen, glasobjecten, bronzenbeelden, leuke hebbedingetjes en rvs sokkels enz. enz.

Kijk voor meer informatie op www.galerieappelbergen.nl

En… vergeet niet even een wandeling te maken in de prachtige omgeving! Beslist aan te bevelen.

DSC00727.jpg