Overslaan en naar de inhoud gaan

Drukke tijden voor jonge ondernemer Jordi Hillenga
unieke pizza-automaat voor pizza’s op elk moment

Door Henk Drenth op dinsdag, 9 augustus, 2016 - 15:51

IMG_0152.JPG
Jordi Hillenga (rechts) met Brian Boersma van Pizza in the Box

SAMENWERKING - De 19 jarige student Jordi Hillenga uit Groningen heeft een patent op een pizza-automaat. Sinds november vorig jaar komen ze op steeds meer plekken in Groningen stad te staan. De testlocatie was bij Noordlease Stadion, voorheen Euroborg. Tijdens de proef is er aan verbeterpunten gewerkt. Maar nu gaat Jordi in de Poelestraat echt van start. Hij verwacht dat er in het uitgaansgebied voornamelijk ’s nachts pizza’s worden ‘getrokken’. Per september wordt op het Zernike Campus van de Universiteit Groningen een automaat geplaatst. Met de NS is hij in gesprek om te kijken wat er op de stations mogelijk is.

Pepermuntje
De pizza’s worden ter plaatse gebakken, met in de automaat twee infrarood ovens. Daardoor kunnen er in 4 minuten twee geheel complete pizza’s van 26 cm worden bereid. Ze worden automatisch gesneden, en geserveerd met servet en een pepermuntje. Er worden speciale ronde aluminium pizzadozen voor gebruikt.

Al vanaf zijn 16e is Jordi Hillenga met het concept bezig geweest. Aan de basis van de automaat staat  een maaltijdkarretje dat door een Franse producent is gemaakt voor in het ziekenhuis. In samenwerking met deze producent is de pizza-automaat ontwikkeld. Jordi had eerst niet verteld dat hij nog zo jong was. Hij had precies een presentatie in zijn hoofd over het idee, en kreeg zijn zakenpartner enthousiast. Ze willen samen kijken of de productie naar Nederland kan. Regelmatig reist Jordi naar Frankrijk voor een dagje heen en weer, en soms iets langer.

Jordi is ontzettend blij met het resultaat. Hij is de enigste met een pizza-automaat, en eigenlijk in heel Europa. Momenteel komt er steeds meer media-aandacht.

IMG_0156.JPG

Adviseurs
Zo is hij op zijn 19e eigenlijk al aan het internationaal ondernemen. Het is een kwestie van gewoon doorzetten. En zien wat ervan uitkomt. Er zijn veel plannen. “We blijven Groningers, gewoon nuchter”, verteld Hillenga. Het zit al behoorlijk in de rit, en hij heeft ook al ondernemers om zich heen verzameld. Als het groter gaat worden is dit ook nodig. Hij heeft niet overal verstand van, en moet mensen kunnen inschakelen. En om zich te laten adviseren. Twee maanden geleden is hij in Amsterdam gekozen tot een van de meest veelbelovende ondernemers van Nederland. Hij was de jongste in het gezelschap.

Drukke tijden
Jordi Hillenga heeft na een marktonderzoek voor Pizza in the Box als toeleverancier gekozen vanwege de goede kwaliteit. De smaak heeft de doorslag gegeven.

Het gaan ook drukke tijden worden voor Pizza in the Box. En dat is het nu al. Zoon Brian Boersma is 19 jaar, en hij is voornemens om op termijn de zaak van zijn vader Ronald over te nemen. In 2014 is de zaak aan het Beneden Westerdiep in het voormalige pand van Bakkerij Kielman gestart. Waar het steeds drukker werd, en na twee en een half jaar te klein. Sinds 13 juli is de zaak in de Verlengde Kerkstraat gevestigd met ook een pizza restaurant. Tijdens de Vakantiemarkt was het heel druk, en hielp Jordi een handje mee.

Jordi is net klaar met zijn havo examen, klaar voor de volgende stap. Een grote droom is eigenlijk CEO worden van de Hema. Dit vindt hij een prachtige winkelketen.

pizza-1356811_960_720.jpg