Overslaan en naar de inhoud gaan

Je kunt veel meer dan je denkt,” Netwerkcafé in Veendam

Door Eindredactie op dinsdag, 1 november, 2016 - 06:00

IMG_1163.jpg

Zonder werk komen om welke reden dan ook is voor de meesten géén lolletje. Je dagritme verstoort, je sociale netwerk komt onder druk te staan, je gezin lijdt eronder, je inkomsten lopen terug en zelf zie je vaak géén oplossing(en). Het Netwerkcafé biedt uitkomst. Elke laatste dinsdag van de maand organiseert het “team van en voor werkzoekenden,” noem ‘t het bestuur, een bijeenkomst voor werkzoekenden in de gemeente Veendam in Zalenverhuur Zorghvliet. Tijdens dit samenzijn onder het genot van een kopje koffie worden allerlei vraagstukken behandeld én is er ruimte voor een persoonlijk gesprek. In de praktijk blijkt: het helpt.

IMG_1165B.jpg

Anneke Muis en Wander Rotensen zijn onze gesprekspartners. Zij zitten naast Roelof Kroeze, Henk Boer, Richard Bonsing, Charlotte Ouwerkerk, Dorota Walinska, Thea Cornelius en Geert Rabbers in het bestuur. Een bestuur waarvan? Het team is géén stichting, noch een vereniging of officiële club, maar een groep enthousiaste mensen, werkzoekenden, die hun capaciteiten inzetten om andere werkzoekenden te helpen. Allemaal vrijwilligers met een ideële instelling, maar wel twee ervaringsdeskundigen. Doch… denk niet dat vrijwillig hetzelfde is als vrijblijvend!

IMG_1170.jpg

Voor de maandelijkse bijeenkomsten worden ongeveer 500 mensen uitgenodigd per mail. Zelf ontworpen en gedrukte flyers met uitnodiging worden in groten getale verspreid via het UWV (Uitvoering Werknemers Verzekeringen), de gemeente - ook Stadskanaal en Menterwolde en andere instellingen. De belangstelling is groot. Toch wisselt de opkomst sterk, dat is afhankelijk van het gekozen thema/onderwerp, het jaargetijde en het weer. “Meestal zijn er gemiddeld tussen de 60 en 80 personen andere keren komen we met gemak op de 120,” memoreert Anneke Muis. In het café wordt met elkaar gekeken wat en waar de vacatures zijn, wordt bijvoorbeeld een sollicitatietraining verzorgd of geeft het FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) een lezing over de veranderende regelgeving. Andere onderwerpen zijn: hoe start ik een eigen onderneming of hoe gaat dat als ik in Duitsland wil gaan werken en wat zijn dan de consequenties. Verschillende cursussen, trainingen of gastsprekers staan eveneens op het programma. Voorbeeld: laatst is een personeelsfunctionaris van een bedrijf uitgenodigd. Deze man heeft verteld waar vanuit een bedrijf naar gekeken wordt als er een sollicitatiebrief binnenkomt. Tevens vertelde hij waarop gelet wordt tijdens een sollicitatiegesprek. Boeiend én bovenal leerzaam.

IMG_1223.jpg

Begin
Het Netwerkcafé is ontsproten uit een sollicitatietraining voor vijftig plussers van het UWV. Anneke zat toen bij het UWV. Begonnen als ”inloop”, maar sinds 2008  wordt écht Netwerkcafé gehouden. In het begin nog samen met het UWV bij het Sportplein (Jan Salwaplein), vanaf 2010 zelfstandig. Anneke Muis is sinds de oprichting van de partij. Anneke: “De hulpverlening kost natuurlijk het nodige, logisch. Gelukkig springt de gemeente Veendam jaarlijks bij. Mooi, want hoe meer mensen aan werk geholpen worden des te minder hoeft de gemeente aan toeslagen en uitkeringen over te maken.” Ook wordt samen gewerkt met uitzendbureaus en verschillende bedrijven. Over sponsoring wordt intern nagedacht.

IMG_1216.jpg

Lotgenoten/talententraining
Voor sommigen is het zonder werk komen te zitten psychisch erg zwaar. Ze ervaren de sollicitatiedruk vanuit het UWV als erg belastend, veel ouderen hebben hier hulp bij nodig. Hierdoor kunnen zelfs somatische klachten ontstaan! Een klein geselecteerd gezelschap van ongeveer twaalf personen krijgt apart een extra begeleiding. Ze praten dan met andere lotgenoten over hun problemen, hoe ze in het leven staan, wie ze zijn en wie ze zouden willen zijn en hoe je dit zou kunnen aanpakken. Geprobeerd wordt om de mensen een stukje eigenwaarde terug te geven. Een vervolg is de talententraining. Anneke, met ondersteuning van Thea, verzorgen deze training. Anneke heeft al drie jaar ervaring opgedaan bij Compaen. “Mensen hebben zoveel meer in hun bagage,” vertelt Anneke enthousiast. “Ze willen graag, maar durven op de een of andere manier niet. Wij helpen ze met het opstellen van een sollicitatiebrief/cv, daarnaast trachten wij de werkzoekenden weerbaarder te maken en dragen iets tastbaars aan, proberen het zelfvertrouwen op te vijzelen én bieden een luisterend oor!”

IMG_1207.jpg

Intervisie
Ook de intervisiegroep is heel actief. Daar komen zaken aan de orde als: Wie ben ik? Wat is mijn kracht? Via creatieve werkvormen worden vaardigheden geoefend als een sollicitatiebrief schrijven, een CV- opstellen, een profielschets maken van jezelf, hoe om te gaan met sociale media  en netwerken. Samen ontdekken, leren met en van elkaar, inspiratie opdoen en in beweging komen, dat is eigenlijk het doel van de intervisie. Persoonlijk aandacht is eveneens erg belangrijk. Evaluaties vinden plaats in de trend van: “Wat hebben jullie de laatste maanden aan activiteiten ontplooid?” Gemiddeld vinden 25 mensen per jaar werk door tussenkomst van het Netwerkcafé. Een van de bestuursleden is 2½ jaar geleden op straat komen te staan. Zijn expertise als ICT-er komt uitstekend van pas! Bovendien heeft hij weer een baan gevonden – bij PostNL als postbode.

Werkzoekende Annelies Smit-Wagenaar: “ Ik ben zéér positief over het Netwerkcafé, zit er al sinds 2010 bij. Tussendoor wel werk gevonden - 2½ jaar bij een bedrijf en 5 maanden bij een ander. Mijn achtergrond is financiële administratie met de specialisatie Transport. De sollicitatietrainingen hebben mij zeker geholpen. In het Netwerkcafé deel je ervaringen met anderen, je helpt elkaar zoeken naar vacatures, het is écht netwerken!”

IMG_1200.jpg

Jennefer Perdok-van Brug denkt er net zo over. “Je leert anders te denken. Ze motiveren je en houden je positief. Je komt uit je eigen wereld. Helaas heb ik nog géén werk kunnen vinden. Mijn achtergrond is de grafische sector. Daarna heb ik iets met administratie gedaan, nu heb ik me toegelegd op het steriliseren van medische apparatuur. Het Netwerkcafé ondersteunt je in je ontwikkeling en daar ben ik erg in gegroeid.”

De bezoekers van het Netwerkcafé zijn van allerlei pluimage van laag- tot hoog opgeleid. Iedereen is welkom. “Vanaf 2010 zijn we gegroeid in het aantal bezoekers, mensen die een eigen sollicitatiebrief schrijven, mensen die hun eigenwaarde terug vinden, die positiever zijn en mensen die zichzelf kunnen presenteren,” somt mensen-mens Anneke Muis op. “Niet achteruit kijken, maar vooruit – wat kan ik allemaal wél!”

De gemiddelde leeftijd van de bezoeker ligt boven de 30 jaar, jongeren vinden sneller een baan.

IMG_1168.jpg

Wat in Veendam gebeurt in het Netwerkcafé is uniek. Vanuit het gehele land komen positieve reacties. Gelukkig ondersteunt de gemeente Veendam ook in 2017 wederom het initiatief. Ook de buurtgemeentes zijn bijzonder geïnteresseerd.

En dat allemaal van en voor werkzoekenden, schitterend!

Meer weten: www.vanenvoorwerkzoekenden.nl/netwerkcafe