Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeer druk bezocht Pruiverij en Oetmaarkt
Elfde editie met nieuwkomers

Door Henk Drenth op zondag, 4 september, 2016 - 16:35

_MG_0298.jpg

GENEUGTEN - Zaterdag hebben ruim 900 bezoekers de Pruiverij en de Oetmaarkt bezocht. Tegen een klein bedrag proeven van de specialiteiten en culinaire verassingen bij ongeveer 18 stands mocht natuurlijk, en daar heeft menigeen gebruik van gemaakt.

Ook culturele vooruitzichten werden alvast voorgeschoteld. Het Filmhuis, Stichting Kleinkunst Veendam, de donderdag Koopavondconcerten, de bibliotheek, de VVV en het Veenkoloniaal Museum presenteerden hun programma’s voor het komend seizoen.

IMG_0125.JPG

De Winkler Prins was aanwezig om hun 150 jarig jubileum in oktober met de reünie te promoten. Voor de reünie hebben zich wereldwijd inmiddels rond de 1800 oud-leerlingen aangemeld. Op de reüniedag gaan 20 docenten en oud-docenten gastlessen geven.   

Muziekgenres
Op het straatmuzikantenfestival waren er onder andere optredens van Gerry Wolthof. Onder bezieling van Stichting Bogdike door het hele centrum neergezet, en op het podium van het Museumplein. Op het podium trad onder anderen Writersday op. Frontman Sjoerd Hoogma heeft de afgelopen jaren de wereld rondgereisd, om zich als muzikant en songwriter te ontwikkelen. Op de Pruiverij was hij met zijn zevenkoppige band zijn landelijke toer in Veendam begonnen. Straattheater ontbrak als vast onderdeel evenmin.

_MG_0814.jpg

Op zondag waren er op het Museumplein optredens van onder andere het mannenkoor Spoor Biester, de countryzanger Will Stevens en Trio Ballade met Agnes Woltjes. Zaterdag was het ideaal weer, maar zondag is het evenement door fikse buien geplaagd.

De internationale club Mo(o)i had weer heerlijke internationale gerechten. Net zo kleurrijk als de mensen zelf. Een compleet menuutje werd door Parkzicht geserveerd. Met een soepje vooraf, de heerlijkheden middenin, en een wijntje na. Bij het weglaten van een wijntje werd nog een bronwatertje nageleverd.

IMG_0085.JPG

Extra lekker
De Toene van Vereniging Tuinrecreatie Veendam in Borgerswold was op uitnodiging voor het eerst aanwezig met lekkere gerechten van zelf geoogste groenten. Joke Nieboer en Hennie van ‘t Hof hadden rode bieten salade, pompoensoep, prijsoep en stamppot snijbonen met spekjes. De tuinvereniging telt 120 leden en zit behoorlijk in de lift. Dit jaar bestaat de vereniging 45 jaar. Dat wil men niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom wordt zaterdag 11 september naast het oogstfeest ook het jubileumfeest gevierd waarbij iedereen van harte welkom is.

Voor de jeugd vanaf zes jaar is er sinds vorig jaar een gedeelte ingericht waar ze onder begeleiding hun eigen groenten kunnen verbouwen. Ze zijn een keer in de week op hun eigen tuintje bezig, maar natuurlijk mag dat ook vaker. De kids vinden het geweldig om hun eigen gezaaide groenten en de gepote aardappelen op te zien groeien. Veel kinderen hebben hier ook helemaal geen weet van, die kennen de groenten uit de supermarkt. Naast lekker bezig zijn, zijn ze ook lekker buiten. Zestien kinderen nemen eraan deel, en er is nog meer plaats.

_MG_0649.jpg

Vele toepassingen
Ook nieuw op de Pruiverij was de aardappelzetmeelgigant Avebe. En dat was eigenlijk ook niet zo vreemd. In heel veel producten is zetmeel van de Veendammer multinational verwerkt. Het zetmeel wordt gemodificeerd, ofwel geschikt gemaakt voor een bepaald product. Een bekend voorbeeld is suikerwerk. Van plaatselijke ondernemers als Kielman en Henry’s waren producten te proeven waarin toepassing van zetmeel. Zoals in puddingbroodjes, tompoezen, pizza’s, suikerwerk, en tot zelfs in rookworst. En in heel veel meer producten zijn zetmeel derivaten toegevoegd.

IMG_0481.JPG

Het bedrijf is wereldleider in gemodificeerd zetmeel. Een heel verrassende toepassing is zetmeel in kaas. En zelfs in vegetarische kaas, dat geen melkbestanddelen bevat. Dit product is speciaal voor de Chinese en Indonesische markt ontwikkeld omdat de mensen daar lactose intolerant zijn. De kaas bevat geen dierlijke ingrediënten. Het bevat 25 procent palmvet uit kokosnoot olie. Het product wordt ook veel gegeten in Griekenland, Israël en Egypte. Voor de smaak kunnen er verschillende flaveringen aan toe worden gevoegd, zoals cheddar of Edam. De beleving is het eten van echte kaas, en dat was ook te proeven. Ook is er zetmeel voor echte kaas ontwikkeld waardoor het niet meer nodig is om de snijmachine om de 2 uur schoon te maken. Een klant begint om 6 uur ’s morgens te snijden en stopt pas om 4 uur ’s middags voor het schoonmaken. Voor het productieproces scheelt dit enorm. Het product bevat 95 procent oude kaas en 5 procent zetmeel. Voor de kaasindustrie zijn er 8 soorten zetmeel ontwikkeld. 

_MG_0359.jpg

Met het ontwikkelen van zetmeel die de smelteigenschappen van kaas beïnvloeden is Avebe ook groot geworden in de pizza-industrie. Aan het zetmeel is een modificatie toegepast zodat de kaas niet van de pizza afsmelt. Het smelt wel, maar het blijft op de pizza en er komt geen vet vrij. Voor mozarella is zetmeel ontwikkeld waardoor de mozzarella kaas in warme landen hard blijft.

In 2017 wil men ook weer present zijn op de Pruiverij. In 2019 bestaat Avebe 100 jaar.

IMG_0714.JPG


Fotoalbum: