Overslaan en naar de inhoud gaan

Levende standbeelden in contrast met levenloze uitstraling

Door Henk Drenth op maandag, 1 augustus, 2016 - 11:32

_DSC7013.jpg

BEWEEGBARE KUNST - Afgelopen zaterdag was het centrum van Veendam weer het domein van vijftien levende standbeelden die zich op strategische plekken hadden gestationeerd. Het vele publiek op deze mooie zonnige dag werd weer verrast met prachtige en realistische details van de Living Statues.

IMG_0195.JPG

Het leek perfect op authentiek steen, brons en koper. Op het moment dat het beeld bewoog stond dit in behoorlijk contrast met de levenloze uitstraling. Behalve aan de kostuums en de attributen was er ook veel zorg besteed aan de make-up, dat juist het levenloze zo goed benadrukt. En het geheel, veelal mythologische figuren uitbeeldend, iets magisch geeft.

_DSC6884.jpg

Het zijn eigenlijk levende kunstwerken op zich. En met allerlei creaties uitbeeldend prachtig straattheater, vandaar dat er veelvuldig bewogen werd in de interacties met publiek.

IMG_0106.JPG

Het langdurig stilstaan vergt heel veel concentratie en uithoudingsvermogen en is er veel oefening nodig. Door een geldstuk waren ze ook in beweging te brengen. De interactie met het publiek kon tot hilarische taferelen leiden. Speciaal op kinderen hadden de levende standbeelden grote aantrekkingskracht. Er werd dan ook menig keer geposeerd voor een foto. Het leidde zelfs tot het imiteren, en een lefgozertje tartte de zeegod Neptunes.