Overslaan en naar de inhoud gaan

Begroting Veendam 2017 – 2020 op orde

Door op maandag, 10 oktober, 2016 - 10:05

Gemeentehuis_20160805_213555_001.jpg

Geen extra bezuinigingen nodig

Het college van burgemeester en wethouders van Veendam heeft de programmabegroting 2017 -2020 aangeboden aan de gemeenteraad. De begroting voor de jaren 2017-2020 is sluitend. De eerder ingezette bezuinigingen zijn voldoende om de kortingen van het Rijk op te vangen. Daarnaast blijft er ruimte voor nieuwe investeringen.

Financiële ontwikkelingen
De uitvoering van de taken in de Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet zullen moeten plaatsvinden binnen de budgettaire middelen die het Rijk daarvoor beschikbaar heeft gesteld. Daarbij zijn ook de aangekondigde kortingen binnen de sociale werkvoorziening meegenomen in de meerjarenbegroting. De eerder ingezette bezuinigingen zijn afdoende om de begroting van 2017 en de jaren daarop sluitend te krijgen. Er hoeft niet extra bezuinigd te worden.

Inhoudelijke ambities
Daarnaast is er ruimte vrij om de inhoudelijke ambities zoveel mogelijk uit te voeren.

Voor de ontwikkeling van het Leer- en Sportpark bij het stadioncomplex De Langeleegte zijn middelen beschikbaar gesteld. Met de ontwikkeling van het Leer- en Sportpark realiseren wij in samenwerking met het Winkler Prins college een eigentijdse, duurzame en toekomstbestendige campus. Ook wordt er ingezet op de verdere versterking van het centrum. Samen met onze maatschappelijke partners worden de (nieuwe) taken in het sociaal domein zo goed mogelijk uitgevoerd. Het beleid is er daarbij op gericht dat iedereen meedoet en dat zorg ‘op maat’ vroegtijdig en laagdrempelig wordt georganiseerd.

De gemeentelijke herindeling krijgt in deze bestuursperiode veel aandacht. Dit krijgt in 2017 zijn vervolg. Het behartigen van de belangen van de inwoners van de gemeente Veendam rondom de discussie over de realisatie van een windmolenpark aan de N33 heeft hoge prioriteit. Verder wordt ingezet op het versterken van de economische positie en het behouden, versterken en verder uitbreiden van de werkgelegenheid.

De gemeenteraad bespreekt de programmabegroting 2017-2020 in de vergadering van 7 november 2016.