Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontmoetingspunt / Rendez-Vous in Veendam

Door Eindredactie op maandag, 1 augustus, 2016 - 06:00

_DSC6859.JPG

Door Hans van Noort
Foto's Henk Gibcus

Het woordenboek Van Dale zegt over Rendez-Vous dat het een ontmoetingsplaats is, maar een verouderde uitdrukking! In Veendam is Rendez-Vous een eigentijdse ontmoetingsplaats, waar de samenkomst luister wordt bijgezet met een praatje, een social talk. Dat gesprek gaat over kunst. Verwondering én bewondering in het Veenkoloniale Centrum aan de Promenade 25. Galerie Rendez-Vous zet de deuren hiervoor wijd open.

Tijdens een verjaardagsfeestje van Nettie Strating, een van de oprichters, worden plannen gesmeed om de leegstand van winkelpanden in Veendam een positieve impuls te geven. Haar pand in de Kerkstraat staat al een tijdje leeg en in een donker gat kijken zien de feestgangers niet zitten. Daar moeten we iets mee doen. Enkele dames kennen elkaar van schilderles bij Atelier Karmozijn, Adri Wolters, in Noordbroek.
Wie zijn naast Nettie de andere initiatiefnemers?
Janneke Kraai, Wilma Kruizinga, Riny van der Meer, Alie van Sloten, Corine Lenes en Nieske Siepel zijn de mensen van het eerste uur. Van een bestuur willen ze niets weten. We doen alles met elkaar.
Ja, maar hoe pak je zoiets dan aan? Netty stelt haar pand beschikbaar. En als we dan eens ons eigen werk tentoonstellen? Met deze “wilde” plannen gaan ze naar de gemeente. Die ziet het idee wel zitten en stelt een startsubsidie ter beschikking van € 500, =. Ook Wijk- en Buurtbeheer Centrum heeft wel oren naar dit plan en initieert het voorstel met € 250, =. Hiermee gaat de vriendinnenclub aan de slag. Alléén kunnen we het niet. Gelukkig weet een ieder nog wel een aantal kennissen/vrienden te mobiliseren om als vrijwilliger mee te draaien. Eén van de gastvrouwen van nu - Corrie de Wagt - vult aan: “Janneke en Wilma doen wel erg veel voor Rendez-Vous hoor!”
Om een beetje naamsbekendheid te verkrijgen wordt een website aangemaakt, flyers ontworpen en folders gedrukt. Je begint tenslotte op nul! Er is veel expertise binnen de groep. Disciplines als schilderen (schilderkunst) is ruim vertegenwoordigd, Nieske heeft als hobby fotografie - en niet van de minste kwaliteit! Andere vaste exposanten vanaf het begin zijn Anny Kuiper - keramische objecten en Ida ten Berge die textiele werkvormen en sieraden creëert. Na 10 maanden kan Nettie haar pand verhuren en is het dus in de Kerkstraat voorbij. Wat dan?

_DSC6865.JPG

Verhuizing
Wilma en Janneke gaan alle makelaars in Veendam langs om te kijken of er een vervangende ruimte ergens beschikbaar is. De dames zijn best selectief. Ze willen niet ergens achteraf zitten! Wilma: “We moeten het voor een groot deel hebben van passanten.” Gelukkig brengt de heer Savenije, eigenaar van het pand aan de Promenade 25, uitkomst. Ze mogen het prachtige pand gebruiken tegen de gemaakte kosten van gas, licht en water. Vol waardering Het royale pand leent zich uitstekend voor het doel. Als modezaak van voorheen hangen aan de pilaren nog grote spiegels. Die komen nu uitstekend van pas (van alle kanten is nu de kunst te bekijken). Ook het open front kan geheel als etalage worden ingericht en de wanden met grote grijze en gele panelen doen dienst als achtergrond voor de schilderijen.

Exposanten
Om de twee maanden wisselt de expositie. Alles wordt vervangen door nieuw werk. Naast de vaste deelnemers zijn er elke keer weer nieuwe kunstenaars te bewonderen.
Deze keer: Max Koekkoek schildert landschappen voornamelijk de Waddenkust en -zee. Bovendien verschillende schepen en zeilbootjes.
Bonny Campfens exposeert met glaswerk en Tiffani en
Trea van der Wijk legt zich toe op abstracte en figuratief werk.
Sina de Jong maakt beelden in elegante vormen,
Aafke Pieriks’ schilderwerk kenmerkt zich door het magisch realisme en pop art.
An Doorman laat aquarelwerk - bloemen en stillevens zien en acrylgemengde technieken. Ingrid Oppers heeft de voorkeur om dieren aan het doek toe te vertrouwen.
J. Tuynenburg heeft fraaie schilderijen hangen en biedt `kleintjes` aan voor vijfentwintig euro. Is er nog ruimte over, dan springen de dames zelf bij. Een kwelderlandschap in het Reiderland van Janneke Kraai geeft weer waartoe een amateurkunstenaar in staat is!
De heropening van een nieuwe expositie gaat altijd gepaard met enig feestelijk vertoon. Alle kunstenaars worden uitgenodigd en onder het genot van een hapje, alles zelf gemaakt om de kosten te drukken, en een drankje (soms zelfs met life muziek) wordt elkaars werk bekeken en bewonderd. Vaak kennen de kunstenaars elkaar niet en is het leuk om mede-exposanten te ontmoeten.

_DSC6862.JPG

Nieuwe kunstenaars
“Soms dienen beroepskunstenaars een verzoek in om te mogen exposeren. Een enkele keer laten we dat toe, maar veelal richten we ons op de amateur. We stellen wel eisen aan het werk. Via de site of e-mail kan men zich aanmelden met foto’s van recent werk. Met elkaar beslissen we dan of dit past bij onze doelstelling en/of ideeën,” memoreren Janneke, Wilma en Nettie. “Laatst hebben we een kunstenaarscollectief doorverwezen naar de expositieruimte van vanBeresteyn, om maar eens wat noemen.”
Tijdens het interview komt er zomaar iemand langs en vraagt of hij hier mag en kan exposeren. NAW-gegevens worden dan genoteerd en er wordt contact opgenomen met de desbetreffende persoon voor een volgende manifestatie. Ook benaderen de dames kunstenaars persoonlijk of leggen ze contact met getalenteerde bezoekers van de voornoemde schilderschool in Noordbroek. Een enkele keer wordt een “uitstapje gemaakt richting woon- en tuinaccessoires.
“Zo blijven we met elkaar het niveau bewaken en zijn we verzekerd van nieuw werk.”

_DSC6866.JPG

Bezoekers
Jaarlijks bezoeken een kleine 5000 mensen de galerie! Een schitterend aantal, als je bedenkt dat de galerie slechts geopend is op vrijdag- en zaterdagmiddag van 12.30 uur – 17.00 uur! De galerie heeft als doelstelling laagdrempelig te zijn. Ook de prijzen zijn dat. Je vindt er al leuke kunst voor een schappelijke prijs. Kleine geschenken en sierraden maken een bezoekje al snel de moeite waard. Bij aankoop gaat 10% naar de galerie om uit de kosten te komen. De exposant betaalt € 25, = per maand.
In principe moet de aankoop tot het einde van de expositie in de galerie blijven, maar… soms halen de dames hun hand over het hart en kan de aankoop toch meegenomen worden. Bijvoorbeeld bij grote afstanden o.i.d. “Gelukkig hebben we altijd wel wat in stock wat we dan neer kunnen hangen/zetten.

Zwaard van Damocles
Als het pand van de heer Savenije verhuurd wordt, is het voor Rendez-Vous weer over en uit.
-----------------------------------------------------------
Gelukkig is het nog niet zover. Maar het kan altijd gebeuren.
Komt tijd, komt raad: geldt ook voor dit dilemma.
Dat galerie Rendez-Vous zijn bestaansrecht heeft bewezen is wel duidelijk. Al drie jaar wordt het straatbeeld met de lege winkelpanden van Veendam opgefleurd door dit initiatief.
En dit allemaal door vrijwilligers. Het is zeker een compliment waard.
Loop eens binnen. Het heet niet voor niets Rendez-Vous!

_DSC6869.JPG