Overslaan en naar de inhoud gaan

Nostalgie en ontroering bij zien van oude smalfilmbeelden

Door Henk Drenth op woensdag, 26 oktober, 2016 - 11:48

Op de vertoning van de Super 8 filmbeelden van de familie Nieman zijn veel leuke reacties binnengekomen, bij de familie en bij ons. Omdat het maken van de video enige tijd in beslag nam was deze later tussengevoegd in het bericht van het 65 jarig jubileumfeest van het bestuur in Dorpshuis Bijleveld, en daardoor mogelijk minder onder de aandacht. Daarom nu wat prominenter.

De beelden geven een prachtig tijdsbeeld en sluiten mooi aan bij het beschrevene (klik hier) over de vroegere speeltuinvereniging. Dat dertig jaar na de oprichting in 1955  jaar haar intrek nam in het voormalige schoolgebouw. De verschillende verenigingen die in het houten speeltuingebouw waren gehuisvest werden in het dorpshuis ondergebracht.

De filmbeelden representeren een stukje tijdsbeeld uit de jaren 70. Behalve een kijkje in de vroegere speeltuin tonen ze schaatsplezier op de vijver aan de Valklaan. Vastgelegd ten tijde van een lange vorstperiode dat toen nog heel gewoon was. Tussen de hoge populieren door is er nog uitzicht op de openheid. In het speeltuingebouw zijn beelden geschoten van het 12 ½ jarig bruiloftsfeest van de familie Nieman, die ook lid waren van de Buurtvereniging “De Speeltuin”.