Overslaan en naar de inhoud gaan

Hondensportvereniging Veendam e.o.

Door Eindredactie op zaterdag, 15 oktober, 2016 - 06:00

_MG_2417.jpg

Tekst Hans van Noort

“Voet, volg, zit, af en hier,” daar moeten ze het mee doen. Niet meer en niet minder! Commando’s die veelvuldig klinken tijdens de trainingen van de Hondensportvereniging Veendam e.o. aan de Jan Kokweg nummer 5.
’s Woensdagsavonds, zaterdag- en zondagochtend treffen de honden én hun baasjes elkaar. Oefensessies voor honden of misschien wel voor beide? We zullen zien.

“De vereniging bestaat zo’n 40 jaar en is begonnen als Vereniging de Duitse Herder (VDH), een rasvereniging voor alléén Duitse Herders,” vertelt secretaris Henk van Minnen. “Het oefenterrein lag in Borgerswold – ingang Borgercompagnie. Met regelmaat kwam via bemiddeling van de politie een vraag binnen of we baasjes van agressieve honden wilden helpen. Daar zeiden we natuurlijk géén neen tegen. Sinds 2007 heten we Hondensportvereniging Veendam e.o. en richten we ons op allerlei honden. ”De Duitse Herdersclub heeft wel hun eigen trainingsavond behouden – woensdagavond.

_MG_2462.jpg

Op de andere dagen bieden we een puppycursus, een opleiding sociale huishond - zaterdagochtend en een behendigheidscursus op zondagochtend aan. De Behendigheids Vereniging heeft ook een “status aparte,” omdat de mensen daar veelal langer lid van zijn én men lid wordt voor minimaal één jaar. De puppy– en sociale huishond cursussen duren ca. 10 weken. Politiehonden hebben een eigen opleidingsinstituut. Jachthonden trainen ook onder een andere vlag.

Sedert een aantal jaren beheert de vereniging een eigen terrein aan de Jan Kokweg. “Ideaal, niemand heeft last van ons, we hebben een eigen kantine voor de koffie, het terrein is geheel omheind en we onderhouden het met elkaar. Met de buren – Motor(cross)club Veendam, Motorploug N33 en de Veendammer Luchtvaart Club hebben we goed contact,” aldus de secretaris. “Soms maken we gebruik van de “herrie” die de andere clubs maken. Bijvoorbeeld om jonge honden te trainen in het verkeer. Kunnen ze alvast wennen aan het geluid van motoren en schrikken daar niet meer van. Eénmaal per 2 jaar organiseren we gezamenlijk een Open Dag met demonstraties, muziek en kraampjes. In goed overleg met de gemeente wordt de wegafzetting geregeld en een vergunning verleend. Dit trekt altijd veel publiek. Waarschijnlijk zal in 2017 weer een dergelijk evenement plaatsvinden.”

_MG_2409.jpg

Trainingen
De puppy training start vanaf een leeftijd van ca. 10 weken en loopt door tot ongeveer 5 maanden. Het doel is om de pups spelenderwijs - met andere hondjes - te socialiseren. Ze moeten hun wereldje ontdekken. Uiteraard is de training slechts éénmalig! Er is veel aandacht voor de relatie tussen baasje en hond. De commando’s beperken zich tot zit en af.
Alle rassen zijn welkom.

Veelal schaffen mensen een hond aan zonder voldoende de consequenties te overzien. Als pup zijn ze oh zo schattig, maar ook bij honden geldt dat ze groter worden...
“Mensen verdiepen zich onvoldoende in de karaktereigenschappen van een hond en of die wel bij hen past! Voorbeeld: sommige honden hebben erg veel beweging nodig, dan past die niet bij jou als je liever lui dan moe bent. Hierdoor ontstaan vaak problemen en komen dieren in het asiel terecht. In sommige honden zit écht een vecht gen, die er niet uit te trainen is! Wij wijzen daar altijd op,” aldus Henk van Minnen. “Ook oudere honden in het asiel, hoe sneu ook, hebben een voorgeschiedenis die je niet kent. Let op wat je koopt.”

_MG_2450.jpg

De training voor de sociale huishond vraagt andere vaardigheden van baas én hond. Hier gaat het duidelijk om gedrag. Door allerlei oefeningen o.a. terrasoefeningen worden hond en baas geïnstrueerd. Belonen - braaf + een brokje - na een goed uitgevoerde oefening is wezenlijk. Een van de onderdelen is hoe ze zich moeten gedragen bij bijvoorbeeld een dierenarts. Cursisten leren hoe ze het gebit van de (andere) hond kunnen bekijken en/of hoe ze op een behandeltafel moeten staan en er niet afspringen! Ook appèl oefeningen en het schrikvrij (schotvast) maken van honden staat op het programma. Opeens ontvouwt iemand heftig een paraplu, daar moeten ze op kunnen anticiperen. Aan het einde van de cursus volgt een examen, dat door een keurmeester wordt afgenomen. Het behaalde certificaat wordt natuurlijk feestelijk uitgereikt. Deze training is een vervolg op de puppy cursus.

_MG_2093.jpg

Behendigheidstrainingen zijn er in verschillende niveaus, 1 en 2. Dat gaat wel een stapje verder. Deze cursus duurt één jaar, maar velen zijn al jaren achtereen actief en blijven hangen, omdat het zo leuk is. Hond én baasje genieten met volle teugen.
Als laatste verzorgt de Hondensportvereniging cursussen voor Duitse Herders. “Onze honden zijn échte sporthonden, géén diensthonden (politiehonden). Onderdelen die bij de VDH aan de orde komen zijn: appèl, speuren, pakwerk en uithoudingsvermogen.
Op de foto’s zien we dat René Meinders als pakwerker het zwaar te verduren krijgt. De kracht waarmee de honden hem aanvallen, doet het zweet hem van het gezicht druipen. De Hollandse herder Luna van Minke neemt hem stevig te pakken. Kay, de Duitse herder van Hans uit Muntendam weet er ook wel raad mee. Jack de zwarte Duitse herder van Renate gaat over het hek en komt met volle snelheid op René af. De honden vinden het prachtig. De adrenaline giert ze door het lijf, maar… op de commando’s moeten ze blijven reageren, wat ze perfect doen. Het is werkelijk schitterend om te zien hoe pakwerker, baasje en hond aan het werk zijn.

_MG_2115.jpg

Het bestuur, voorzitter ( Cas Olivier), secretaris (Henk van Minnen) en penningmeester (Jurrie Wolthuis), is tevens instructeur.

Nog meer tips en adviezen:

  • Een hond wil een baas en geleid worden;
  • Wees strak in de leer, maar rechtvaardig;
  • Als je een volwassen hond koopt, koop je vaak de ellende van een ander;
  • Eerst moet je de honden iets leren, voordat je kunt corrigeren;
  • Een hond doet alleen maar iets om er zelf beter van te worden;
  • Laat je hond nooit alleen met een kind jonger dan 12 jaar;

“We kunnen er niet genoeg op wijzen: kinderen en honden samen is erg leuk maar… wees altijd voorzichtig en houd hem/haar altijd onder controle. Kinderen willen spelen met de hond, maar die vindt dat niet altijd leuk! Helaas luisteren velen niet en zeggen: Mijn hond doet dat niet!”
Andere kant van de medaille: “Mijn kleindochter Lotte heeft met onze Spaniël Pluto de puppy cursus met goed resultaat gevolgd. Dat zijn erg leuk dingen én je ziet ze samen groeien,” glimlacht Henk. “Het gaat gelukkig ook vaak goed.”
Op de trainingen wordt kennis gedeeld en informatie uitgewisseld. Met enige regelmaat zijn onderlinge wedstrijden en om het saamhorigheidsgevoel te stimuleren en de gezelligheid is eenmaal per jaar een BBQ.

_MG_2223.jpg

Ga gewoon eens kijken, ook al heb je géén hond. Het is altijd aardig om te zien.

www.hondensportveendam.nl