Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel deelnemers negende Scootmobieltocht

Door Henk Drenth op donderdag, 22 september, 2016 - 16:16

IMG_0658.JPG

GRENZEN VERLEGGEN - Woensdagmiddag gaf burgemeester Sipke Swierstra op het Raadhuisplein het startsein voor de negende editie van de Scootmobieltocht. Vijfenveertig deelnemers hebben de tocht meegereden. De route ging deze keer de andere kant op. Via de Langeleegte en langs Nedmag reden de deelnemers in colonne naar Tripcompagnie en naar Muntendam waar ze het paviljoen van de Heemtuin aandeden. Het was even passen en meten. Via het Oude Verlaat toog men weer naar Veendam, en door het busstation werd de Molenstreek bereikt. Na bijna 21 kilometer liep de brug over het Oosterdiep naar de Kerkstraat vol met de scootmobielers. De stadswachten en verkeersagent Drent hadden de tocht in goede banen geleid. Het weer was perfect en de deelnemers hebben ervan genoten.

IMG_0603.JPG

In het paviljoen van de Heemtuin wachtte koffie of thee. Met keus uit appelgebak met of zonder noten. Bertus Kor, als accordeonist geen onbekende, speelde in het paviljoen de vrolijke noten. Rixt Sinnema, projectleidster van Stichting Bevordering Verkeerseducatie, gaf informatie over 2 scootmobiel trainingen die op woensdag 26 oktober in het Indoorcentrum plaats gaan vinden. Ook deelde ze flyers uit.

IMG_0617.JPG

Zelfvertrouwen
Wethouder Velema (WMO portefeuille) arriveerde keurig op tijd bij het paviljoen, maar had niet verwacht dat ze er dan al zouden zijn. Tijdens een toespraak gaf Velema de vrijwilligers, de mensen van de EHBO, de stadswachten, de verkeersagent en natuurlijk ook de organisatie een pluim. Hij is blij dat er zo’n mooie traditie uit is ontstaan, en dat voor de negende keer al. Met de scootmobieltocht komen de mensen even uit de veilige situatie waarin ze zich altijd bewegen, en worden de grenzen verlegt. En om ook buiten Veendam even de grenzen te gaan verleggen, zodat ze dat ook zelf gaan doen en hun wereld wat groter wordt. Het zijn over het algemeen kwetsbaardere personen. Door het te ervaren wordt hun zelfvertrouwen groter. Het is heel leuk dat dit het op die manier mogelijk maakt, naast dat het een gezellig uitje is. Ten tweede is de geweldige bijvangst ook het leggen van sociale contacten. Er wordt een leuke reis ondernomen, en tegelijkertijd het uitwisselen van ervaring.

IMG_0586.JPG

Kiny Kamphuis doet al wat Velema wil stimuleren. Het was voor haar niet de eerste keer dat ze met de scootmobiel verder van huis was. Zij maakt wel meer lange tochten, zoals naar het Heeresmeer om daar even heerlijk te vertoeven. En gaat daarna even door naar Pekela en via Zuidwending weer naar huis. Kiny is er vertrouwd mee, en dat doet ze alleen. In de krant had ze het bericht over de Scootmobieltocht gelezen, en had gedacht om maar 's een keer mee te gaan. Ze vond het heel gezellig in een grote groep de tocht te doen.