Jaaroverzicht 2016

Nieuwsoverzicht 2016 - oktober



2-IMG_0012.jpg

Door Bianca Zijlstra-Kor

Derdejaars leerlingen Winkler Prins gingen op zoek
naar 30 uur vrijwilligerswerk

Op dinsdag 4 oktober werd in het gebouw van Winkler Prins aan de Raadsgildenlaan de jaarlijkse MaS-markt gehouden. Derdejaars leerlingen van de school konden hier op zoek naar passend vrijwilligerswerk, dat zij in het kader van hun maatschappelijke stage zouden gaan verrichten. Samen zijn de MaS-leerlingen jaarlijks goed voor 13.000 uur vrijwilligerswerk in Veendam, Pekela en Menterwolde. Bijka Scholtens van het Steunpunt Maatschappelijke stages van welzijnsinstelling Compaen in Veendam was bijzonder tevreden met het aantal organisaties dat zich presenteerde op de MaS-markt. Aanwezig op de voorlichtingsmarkt o.a. De Breehorn en Veenkade van Zorggroep Groningen, maar ook de Vereniging Tuinrecreatie Veendam, Sportvereniging Clias, de NOVO, de Sintcentrale, de Operettevereniging Veendam Wildervank, Zorgboerderij Fenna Heerd uit Noordbroek en de nieuwe website voor vraag en aanbod vrijwilligerswerk Wehelpen.nl”.

Supertolles Oktoberfest
Met 25 medewerkers was men met man en macht in de weer geweest met de opbouw van het Indoor Oktoberfest. Vrijdagmiddag 7 oktober was bij het gemeentehuis het feest nog gepromoot, en ook nog kaarten verkocht. Voor de openstelling van de zaal om 20.30 uur werd iedereen nog even voor de briefing bij elkaar geroepen. Met ook de vrijwilligers van de EHBO. Daarna stond iedereen klaar voor een gezellig feestje, van de garderobe tot bij de catering.

WhatsApp Image 2016-10-07 at 17.25.49.jpg

Terug van weg geweest, ouderdag in Veendam
De gezamenlijke Ouderenbonden (ANBO Veendam-Menterwolde; ANBO Wildervank, PCOB en KBO) hadden vrijdag 7 oktober na 6 jaar afwezigheid, de Nationale Ouderendag in Veendam nieuw leven in geblazen. In het verleden vond deze altijd plaats in de Sorghvliethal en dat was een jaarlijks groot gebeuren. De laatste was in 2010 maar de ouderenbonden zien het liefst weer jaarlijks een Ouderendag, het liefst zoals iedereen dat vanouds gewend is. Maar zo ver zijn ze nog niet, begonnen werd met een Ouderendag in een verkleinde vorm, met hulp van o.a. de gemeente Veendam en de Stichting Wildervank Fonds.

Schlagerfestijn op het Raadhuisplein
De ondernemers in het centrum van Veendam organiseerden zaterdag 8 oktober een Schlagerfestijn op het Raadhuisplein in aanloop naar de festiviteiten rond de viering van WP150 jaar. Op het podium voor het stadhuis traden tal van Duitse artiesten op en het publiek genoot zichtbaar.

_MG_4110.jpg

Jubileumweek WP150
Na een periode van ruim twee jaar van voorbereiding was het dan eindelijk zover. De Winkler Prins in Veendam vierde in de tweede week van okotber haar 150-jarig bestaan. Op maandagochtend 10 oktober vond in het stadion aan de Langeleegte de opening voor leerlingen en medewerkers plaats. De gehele noordtribune van het stadion zat rond tien ‘s ochtends vol met leerlingen en medewerkers. Al vanaf zeven uur ’s morgens zond Radio Simone FM live uit vanuit een rode dubbeldekker in het stadion. De stemming zat er goed in en werd nog beter toen een look-a-like van Anthony Winkler Prins (cabaretier Arnold van der Heijden) op een golfkarretje het stadion werd binnengereden. Hij werd staand achterop de golfkar met luid gejuich begroet en kwam om de leerlingen de kennis over zijn persoon en over de school te toetsen.
Donderdagavond 13 oktober werd in de indoorcentrum in Veendam een Leerlingenfeest gehouden naar aanleiding van het 150 jaar bestaan van de Winkler Prins. De leerlingen gingen uit hun dak bij de optredens van Dj Basic, Crystal Df’s, Dj Chris, Pieter Busman, Peter Mans en V’dam posse op.

Aan tafel met Mo(o)i
Het was gezellig druk donderdag 13 oktober aan het einde van de middag. Mo(o)i deed mee aan het Nationaal Integratiediner. In de kantine van Noorderpoort (Hertenkampstraat) kon men tegen geringe betaling bij een heerlijke internationale maaltijd aanschuiven waarbij het gesprek tussen 'nieuwe' en 'oude' Veendammers centraal stond. Integratie stond voorop op deze dag.

Dikke pluim voor mavo-leerlingen Winkler Prins
De mavo-leerlingen van Winkler Prins oogsten veel lof voor hun inzet tijdens de maatschappijdag op 13 oktober. Deze was georganiseerd in het kader van WP150. Alle leerlingen van het 2e t/m het 4e leerjaar deden mee. Ze organiseerden activiteiten op de Margaretha Hardenbergschool, maakten een heerlijke lunch voor de cliënten van Limor en een high tea voor de bewoners van de Breehorn. In de Veenkade gaven ze een vrolijke modeshow. Inwoners in Veendam werden op diverse plekken verrast met (zelfgemaakte) complimentjes. Haren kreeg twee teams op bezoek. Eén groepje begeleidde activiteiten bij Visio, school voor kinderen met een meervoudige beperking. Het andere groepje ging aan de slag bij Novo Hertenkamp. In de Heemtuin in Muntendam werd door de leerlingen flink gesnoeid.

IMG_0417.JPG

Veel reünisten WP150 met reünie feest der herkenningen
Ter gelegenheid van de WP-150 reünie op 15 oktober waren oud-leerlingen van over de hele wereld, onder meer uit Brazilië, Israël en Zuid-Afrika, naar Veendam gekomen. Aan de Winkler Prins reünie hebben 2.460 oud-leerlingen deelgenomen. De reünisten waren over 4 locaties verdeeld, en ook een beetje naar leeftijdscategorie. In de voormalige Rijks HBS, het tegenwoordige Veenkoloniaal Museum, was de indeling vanaf 1955 en eerder. Dat was ook aan de herkenning van het pand te merken. De wat jeugdigere categorieën waren in de locaties aan de Pinksterstraat en de Raadsgildenlaan ingedeeld. Er was geen leeftijdsgrens voor deelname, ook leerlingen die nog maar een paar jaar geleden van school zijn gegaan waren welkom. Op elke locatie werd de reünie geopend door de eigen directeur. Voor de locatie in het Veenkoloniaal Museum werd de opening door de centrale directeur Ferdinand Vinke verricht. De Havo-VWO leerlingen waren uitgenodigd om op de locatie aan de Pinksterstaat de opening mee te maken. Het was ook wel noodzakelijk om wat te switchen omdat de groep van de hoofdlocatie aan de Raadsgildenlaan te groot was. De andere locaties konden uiteraard worden bezocht.

Circusweek bij Autorama
In de maand oktober organiseert winkelcentrum Autorama een feestweek. dit jaar was er gekozen voor een circusweek. Woensdag 19 oktober konden de kinderen met de clown Doki een workshop circus volgen en buiten kon er een rondje worden gereden op een pony. Er stond een file bij het springkussen.

Voedselbank blij met donatie golfers
Op 18 oktober konden Marijke de Boer en Ida Ploeger, lid van het bestuur van de Stichting Maatschappelijke Activiteiten (S.M.A.) van de vier Veendammer Loges een flinke voorraad voedsel en andere benodigdheden overhandigen aan de vrijwilligers van de Voedselbank Veendam-Menterwolde. Dit was mogelijk van de opbrengst van de 1.000 euro van het golftoernooi plus de clinic, die door de S.M.A. waren georganiseerd op 16 september 2016. De vrijwilligers van de Voedselbank gaven aan waaraan behoefte was. Er werd ingekocht bij de plaatselijke supermarkt Jumbo, die zelf ook nog iets extra’s gaf. De vrijwilligers van de voedselbank namen blij en dankbaar alles in ontvangst.

IMG_1330.jpg

Kniepertjes in de Grote Kerk
In oktober deed de jeugd van de Grote Kerk Veendam vol enthousiasme mee aan de voorbereidingen voor de herfstfair voor 29 oktober. Er werden zo’n 9000 kniepertjes gebakken. Heel wat jaren rook je in het najaar de geur van versgebakken kniepertjes in de kerk en ’t centrum, tot organisator Ans Brust er mee stopte. Twee jaar lang was er geen opvolger te vinden maar de jeugd pakte, samen met wat ouderen, de draad weer op. Tientallen zelfgebakken taarten werden na de jurering aangesneden. De opbrengst van de kniepertjes, de herfstfair met binnen- en buitenspelletjes, fotohoek, verkoping, veiling en Rad van Avontuur én het pop-up pannenkoekenrestaurant voor-één-dag was bedoeld voor het grondig opknappen van de jeugdkelder.

Stichting Leergeld krijgt 1.000 euro van sportplein
Een gedeelte van de opbrengst van het Oktoberfest die werd gehouden in het Indoorcentrum werd donderdagmorgen 27 oktober overhandigd aan stichting Leergeld Veendam – Menterwolde - Pekela. Bestuurslid Eeke Crum van Leergeld kreeg uit handen van Rob en Fred van Loenen een check van 1000 euro.
Dankzij een bijdrage van stichting Leergeld kunnen kinderen van 4 tot 18 jaar, die opgroeien in gezinnen die leven op bijstandsniveau, toch meedoen in de maatschappij. Leergeld betaald o.a. de kosten van een schoolreisje, muzieklessen of het lidmaatschap van een sportvereniging.

Herfstfair Grote Kerk overtreft verwachtingen
Zondagmorgen 30 oktober in de kerkdienst in de Grote Kerk werd de (voorlopige) opbrengst van de herfstfair bekend gemaakt: € 3571,00. Dat was de stand eind van de zaterdagmiddag 29 oktober. Enkele late kopers brachten daarna nog eens zeventig euro binnen én er meldde zich een partij voor alle overgebleven appels en koeken zodat de eindopbrengst van de herfstfair dichtbij de 4000 euro kwam. Samen met het geld van eerdere acties was het einddoel van 7.000 euro in zicht. De plannen die waren gemaakt voor de volledige herinrichting van de jeugdruimte konden preciezer worden uitgewerkt.

IMG_0125.JPG

Opening WS Running & Bootcamp in stadion Langeleegte
Het stadiongebouw aan de Langeleegte kreeg op zondagmiddag 30 oktober een nieuwe bestemming. Er werd in de voormalige business ruimte de nieuwe locatie van WS Running & Bootcamp geopend. In de ruime zaal staan diverse toestellen en andere attributen opgesteld voor een ruim aanbod van indoor activiteiten en workshops.

Griezelen in Borgerswold
De gezamenlijke ondernemers in Borgerswold hielden zaterdag 29 oktober een geslaagde spooktocht. De deelnemers werden in groepjes het bos ingestuurd voor een griezeltocht die bijna 2 uur duurde. Het gegil en gekrijs was niet van de lucht want de wandeling was een aaneenschakeling van angstaanjagende ontmoetingen. De ene na de andere duistere figuur kruiste het pad van de wandelaars die met stormlichten en lantaarns voorzichtig een weg door het bos zochten.