Overslaan en naar de inhoud gaan

Anatomische tentoonstelling The Human Body
in Veendam neergestreken

Door Henk Drenth op donderdag, 13 oktober, 2016 - 21:46

IMG_0058.JPG

Donderdag is op het evenemententerrein in Borgerswold de anatomische tentoonstelling The Human Body in een mobiele expohal van start gegaan.  

The Human Body is een kleinere reizende tentoonstelling, zodat het niet alleen maar in de grote steden van Europa te zien is. De tentoonstelling is al ongeveer drie jaar op reis en was tot op heden vooral in Duitsland te zien. En nu een periode in het Noorden van Nederland, voordat het Zuidelijk Nederland aandoet.

De biologielerares van het Ubbo Emmius college in Veendam is met 20 leerlingen van klas 4C op excursie. Ze wilde er met de klas biologie naar toe. Nu diende de mogelijkheid zich aan om het in het echt te zien in plaats van met plastic modellen. “Het is heel bijzonder dat je ook in Veendam er zomaar naar toe kan”, vertelde ze. Anders moet je ervoor naar Amsterdam, waar zij ook geweest is. “Het is heel fascinerend, en alles is te zien zoals de spieren”. Voor alle leerlingen was het voor het eerst.

IMG_0111.JPG

Het anatomisch aanschouwen was voorheen uitsluitend voor medicijnstudenten in de dissectiezalen van de universiteiten. De basis is de omvangrijke  tentoonstellingstukken van geplastificeerde lichamen en organen uit een totaal van ongeveer 200 expo-items. Dat een unieke inzicht geeft in het menselijk lichaam. Inmiddels hebben wereldwijd miljoenen mensen de anatomische exposities bezocht.    

De flyers  in de verschillende winkels in Veendam vermeld dat het tonen van de anatomische wetenschap voor het publiek het doel van The Human Body is. Volgens pr-medewerker Eddie Mareco onderscheidt deze tentoonstelling zich van soortgelijke door minder voor show te gaan en meer voor informatievoorziening. Informatie wordt bij de verschillende thema’s op grote begeleidende tekstpanelen rijkelijk gegeven. En is van personen, die hun lichaam ter beschikking hadden gesteld, hun persoonlijke levensverhaal te lezen.

IMG_0020.JPG

De Duitse anatoom Günther von Hagens heeft de plastinatietechniek voor het conserveren van lichamen ontwikkeld, en er veel faam mee verworven. Met deze techniek had hij de anatomische tentoonstelling Körperwelten opgezet. Het riep veel afkeer op, maar is ook door enorme aantallen mensen bezocht. Gunther von Hagens zijn uitvinding om anatomische specimens te conserveren was eigenlijk voor medische opleidingen bedoeld.

Karin Daniëls uit Muntendam is in 2006 in de Beurs van Berlage geweest bij een soortgelijke tentoonstelling (waar Von Hagens overigens geen bemoeienis mee had). Als verpleegkundige vindt ze het heel interessant. Haar moeder mevrouw Tonkes van 98 wilde mee, en ook zij vindt het heel interessant. Haar dochter kon het haar precies uitleggen.

Mevrouw Stevens uit Nieuwe Pekela was met haar man een aantal jaren terug in de Rijksuniversiteit van Groningen in de snijzaal. Daar waren ook doorsneden te zien. Haar man is kleurenblind, en thuis had hij na één hap van de Chinese maaltijd geen trek meer. Ze wil nog een keer naar de tentoonstelling Body Worlds in Amsterdam, waar aan het Damrak een vaste standplaats is. Het is daar veel meer veelzijdig.

De rondreizende tentoonstelling in Veendam duurt nog tot en met aanstaande zondag.

IMG_0016.JPG