Overslaan en naar de inhoud gaan

Summerfun Paintball tussen de roden en de blauwen

Door Henk Drenth op woensdag, 17 augustus, 2016 - 07:30

IMG_1185.JPG

SPANNEND - In 1970 vond James Hale van Daisy Manufacturing het eerste paintballgeweer uit, dat ontwikkeld was voor boeren om bomen en vee te markeren. Met Paintball beschieten twee teams elkaar met verfballetjes. In de jaren 80 werd het spel voor het eerst gespeeld.

IMG_1182.JPG

Maandagavond stond Summerfun in het teken van Paintball. Het werd gegeven door Borgerswold Experience, die begin dit jaar voor het eerst met Outdoor activiteiten in Borgerswold is gestart.  Met het complete Outdoor gebeuren voor jong en oud omvat het onder andere kanovaren, vlotten bouwen, boogschieten en boerengolf. Met Summerfun zijn er ook vlotten gebouwd, boerengolf gespeeld, en kon uitgemaakt worden wie het beste was met boogschieten.

Naast Summerfun zijn er in de maanden mei, juni en juli door de nieuwe outdoor activiteitenonderneming veel kinderfeestjes gegeven. En hebben grote bedrijven uit de regio aan bedrijfsuitjes deelgenomen.

IMG_0691.JPG

De startplaats was in het gebouw van de voormalige stortplaats aan de Bergweg. In totaal hebben 22 kinderen deelgenomen aan Paintball. Zij kregen overalls aan en beschermingsmaskers met brillen voor gezichtsbescherming uitgereikt. Voor de ene groep waren de beschermingsmaskers blauw en voor de andere rood. Instructeur Wouter van Riet legde de spelregels uit en konden er vragen worden gesteld. Hij waarschuwde ook om in het enthousiasme niet meteen het wapen leeg te schieten. Het gaat erom om iemand te raken, en om dat gedoseerd en goed gericht te doen. Dat betekende goed kijken, en niet in het wilde weg gaan schieten.

IMG_1006.JPG

De 8 jarige Geerle Snijder toonde heel veel enthousiasme. Maar hij kwam al vlot weer met een vol gevuld verfgeweer het veld opgerend. Normaal is het spel voor een deelnemer uit wanneer deze geraakt is. Maar voor de kinderen van Summerfun mochten ze gewoon doorgaan. Om maar leuk te kunnen spelen was het belangrijkste dan wanneer ze iedere keer af zijn. Wanneer het spel in competitieverband gespeeld wordt is men wel strikt.

IMG_1020.JPG

Wanneer een wapen leeg was konden de deelnemers dit aangeven door met het geweer boven het hoofd naar de uitgang te lopen. Het lege verfgeweer werd vervangen voor een volgeladen exemplaar. In een team deden telkens 8 deelnemers mee, met twee teams was men met 16 deelnemers in het veld. De spontaan geformeerde teams hadden elkaar zo’n 8 á 9 keer afgewisseld. Instructeur Wouter van Riet denkt dat er zo’n 3530 kogels met gele waterverf zijn weggeschoten.

IMG_1157.JPG

Het was dan ook ontzettend spannend. Niet alleen de kinderen hadden er veel plezier, maar ook hun begeleiders. In het veld staan diverse objecten voor de perfecte dekking. En om goed verschanst een van de roden (en omgekeerd een blauwe) te bestoken met de “toverballen”, zoals iemand het noemde. De fotografen namen stelling aan de randen van het veld rondom. Maar ook zij kwamen wel eens in de schootslinie terecht, ondanks dat ze dat probeerden te ontwijken.