Overslaan en naar de inhoud gaan

Tamara van der Laan neemt taak Voedselbank over
van Trijnie Dol

Door Henk Drenth op zaterdag, 6 augustus, 2016 - 07:15

IMG_0218.jpg

KINDJE - Vrijdagmorgen bediende Trijnie Dol voor het laatst de clientèle van de Voedselbank Veendam-Menterwolde. En heeft ze na negen jaar afscheid genomen van de vrijwilligers. Na de vakantie gaat ze werken in de provincie Utrecht als Ervaringsdeskundige Generatiearmoede en Sociale uitsluiting, dat in Nederland nieuw is. Vrijwilligster Tamara van der Laan heeft de taak van Trijnie op zich genomen. Voorzitter Dick Helwich wenste in een toespraak Trijnie heel veel succes in haar nieuwe loopbaan.

IMG_0202.JPG

Voor Trijnie is het een nieuwe uitdaging, maar gemakkelijk was het niet om afscheid te nemen van “haar kindje”. Ze vroeg de vrijwilligers om er goed voor te zorgen. Dick Helwich overhandigde Trijnie onder aanwezigheid van alle 10 vrijwilligers een mooi cadeau. Er stonden lekkere hapjes en drinken op de tafels. En de weergoden waren goedgezind met het buiten kunnen zitten.

IMG_0236.JPG

Voor Tamara zal wel even wennen zijn, want Trijnie was er altijd. Dat geld ook voor de anderen. Maar ze heeft een goed gevoel over het overnemen van het stokje.

Tamara loopt al 6 jaar mee, en zat ook al in het bestuur. Ze weet wel hoe alles reilt en zeilt. Alles gaat in goed overleg, en de vrijwilligers weten allemaal wat ze moeten doen. Ze zijn één team en ze ziet zichzelf niet als leidster. Omdat ze het allemaal met elkaar doen. Er gaan wat dingen veranderen, maar niet veel. De gezelligheid blijft.

IMG_0249.JPG

In 2007 was vanuit een woonhuis in de Galjootstraat de voedselbank ontstaan. Vanuit huis voedselpakketten uitdelen liep uit de hand, en de thuissituatie was onhoudbaar geworden.

De Voedselbank mocht in een pand aan de Schipperstraat intrek gaan nemen. Maar de clientèle groeide zo hard dat de voedselbank ook daar uit zijn jasje groeide. Sindsdien is het aantal cliënten in plaats van afnemen alleen maar toegenomen. En moet zelfs in het grote pand de ruimte zo efficiënt mogelijk worden ingedeeld. Vaak moet er voor de gezinnen bakken bij. Deze zijn dan vaak al weer leeg. Er zijn al aanpassingen geweest zodat er meer bakken kon worden geplaatst. Iedereen was tot ’s avond laat daarmee bezig.

Gerelateerd artikel:
Als ervaringsdeskundige mensen in eigen kracht zetten