Overslaan en naar de inhoud gaan

Jachthondenproef in Borgerswold
wanneer wel of niet letten op de baas

Door Henk Drenth op dinsdag, 9 augustus, 2016 - 08:00

IMG_0157.JPG

DE TALENTEN - Afgelopen zaterdag heeft in Borgerwold weer de Jachthondenproef plaatsgevonden, georganiseerd door de Jachthondenopleiding Oost-Groningen. Uit het hele land hebben 72 deelnemers met verschillende rassen jachthonden, zoals retrievers, labradors en spaniëls, aan de proeven meegedaan. De ochtendproeven waren voor de C en B examens. De C diploma wordt voor de beginnende hond uitgereikt, en de B diploma voor die in de middengroep. De honden leggen standaardproeven af in appel en apporteren, met in totaal 8 proeven. Haalt een hond een gemiddelde 7 mocht hij ‘s middags door voor de A proeven voor het dirigeren. Hierbij moest een duif naar de baas worden gebracht. Komen ze ook door het dirigeren heen mocht de derde proef worden uitgevoerd; de sleep. Dit onderdeel is ook het zwaarst. De honden worden over breed water gestuurd en moeten aan de overkant een getrokken spoor over 400 meter van een eend volgen, en deze weer terug door het water naar de baas brengen.

IMG_0024.JPG

Bij het dirigeren wordt de hond door de baas naar een plek gestuurd waar bijvoorbeeld een duif ligt. De hond moet zijn eigen reuk negeren en alleen maar de aanwijzingen van de baas opvolgen. Bij een spoor volgen moet een hond juist zijn eigen ding doen, omdat de baas niet weet waar de prooi ligt. Wordt een hond veel gedirigeerd kan het voor hem verwarrend zijn, en blijft hij op de baas letten. Daarom komen veel honden ook niet voor deze laatste proef in aanmerking. Voor de sleep zijn 7 honden doorgekomen. Waarvan zes honden deze proef ook hebben doorstaan. Dit is een hoge score. Maar de totaalscores moesten nog wel gaan bepalen wie de uiteindelijke winnaars zijn geworden. Want de verschillende onderdelen zijn ervoor omdat elk ras jachthond het meest geschikt is voor een bepaalde toepassing in de jacht.

IMG_0173.JPG

Voor het dirigeren is een Labrador en een golden retriever het meest in het voordeel. Spaniels kunnen het beste nog voor het schot aan wild gaan opsporen. Zo kwam men tot een totaalscore. Komen de honden niet door de laatste proef heen wordt de totaalscore meteen op nul gezet. En wordt automatisch het B diploma uitgereikt. De keurmeesters worden uit het hele land uitgenodigd. Het is voor hen heel leuk om hier te zijn in het “Gewest Oost-Groningen”. Ze voelen zich heel gastvrij ontvangen, en de mensen zijn heel enthousiast over de jachthonden.

IMG_0180_2.jpg

Komt de hond wel met een prooi terug betekend dit ook niet altijd dat de hond door de proef gekomen is. De essentie is ook dat een hond via het reukspoor van de eend bij het prooi komt. Dat moet hij laten zien en niet met goed geluk. De ene hondenbezitter werd emotioneel van blijdschap, de andere van verdriet na zoveel werk van pup af aan en er naar uitzien. Het primaire doel is het africhten voor de jacht. Daar worden de honden op gekeurd voor het C, B en A diploma. Hoewel niet alle honden voor de jacht worden ingezet, heel veel mensen vinden het leuk als hobby en dat neemt nog steeds toe. De meeste honden vinden het heel leuk. Dat is al zo met het balletje en met de stok, en hier helemaal.

IMG_0079_2.JPG

Een van de honden liet zich afleiden door een balletje dat voor een herder was gegooid. Hij herstelde zich wel, maar het ging onvermijdelijk punten kosten. Een winnende hond trok zich helemaal niets aan van een klein wit hondje van een wandelaarster die nietsvermoedend in het jachthondenproefveld terecht was gekomen. Maar de eend was dan ook al op weg naar de baas.

IMG_0149.JPG

De hond Jones, een zwarte labrador, van Samantha Kersten uit Nijmegen was zo goed als zeker door. De keurmeester was er heel duidelijk over. Op andere onderdelen kan de score door de andere keurmeesters lager zijn, wat de totaalscore kan beïnvloeden. Maar bij de sleepproef ging hij als een speer. Hij schoot over het kanaaltje aan de andere kant ook meteen de wal weer op. Meteen al in de goede richting en vast het spoor volgend. De hond is 2 jaar oud, en het was zelfs zijn eerste Standaard Jachthondenproef.