Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden deelnemers voor 16de editie Natuurwerkdag

Door Eindredactie op zondag, 6 november, 2016 - 17:20

IMG_8369A.jpg

In totaal 649 deelnemers hebben meegedaan aan de 16de editie van de Natuurwerkdag. Met prachtig herfstweer gingen zij aan de slag op 30 locaties in het landschap van Groningen. Met een wedstrijdje boomzagen, gaven gedeputeerde Henk Staghouwer, Suzanne Poyck van Staatsbosbeheer en Albert Rodenboog en Jacqueline de Milliano van Landschapsbeheer Groningen zaterdagmorgen om 10.00 uur het officiële startschot voor het grootste vrijwilligersevenement in het groen bij natuurgebied de Appelbergen in Glimmen.

De Natuurwerkdag, inmiddels een nationaal begrip op elke eerste zaterdag van november, betekent dankzij de duizenden deelnemers een belangrijke impuls voor het landschap. Vrijwilligers zagen, snoeien, knotten, zeisen, planten, zaaien en maken poelen en vennen schoon. Alle werkzaamheden zijn erop gericht het landschap aantrekkelijker te maken voor mens en dier.

veendiep (1).jpg

Bijzondere locaties
Er waren dit jaar bijzondere locaties bij. Zo was er een single-locatie bij de Hunze-Zone in Groningen, uniek in heel Nederland. 30 vrijgezelle vrijwilligers met een gezamenlijke passie voor werken in het groen gingen samen aan de slag. Een soort mega-blind date, want ze waren geselecteerd door Relatieplanet.nl.

Bij de Fraylemaborg in Slochteren zijn honderden zomereiken aangeplant door vrijwilligers van onder andere de Lionsclub Skiramere.

Wat ook opviel was de grote aandacht voor dieren. Zo werd in het Biesumerbos in Delfzijl gewerkt aan een vleermuisbunker. Door aanvliegroutes en zichtlijnen vrij te maken en ruimte te maken rondom de bunker, zorgden de vrijwilligers ervoor dat de beestjes daar straks prima kunnen overwinteren en broeden. In Steendam werd rondom het kabouterpad een takkenril aangelegd die in de winter beschutting biedt aan vogels, egels, herten en andere kleine zoogdieren en in Vriescheloo werd zelfs gewerkt aan een broeihoop voor ringslangen.

Op een aantal werklocaties hielpen politici en bestuurders de vrijwilligers bij het werk. Zo hielpen in Glimmen en Groningen gedeputeerde Staghouwer en burgemeester Rodenboog van Loppersum volop mee en stak wethouder Prins van Loppersum in het Asingapark de handen uit de mouwen. In Veendam was wethouder Hammenga actief, in Delfzijl, wethouder Rijzebol en in Heiligerlee statenlid Voerman van de Partij voor de Dieren.

smeerling (1).jpg

Mooi resultaat
Directeur Jacqueline de Milliano van Landschapsbeheer, die zelf actief was in Glimmen, Groningen en Muntendam, kijkt tevreden terug op de Natuurwerkdag 2016. “Prachtig weer, mooie contacten en veel werk verzet, wat wil je nog meer?”