Overslaan en naar de inhoud gaan

Frits van houten in de cultuurcentrum Van Beresteijn

Door op dinsdag, 30 januari, 2007 - 00:11

Van onze verslaggever / fotograaf: Maikel-Owen

Vrijdagavond 26 januari speelde Theatergroep De Kern 'Anna Karenina' naar de roman van Lev Tolstoj in cultuurcentrum Van Beresteijn. De hoofdrollen werden vertolkt door: Marieke de Kruijf als Anna, Casper van Bohemen (bekend van goede tijden slechte tijden als Frits) als Wronski, Jan-Jaap Jansen als Karenin, Ineke ter Heege, Vastert van Aardenne, Hiemke de Vries en Sita Manichand. Regie: Dirk Laroy.

Het verhaal:
"Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar. Elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze." Het negentiende eeuwse Sint Petersburg lijkt verdacht veel op een willekeurige hedendaagse stad. In 'Anna Karenina' verzucht vorstin Betsy: "Rusland is niet meer wat het was. Niemand is meer tevreden en iedereen is ongelukkig." Ze heeft het over de St. Petersburgse elite van die dagen. Over de vorsten, politici, generaals en grootgrondbezitters die hun dagen vullen met dromen over hoe het zou moeten zijn. Maar nooit iets ondernemen. De acht personages zoeken in oogverblindende kostuums hun weg in een verlaten decor. Onder leiding van Betsy vertellen ze elkaar het verhaal, ontmoeten elkaar in de salons, in het parlement of op het veld. Maar ook op het perron, waar de treinen eeuwig onderweg lijken te zijn. Het verhaal van Lev Tolstoj uit 1877 is van alle tijden en houdt de hedendaagse wereldburger een spiegel voor. De mens is in de afgelopen honderddertig jaar namelijk niet zo veel veranderd als we soms denken. In een geheel eigen bewerking vertalen de spelers van De Kern de briljante psychologie van Tolstoj's romanfiguren naar een spannend toneelstuk vol drama, romantiek en onvervulde verlangens.

De reakties uit de zaal waren verschillend. Vond de een het wat langdraadig, de ander vond het verrassend of spannend. De zaal was gevuld met ruim 175 mensen. De lichteffecten en de interaktie met een stem die vanuit de zaal kwam (als onderzoeker van de roman) waren zeer verrassend en goed. De kwaliteit van de toneelspelers was hoog. Een goede en mooie voorstelling.

Voor meer foto's. Klik op deze regel.