Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Monumentendag en Dag van de Vrijmetselarij
Open dag van loge “Het Noorderlicht” Veendam

Door Eindredactie op donderdag, 1 september, 2016 - 21:00

OPEN DAG - De vrijmetselaarsloge ‘Het Noorderlicht’ organiseert een open dag op zaterdag 10 september van 10 tot 16 uur. U kunt dan ons logegebouw bezichtigen (met rondleiding op verzoek) en kennismaken met de vrijmetselarij. Het gebouw is een gemeentelijk monument en staat aan het Beneden Westerdiep 47 9641 GE Veendam.

Kennismaken met de vrijmetselarij
Zoekt u zingeving, individuele ontwikkeling en persoonlijke groei in een besloten vereniging? Bent u wars van dogma’s en voelt u zich beperkt in denken en doen? Dan is vrijmetselarij misschien iets voor u.

Wat is vrijmetselarij?
Stel de vraag aan tien vrijmetselaren en u krijgt tien verschillende antwoorden. Gemakkelijker is een antwoord op de vraag wat vrijmetselarij niet is. Het is geen religie of sekte. Dogma's zijn niet van toepassing.

De vrijmetselarij is een broederschap die gebaseerd is op enkele basisgedachten. Zij gaat uit van de gelijkwaardigheid van alle mensen en probeert hieraan gestalte te geven via een broederschap. Verder werkt de vrijmetselarij met symbolen en rituelen waar woorden te beperkt zijn. Zij zoekt op verschillende niveaus naar dat wat ons tot een beter mens kan maken en mensen dichter bij elkaar kan brengen. Veel mensen kennen het woord vrijmetselarij, maar vrij weinig mensen weten wat het inhoudt. Of zij hebben er een volstrekt verkeerde voorstelling van.

Vrijmetselarij gaat om geestelijke verdieping. Hierdoor kan iemand zichzelf beter leren kennen, waardoor hij zich constructief kan inzetten voor een betere samenleving. ‘Verbeter de wereld; begin bij jezelf’, zou als adagium kunnen gelden. De vrijmetselaar erkent de hoge waarde van de menselijke persoonlijkheid, de gelijkwaardigheid van alle mensen, ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid en ieders verantwoordelijkheid voor zijn eigen doen en laten.

Ook in Veendam
In Veendam bestaat sinds 1878 de loge van vrijmetselaren ‘Het Noorderlicht’, mede opgericht door Anthony Winkler Prins, dichter, encyclopedist en doopsgezind predikant. De loge ‘Het Noorderlicht’ is de oudste vereniging van Veendam.

U bent van harte welkom op zaterdag 10 september aan het Beneden Westerdiep 47 in Veendam tussen 10 en 16 uur met koffie en koek.