Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Monumentendag Veendam

Door Willem van der Werf op dinsdag, 30 augustus, 2016 - 21:18

Openmonumentendag_2016.gif

MONUMENTENDAG - Op zaterdag 10 september 2016 openen 18 monumenten in Veendam en Pekela tussen 10.00 en 17.00 uur hun deuren tijdens de Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘Iconen en symbolen’. Net als voorgaande jaren werken de gemeenten Veendam en Pekela samen om zo een nóg uitgebreider aanbod te kunnen presenteren.

Iconen en symbolen van Veendam
In een gebied rijk aan turf is het misschien niet vreemd, maar wereldwijd was het wel uniek, namelijk een op turf gestookte energiecentrale. De centrale wordt nu niet meer gebruikt, maar biedt onder de naam Turfcentrale onderdak aan kunstenaars en ambachtslieden. In het Veenkoloniaal Museum wordt de geschiedenis van de Veenkoloniën verteld, maar zijn ook de tijdelijke exposities de moeite waard.

Ook op verschillende andere plekken zijn monumenten geopend. De Evangelisch Lutherse Kerk en het pand ‘Van Heijningen Bosch’ nemen ook weer deel aan de Open Monumentendag. Maar ook het oudste gedeelte van het gemeentehuis, het ‘Huis voor de Kunst’ en theetuin ‘De Kainstobbe’ zijn geopend voor publiek. In sommige kerken wordt speciaal voor deze dag het orgel bespeeld. Daarnaast is in het gemeentehuis en het VVV-agentschap de Winkler Prins wandelroute gratis verkrijgbaar. Deze wandeling is 6,5 kilometer lang en duurt ongeveer 1,5-2 uur.

Programmaboekje
Bent u benieuwd naar de opengestelde monumenten in Veendam en Pekela? Ze staan allemaal in een programmaboekje. Exemplaren van dit boekje zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle opengestelde monumenten. U kunt de gids ook downloaden op www.veendam.nl. Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendag op: www.openmonumentendag.nl.