Overslaan en naar de inhoud gaan

Afscheid Veendammer stadsbeiaardier Adolph Rots

Door Eindredactie op maandag, 12 september, 2016 - 16:00

Jack_Horst_IMG-20160912-WA0000.jpg

AFSCHEID - Afgelopen donderdag (8 september) nam Adolph Rots afscheid als stadsbeiaardier van Veendam. Rots heeft die functie sinds 2001 vervuld. Er werden vooral herinneringen opgehaald aan de vernieuwing van het Veendammer carillon in 2008.

De afscheid nemende beiaardier heeft een grote rol gespeeld bij de vervanging van de 49 klokken van dit prachtige instrument. "Vanaf dat moment was het spelen in Veendam een feestje", sprak hij vol trots. Wethouder Jaap Velema van Cultuur benadrukte het belang van het hebben van een carillon in de gemeente Veendam. "Een orgel behoort aan een kerkelijke gemeente. Het carillon daarentegen is van alle burgers". Velema roemde de rol van Rots bij de vernieuwing van het carillon en legde verband tussen de achternaam van de beiaardier en het fundament dat hij legde voor de aanschaf van de nieuwe klokken.

Voor Rots was het afscheid een geleidelijk proces. Hij ontmoette -zonder het toen al te weten- zijn opvolger in de Martinitoren in Groningen. Vincent Hensen had het orgel in de Martinikerk bespeeld en zag een briefje op de deur hangen dat het licht in de toren niet uitgeschakeld moest worden, omdat de beiaardier nog boven was. Hensen, die vanaf zijn jeugd al gefascineerd was door het carillon, trok de stoute schoenen aan en beklom de toren, op weg naar de speelcabine. Toen realiseerde hij zich één van de consequenties van het beiaardier zijn: voor je bij je instrument bent moet je een toren beklimmen. Rots kreeg na zijn pensionering nog een aantal keren een jaarcontract aangeboden en wist zo de periode te overbruggen tot zijn opvolger voldoende gevorderd was om de bespeling van het Veendammer carillon over te nemen.

In zijn afscheidswoorden kraakte Rots nog een kritische noot: "Het mechaniek van het uurwerk in de toren is ernstig in verval geraakt. De wijzers worden nu aangedreven door een elektromotor." Hoewel Rots elektrotechniek studeerde aan de Universiteit van Twente, kan deze oplossing hem niet bekoren: "Het past bij de Veendammer toren als de aandrijving van het uurwerk weer in oorspronkelijke staat gebracht zou worden."