Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2016 - juli

Door op maandag, 26 december, 2016 - 06:00

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor

Examenleerlingen Ubbo Emmius en Winkler Prins staken de vlag uit.
Alle leerlingen van Ubbo Emmius zijn in 2016 geslaagd. Dit bleek nadat vrijdag 1 juli de uitslagen van de herkansingen bekend werden gemaakt. “De afgelopen jaren was het slagingspercentage van constant hoog niveau, maar 100 procent is de kers op de taart,” aldus een zeer vergulde directie.

Scholengemeenschap Winkler Prins sloot ook trots het schooljaar af. Toen de uitslagen van de herexamens bekend werden, bleek dat het verwachte slagingspercentage van 94,6% was overtroffen. Maar liefst 96,6% van de eindexamenleerlingen had het diploma behaald. Dit was het op een na hoogste slagingspercentage ooit van Winkler Prins. Alleen de examenleerlingen in schooljaar 2005-2006 deden het nog beter.

WP PS geslaagden praktijkschool1.jpg

Feestelijke certificaatuitreiking WP praktijkschool
De oudste leerlingen van de Winkler Prins Praktijkschool sloegen 7 juli voor het laatst de schooldeur achter zich dicht. Na een feestelijke certificaatuitreiking, waarvoor ook de ouders en verzorgers waren uitgenodigd, hadden ze nu eerst vakantie. En daarna? Doorleren of werken. Leerlingen van de Praktijkschool doen geen examen. Het onderwijs op deze school is vooral praktisch. Er wordt veel met de handen gewerkt en minder geleerd uit boeken.

Zomerfeest Break met voetbal en Victor Village
Vrijdag 8 juli organiseerde het Jongerenwerk Break van Compaen een Zomerfeest. Er was die dag van alles te doen. Het begon s ’middags buiten met een groot opblaasbaar voetbalveld. Verder waren er allerlei waterspelen en sport- en spel activiteiten.

_DSC8723.jpg

3000 bezoekers bij Night of the Guitars
Zaterdagavond 9 juli stond het Museumplein bomvol, Voorgaande jaren kwamen rond de 1500 bezoekers naar de Night of the Guitars, dit jaar waren zeker 3000 muziekliefhebbers naar het hartje van centrum Veendam gekomen voor de 6de buiteneditie van de Night of the Guitars. Bij de Night of the Guitars kiezen muzikanten die uit Veendam en directe omgeving komen 1 of 2 favoriete gitaarnummers en deze worden gespeeld door de muzikanten in willekeurig bezettingen
Nieuw was de Night Hunt, de jacht op jong talent dat ’s middags gehouden werd. De initiator van de talentenjacht was Albert Boddema van LEO Music & Audio, de sponsor van The Night of Guitars. Hij zag ook graag ruimte voor nieuw en enthousiast en onbezonnen jeugdig elan. Bestuurslid Bé Wever ziet graag levenservaring en routine op het podium, maar de beide mannen vonden elkaar toch. ,,Dat moeten ze dan eerst maar eens laten zien’’, had Wever gezegd. Boddema zei oké, waarmee het fundament was gelegd voor een talentenjacht tijdens de volgende Night of the Guitars. Tien deelnemers deden mee aan de Night Hunt. Het criterium van de jury was niet wie de meeste noten in een seconde kan spelen, maar wie het publiek kan enthousiasmeren om ook gitaar te willen spelen. Het is het overbrengen van “the feeling”. Dat deden ze helemaal. Er was een deelnemer bij die gewoon tussen het publiek door liep. Het niveau was verrassend. Albert Boddema had niet verwacht dat het zo hoog zou zijn.

IMG_3093.JPG

Trijnie Dol nam afscheid van Voedselbank als ervaringsdeskundige
In juli werd bekend gemaakt dat Trijnie Dol van de Voedselbank Veendam-Menterwolde na 9 jaar afscheid zou nemen om als ervaringsdeskundige mensen te helpen. In augustus droeg ze de sleutels over. Ze blijft dezelfde doelgroep helpen, maar op een andere manier. Als Ervaringsdeskundige Generatiearmoede en Sociale uitsluiting gaat ze mensen mentaal in hun eigen kracht zetten.

Afsluiting schoojaar Cbs 't Haimstee met poedergevecht
Ieder jaar wordt op Cbs ’t Haimstee de afsluiting van het schooljaar gevierd. Met ieder jaar een andere activiteit erbij. In 2016 was gekozen voor een poedergevecht met allerlei kleurtjes. Een van de ouders in de ouderraad was met het voorstel gekomen. Ook ouders en leerkrachten werden even weer kind en de leerlingen konden niet alleen elkaar, maar ook de leerkrachten even lekker in poeieren. Ze waren er heel geestdriftig mee bezig. Op zo’n laatste dag mag dat. Van het spektakel genoten ook de toeschouwers op veilige afstand.

De Breehorn verwelkomde eerste bewoner zonder zorgindicatie
Op dinsdag 19 juli verwelkomde woonservicecentrum de Breehorn mevrouw Oeseburg-Hooijer als eerste bewoner zonder zorgindicatie. Mevrouw Oeseburg-Hooijer maakte gebruik van het nieuwe woonconcept WonenPlus, waarbij ouderen zonder zorgindicatie een woonruimte huren van woningcorporatie Acantus in woonservicecentrum de Breehorn van Zorggroep Meander.

21-IMG_0587.jpg

Sprookjesdag 2016
Op zaterdag 16 juli bestonden sprookjes weer voor een dag. Bogdike organiseerde in samenwerking met Summerfun en Kindercentrum Hoi Pippeloi weer een sprookjesdag in het winkelhart. Er waren straattheateracts van onder andere de gelaarsde kat, Aladdin op zijn vliegend tapijt, de vuurvogel en Mops en Totem. Ook konden kinderen dansen met Elza, Anna en Olaf uit Frozen en een echte Frozenvlecht laten maken bij Sandra's hairfashion. De muzikale banjoman galoppeerde op zijn paard door het dorp en de rattenvanger van Hamelen speelde op zijn fluit alle ratten de stad uit.

500e plezierbootje in Veendam
Op vrijdag 15 juli mocht Veendam het 500e plezierbootje van het seizoen verwelkomen. Paul Kamstra en Mariëtta van Bakel uit Amsterdam legden hun clipper uit 1892 aan in de jachthaven aan de Molenstreek. Met hun schip de Avontuur vaarden ze via Veendam en Ter Apel naar Berlijn, waar men tijdens de winter zou verblijven.

Fietstocht begon in de trein
Op zondag 24 juli begon een bijzondere fietstocht. De deelnemers legden de eerste kilometers namelijk niet op de tweewieler af maar in een historische trein van de STAR. De tocht was in trek. In de wagon was plaats voor 26 deelnemers en die waren er ook bijna allemaal. Na het ritje met de trein ging in Stadskanaal de fietstocht echt beginnen en kregen de deelnemers een mooi tochtje door de Veenkoloniën voorgeschoteld. Onderweg vertelden gidsen van alles over het ontstaan en de geschiedenis van dit gebied.

P1220625.JPG

Levende standbeelden in contrast met levenloze uitstraling
Zaterdag 30 juli was het centrum weer het domein van vijftien levende standbeelden die zich op strategische plekken hadden gestationeerd. Het vele publiek op deze mooie zonnige dag werd weer verrast met prachtige en realistische details van de Living Statues. Het leek perfect op authentiek steen, brons en koper. Op het moment dat het beeld bewoog stond dit in behoorlijk contrast met de levenloze uitstraling. Behalve aan de kostuums en de attributen was er ook veel zorg besteed aan de make-up, dat juist het levenloze zo goed benadrukt. En het geheel, veelal mythologische figuren uitbeeldend, iets magisch geeft.

Summerfun 2016
In juli werden er weer volop activiteiten georganiseerd door de vrijwilligers van Summerfun. Zo werden de meest prachtige zandcreaties gebouwd en er werd een workshop dans gegeven.