Nieuws, Bogdike

Line up van Bogblues 2016 Veendam is bekend1 Bogblues 2016.jpg

BOGDIKE - Na het succesvol verlopen Night Of The Guitars (toch een kleine 2000 bezoekers) staat het volgende muziekevenement van Stichting Bogdike in Veendam er al weer aan te komen. Bogblues op het Museumplein met een van 12.00 tot ongeveer 23.00 uur durend blues programma. Acht bands zullen op zaterdag 20 augustus 2016 hun muzikale kunsten op het Museumplein ten gehore brengen. 

De bands die zullen optreden zijn:
Crossroads. Een van oorsprong Duitse band bestaande uit - Ralf Meyerhoff - zang/gitaar en mondharp, Harry Beishuizen - zang en gitaar, Jan Ties Toxopeus - basgitaar en Harry de Groot - drums. Het repertoire bestaat uit nummers van o.a. Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, Omar Dykes en Stevie Ray Vaughan enz. Zij bijten om 12.30 uur het spits af.

De tweede band deze dag is Jack Bottleneck. Rauw, authentiek en muzikaal, een mix van blues, bluegrass, countryblues & americana. Wat gestalte kreeg in het Texas van Noord Europa, de Friese Wouden. Met een veelzijdig repertoire slaagt hij er telkens weer in z’n publiek te prikkelen, te verwonderen en te charmeren. Jack Bottleneck zet je tijdens z’n concerten in een krakende leunstoel op een Texaanse veranda, laat je meerijden in versleten koets door de woestijn en laat je smachten naar bier en whiskey.

Als derde staat Leif de Leeuw geprogrammeerd. Een band die we vorig jaar al graag wilden hebben maar door geplande vakanties toen niet mogelijk was want…“Wat goed is komt snel en is overweldigend”. Deze uitspraak is als geen ander van toepassing op gitarist Leif de Leeuw en zijn Leif de Leeuw band. Hij won tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013). Inmiddels behoren de gitarist en zijn band tot de top van de Nederlandse blues-scène. 

Als 4e zal AJ Plug met band optreden. Een band waar Johan Derksen over schreef: "Tineke Schoemaker van Barrelhouse was jaren de 'Queen of Dutch Blues', maar ze heeft intussen een opvolgster (…). Na Harry Muskee en Oscar Benton heeft de Nederblues opnieuw een toptalent voortgebracht: zangeres AJ PLug. Met haar rauwe, krachtige en altijd van blues doordrenkte vocalen heeft AJ Plug al nadrukkelijk van zich doen spreken". 

De 5e band die het podium zal beklimmen is de formatie Mojo Hand. Een 4-mans bluesband met een vracht aan muzikale ervaring en speelt de blues met passie, plezier en vooral blues. Met een keuze uit swing blues, funky blues, Texas blues en meer, komen naast eigen werk ook bewerkte nummers van bekende blues grootheden aan bod. Lekker gevarieerd en dansbaar!!! Mojo Hand is Frank Reemers - gitaar en zang, Joep de Greef - zang, toesten en bluesharp, Joop de Graaf - bas en Mathieu van Uden – drums.

Band nummer 6 is The Blues Cowboys en zijn opgericht in het jaar 2000. Oorspronkelijke bezetting Lourens Leeuw (zang en bas), Kees Alkema (zang en drums) en Lex Koopman (zang en gitaar). Met veel plezier in het spelen brengen ze nu op een geheel eigen manier swingende blues, met een vleugje country en rock & roll. Blues Cowboys komen uit Groningen. Lou Leeuw - zang en bas, Marcel Wolthof - zang en drums en Lex Koopman - zang en gitaar. 

In het kader van nog een keer staat als 7e band Rootbag op het programma. Zij waren vorig jaar al te zien en horen op het BogBlues festival maar mogen dit jaar nog een keer komen spelen. Richard van Bergen’s Rootbag is een trio dat wordt geïnspireerd door de hypnotiserende blues uit de Mississippi Delta, sexy grooves uit New Orleans en swampy r&b uit de zuidelijke bayou's. De band maakt hier een eigen brouwsel van; rauw, intens, groovy en met soul. De band werd opgericht in 2010 en in datzelfde jaar stond de band al op Moulin Blues. In 2014 verscheen dan eindelijk het album “Rootbag”, een album dat door de luisteraars van Arrow Classic Rock Radio werd gekozen tot blues CD van het jaar. 

Als laatste band deze lange bluesdag in Veendam John F. Klaver. Gitarist/zanger John F. Klaver mag zich de ‘coming man’ in het bluescircuit noemen. Om te beginnen in Nederland, waar hij met zijn begeleidingsband (Hammond orgel, bas en drums) op gerenommeerde festivals als Moulin Blues, Big Rivers en Jazz in Juketown speelde en bovendien als support fungeerde voor Johnny Winter, Matt Schofield en Dana Fuchs. Maar inmiddels ook buiten onze landsgrenzen. Zo trad hij onder meer op tijdens de International Blues Challenge in Memphis, ook tijdens de Europese evenknie van dit festival in Berlijn en als hoofdact van het Blues and Jazz an der Buerg festival in Luxemburg. Volgens Matt Schofield is John F. Klaver “the most interesting guitarist out of Holland”. En hij sluit BogBlues 2016 af.


Tijden zijn onder voorbehoud
  1. Crossroads 12.25 uur – 13.25 uur
  2. Jack Bottleneck 13.45 uur – 14.45 uur
  3. Leif de Leeuw 15.05 uur – 16.05 uur
  4. AJ Plug 16.25 uur – 17.25 uur
  5. Mojo Hand 17.45 uur – 18.45 uur
  6. Blues Cowboys 19.05 uur – 20.05 uur
  7. Rootbag 20.25 uur – 21.25 uur
  8. John F Klaver 21.45 uur – 23.00 uur