Overslaan en naar de inhoud gaan

Paulo Boer – personal trainer in Veendam

Door Eindredactie op zaterdag, 1 oktober, 2016 - 06:00

_DSC3600.jpg

Tekst Hans van Noort

Achter op het grote parkeerterrein van Sport- en Gezondheidscentrum Oxygym aan het Boven Oosterdiep is een jongeman in een zwart T-shirt aan het sporten. Een grote tractorband wordt omgegooid - en nog eens en nog eens. Een andere oefening met een soort zware discus moet 15 x herhaald worden. Pfffff, zucht, kreun. Tussendoor sprintjes trekken. Het is slopend, maar opgeven is er niet bij. Paulo moedigt aan en stimuleert. “Kom op nog 30 seconden. Houd vol! 29, 28, 27…” Het zweet druipt van zijn gezicht af.

_DSC3666.jpg

In het restauratieve gedeelte, gewoon aan de bar bij Oxygym treffen we een andere cliënt van Paulo Boer, het is Marieke. Waarom personal training vragen we haar. “Ik kan het niet alléén! Ik heb iemand nodig die me een duwtje in de rug geeft. Het maakt mijn hoofd leeg en ik ben heel geconcentreerd bezig. Bovendien is het goed voor mijn lijf én je voelt je naderhand altijd veel beter.” Marieke wordt 3 uur per week begeleidt door Paulo Boer, één uur krachttraining, één uur conditietraining en één uur boksen. Ook de echtgenoot van Marieke wordt door Boer gecoacht.
Wat wil je hiermee bereiken? “Ik wil een betere conditie opbouwen, meer doorzettingsvermogen krijgen en werken aan een strakker lijf,” glimlacht ze. “Dat boksen vind ik hartstikke leuk, had ik nooit gedacht. Boksen voor vrouwen, ja… daar had ik mijn twijfels over. Tijdens de training vervloek ik Paulo wel eens, maar naderhand onder het genot van een kopje koffie of sportdrankje, vind ik het zo’n lieve jongen.”
Ze krijgt ook voedingsadviezen van Paulo. “Het is géén dieet en ik houd me er goed aan. Bovendien eet ik nu veel bewuster.”
Paulo: “Ik maak voedingsschema’s op wens van de klant. Ze worden digitaal verwerkt en zijn via een eigen app te volgen. Ze zijn realistisch en het is niet moeilijk je er aan te houden! Als je iets niet lekker vindt, komt er gewoon iets anders voor in de plaats. Elke veertien dagen passen we de schema’s aan.”
De cliënten bestaan uit mensen van allerlei pluimage en variëren in leeftijd van 10 tot 70 jaar. De personal training bestaat uit een fysiek gedeelte, maar het grootste aandeel is toch wel het mentale. Dat beloopt wel 80%.

_DSC3670.jpg

In 2015 start Paulo Boer zijn eigen bedrijf: Paulo Boer – personal training. Hij huurt bij Feelgoodclub Oxygym en een sportschool in Groningen genaamd Go4fitness ruimte en apparatuur in om zijn cliënten te begeleiden. Maar… hoe komt zoiets tot stand? Paulo Boer ziet het levenslicht in Brazilië en komt op een leeftijd van 13 maanden naar Nederland waar hij liefdevol wordt opgenomen in een gezin met een Drentse vader en een Friese moeder. Hij groeit bij hen op in Bovensmilde. Hij volgt de MAVO en gaat daarna het leger in. Seedorf (D) wordt zijn standplaats. Hij wordt ingedeeld bij een gevechtseenheid en wordt uitgezonden op vredesmissies naar Irak (5 maanden) en Joegoslavië (half jaar). Tijdens zijn loopbaan bij defensie volgt hij verschillende sportopleidingen, want ja sport is zijn ding. Sinds zijn 5e doet hij al judo, het is zijn favoriete sport. Hij heeft in het landelijke team gezeten en veel toernooien gejudood. Moeder is altijd de drijvende kracht achter zijn judo-successen geweest. Ook komt hij in aanraking met andere vechtsporten zoals (kick)boksen, hetgeen hij nog steeds beoefent.
Hij haalt en passant zijn HAVO-diploma in het leger. “In die tijd kreeg ik alle faciliteiten om dit te doen.” Na zijn defensietijd volgt hij in Utrecht de HBO-opleiding “Integrale Veiligheidskunde.” De scholing maakt hij af in Leeuwarden, want ondertussen verhuist hij naar Groningen. Een baan in de ICT-sector, accountmanager, is de vervolgstap.

_DSC3641.jpg

Samen met een neef bezoekt hij een MMA event in Keulen. Die wordt georganiseerd door de UFC (Ultimate Fighting Championship) en is het grootste vechtsportevenement van de wereld. MMA staat voor mixed matrial arts (= multidisciplinaire vechtsport). Deze tak van sport richt zich op het combineren van technieken uit de verschillende vechtsporten zoals worstelen, judo, karate, kungfu, kickboksen, thaiboksen, boksen en jiujitsu. Eigenlijk is alles toegestaan dus stoten, trappen, elleboog- en knietechnieken, klem- en wurgtechnieken. Alléén bijten, krabben en schoppen in het kruis is verboden. Na het zien van deze wedstrijd weet hij het zeker: “Dit wil ik ook!”
Zijn verleden als judoka en kickbokser maken de overstap minder moeilijk.
“MMA staat het dichtste bij het échte man tegen man gevecht. Daarin de beste willen zijn, dat is een ultieme wens/droom,” beoogt Paulo.
Dan gaat het snel. In 2010 vecht hij op zijn eerste grote toernooi en in 2014 is hij al Nederlands kampioen. Zijn ontwikkeling wordt gevolgd vanuit Amerika. Het ATT (American Top Team) met zijn thuisbasis in Florida nodigt hem uit om daar te komen kijken en zich te meten met de beste vechters ter wereld. Hij is 2½ maand in Miami en traint drie maal per dag. Na deze zware periode krijgt hij met succes een managementcontract aangeboden en ATT stelt hem voor bij de UFC. (De grootste MMA vecht promotie ter wereld) vergelijkbaar met de Champions League van het voetbal. Hij zegt zijn baan op en vanaf dat moment is hij professional. Grote toernooien over de gehele wereld volgen én met succes.

 

 

Paulo wordt door de UFC uitgenodigd in Las Vegas om op gesprek te komen en deze besluit hem daarop uit te nodigen om mee te doen met de selectie voor de Ultimate Fighter. De Ultimate Fighter is een live show van 3 maanden in Las Vegas. 22 vechters leven samen in een miljoenen villa en worden live gevolgd. De uitzendingen zijn wereldwijd te volgen op FOX . Hij komt een uiterst zware selectie door. Vanuit 1000 vechters worden er 22 aangenomen. Paulo zit bij die laatste 22! “Om deelnemer te zijn van de Ultimate Fighter is een geweldige eer en het is nog géén enkele andere Nederlander gelukt,” vertelt Paulo vol trots. Ze worden onderverdeeld in 2 teams en dit seizoen was het team Europa tegen Team USA. Het team van Paulo, team Europa werd gecoacht door de wereldberoemde Ier Conor McGregor.
Tijdens zijn eerst komende wedstrijd op 19 november staat de wereld titel van GMC op het spel. Het gevecht is in Castrop Rauscal (D). Vooraf gaat hij 3 weken op trainingskamp in Ierland. Alles uiteraard onder voorbehoud, want momenteel heeft hij een blessure, opgelopen tijdens een training.

_DSC3566.jpg

“Het streven is om in de toekomst de personal trainingen succesvol verder uit te bouwen in Noord Nederland met meerdere lessen en voldoende keuze mogelijkheden. Dit alles op een super hoog niveau en met volop persoonlijke aandacht,” aldus Paulo.
Ook met de vechtsporten wil hij verder. Hij heeft een eigen MMA-team opgericht met talentvolle jongelui en drie professionele sporters. Sparringpartners voor zichzelf als voorbereiding op komende wedstrijden/toernooien en om met zijn team de wereld in te gaan. MMA was lange tijd verboden in Nederland. Gelukkig wordt het nu gezien als sport. Het is momenteel zelfs een van de grootste groeisporten, en dat verdient het ook.
We gaan in Veendam e.o. nog veel horen van en over de prestaties en de werkzaamheden van personal trainer Paulo Boer.
Voor de wedstrijd op 19 november wensen wij Paulo veel succes.
Op www.parkstadveendam.nl zal de uitslag ongetwijfeld gepubliceerd worden!

Meer weten of Paulo volgen kijk op: www.pauloboer.nl