Burentwist mondde uit in doelpunten festival

Door op zondag, 9 oktober, 2016 - 21:52

20161009_Voetbal_IMG_3444B.JPG

Door Jacob Kuipers

Muntendam (zon) en Veendam 1894 (zon) dachten waarschijnlijk dat de supporters wel eens verwend mochten worden. Maar dat er 9 goals vielen, een spelonderbreking en dat Muntendammer Martijn Oosting na 70 minuten een rode kaart van scheidsrechter Stroetman kreeg (2 keer geel) had niemand aan de Zuiderstraat voor mogelijk gehouden. Muntendam was in eigen home de grote winnaar door Veendam met 5-4 te verslaan. Door deze zege staat Muntendam op de vijfde plaats in de derde klasse. En Veendam staat een plek lager en 2 punten minder maar ook een wedstrijd minder gespeeld.

Beide ploegen stonden nog 'koud' in het veld en Veendammer Daniel Kroder haalde 'de trekker' over en schoot zijn ploeg naar een 1-0 voorsprong. Een paar minuten later was het weer 'bingo' voor de geelzwarten. Dio Berisha werd gevloerd in het strafschopgebied van Muntendam en de scheidsrechter wees gedecideerd naar de stip. En Marnix Kolder schoot de strafschop onberispelijk binnen: 0-2. Volgens de Muntendam aanhang was het geen penalty en liet de aanvaller van Veendam zich vallen. Na 23 minuten spelen was het de Veendammer Johnny Niemeijer die de bal met de hand raakte.

En Faber scoorde uit de penalty 1-2. Vier minuten later was het alweer raak. Uit een hoekschop van Muntendammer Faber kopte maatje Michael Ploeger zijn ploeg naar 2-2. En de Veendammer doelman Hindrik Snijders kon niks anders doen dan de bal uit het net halen. Uithuilen en opnieuw beginnen voor Snijders, zal ik maar zeggen. Enkele minuten later ging Ploeger er als een 'speer' van door. En Melvin Hesselink liet een verradelijke kopbal van zijn hoofd vertrekken. Maar Veendam-doelman Snijders was uit het goede keepershout gesneden en maakte de inzet onschadelijk.

In de 40 ste minuut kreeg Muntendam het nog even benauwd. Via de kluts kreeg Marnix Kolder de bal en zette zijn maatje aan het werk. Maar hij kon het karwei niet afmaken en het bleef 2-2. Na de thee was het Muntendam-speler Jasper die Ploeger aan het werk zette, middels een fraaie kans. Maar het speeltuig ging hoog over het 'heiligdom' van doelman Snijders. De zwart-witten van Muntendam liet zich niet 'kisten'. En het was weer Ploeger die een goede kopkans onbenut liet.

Muntendam was dus te slordig bezig met de geboden kansen. Kolder liet een mooie boogbal los maar mistte het zwart-witte doel. Na een half uur kreeg Muntendammer Oosting de rode kaart en kon zich douchen. Muntendam moest met tien spelers verder. Maar in minuut 71 sloeg de 'vlam in de pan' bij Muntendam. Michel Immenga kreeg een elleboog van Kolder. Hij bleef liggen en Kolder had vrij baan en scoorde beheerst door het leer de voor zijn goal staande doelman Van Delden te schieten: 2-3.

Daarna had je de 'poppen aan het dansen' bij Muntendam. En scheidsrechter Stroetman was de 'gebeten hond'. Muntendammer Martijn Oosting had commentaar op de leiding en liep voor de tweede keer tegen het geel aan. Wegwezen dus. Daarna was er nog een curieus incident. Met nog een kwartier te spelen moest assistent-scheidsrechter zich melden bij de scheidsrechter omdat de leidsman de grensrechter liet staan en Henk Heidema voor buitenspel vlagde. Ja, en dan kun je als clubgrensrechter gewoon de vlag weer naar beneden doen. En de scheidsrechter liet doorspelen waarna Sem Meijer kon scoren: 2-4.

Scheidsrechter Stroetman gaf plus minus 10 minuten voor het einde zijn derde penalty, ditmaal aan Muntendam na een overtreding op Kevin Bijl. Muntendammer Faber mocht de strafschop nemen en zag het leer via de doelman van Veendam voor de voeten van Hedde Adam belandden. Adam wist hier wel raad mee en scoorde: 3-4. Maar aanvoerder Michael Ploeger had het laatste woord. En de extra tijd scoorde hij 4-4 en een harde vrije trap schoot hij tegen de touwen. De vijfde goal werd ook gescoord door Ploeger. En dat was een 'kanonskogel'. Doelman Snijders van Veendam keek er naar en voor hij het wist, kon hij de bal uit het net halen. Het werd dus 5-4 voor Muntendam.