Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwanenfamilie volgen met verwondering en bewondering

Door Henk Drenth op woensdag, 2 november, 2016 - 17:38

20160706_155110.JPG

De zwanenfamilie in de vijvers van Wildervank krijgt van de omwonenden goede verzorging. Ineke Heuving kent de ouderzwanen inmiddels een kleine vier jaar. En de zwanenfamilie kent haar ook. Ineke heeft ze geen huisadres met postcode gegeven, toch weten ze waar ze woont. Toen de jonkies nog klein waren kwam het gezin even buurten, en lagen ze op het pad voor de voordeur. Ineke zegt woordjes die ze lijken te begrijpen. Als ze zegt kom, en even in haar handen klapt, volgen ze haar terug naar de vijver. Voor het brood komen ze niet, dat zijn ze zelfs niet van haar gewend. Alleen uit nood zijn ze wel eens gevoerd. Ineke kan heel dicht bij de zwanen komen, waar ze zelf heel verwonderd over is.

229.JPG

Tijdens de nestperiode in mei was ze regelmatig even gaan kijken. Moeder zwaan broedde op het nest en vader zwaan was goed waakzaam. Toch kon zij er dicht bij komen, en mocht zelfs op kraamvisite. Voor het eerst kwam ze er zo dichtbij dat het voor haar eigenlijk onbegrijpelijk is. Door een omstander was ze wel eens gewaarschuwd om er niet te dicht bij te komen. Normaal wordt het nest fel verdedigd, ook door het vrouwtje. Maar vader en moeder zwaan moeten wel veel vertrouwen in haar hebben. Ook het dreigend blazen met de vleugels omhoog bleef achterwege. Ineke is ook gewoon rustig en zit op haar hurken. Luisterend naar de geluidjes die ze maakten. Ze is dan stil en blijft ook niet te lang.

038.JPG

Na de geboorte van de zwanenkuikens besloot ze om ze een jaar lang te blijven volgen. Met de smartphone heeft ze prachtige foto’s en filmpjes gemaakt. De jonkies zijn op 25 mei uit het ei gekomen, waarvan er 1 overleden is. Ineke voelt zich ook wel verantwoordelijk voor de dieren, vooral over de jongen. Elke dag was ze wel even gaan kijken of alles goed met hen is. Ook de buurt deed dat al. Een buurtgenoot heeft loopplankjes gemaakt zodat ook de jongen gemakkelijk uit de vijver kunnen komen. Ineke merkte dat de mensen het ook heel leuk vinden. Ze vindt dat je als burger ook wel verplicht bent om een oogje in het zeil te houden. Maar dat geld voor alle dieren.

20161004_090930.JPG

De zwanen zijn standvogels, maar ze trekken ook rond naar vijvers in de buurt en naar het Westerdiep. En dan kunnen ze drie weken weg zijn. De jongen zijn steeds hoger gaan vliegen. Het zal wel niet zo lang meer duren voor ze uitvliegen. In de regel duurt dat tot vijf maanden. Dan zijn de ouders weer met z’n beiden.

 

 

Ineke heeft er een band mee gekregen. Ze kan het zelf niet precies verklaren waarom ze er zo ingerold is. Ze hebben iets over zich. Het zijn zulke prachtige dieren, heel sierlijk en gracieus. Ze zijn een aanwinst voor de vijver om dat te zien.