IN VERLENGDE - Trijnie Dol van de Voedselbank Veendam-Menterwolde gaat na 9 jaar afscheid nemen om als ervaringsdeskundige mensen te helpen . In augustus gaat ze de sleutels overdragen. Ze blijft dezelfde doelgroep helpen, maar op een andere manier. Als Ervaringsdeskundige Generatiearmoede en Sociale uitsluiting gaat ze mensen mentaal in hun eigen kracht zetten.
Om dat te kunnen doen heeft ze een pilot opleiding in Nederland gevolgd dat uit België komt. De Ervaringsdeskundige Generatiearmoede en Sociale uitsluiting is nieuw in Nederland. Trijnie was in december 2014 met de opleiding gestart, en is in december dit jaar klaar. De opleiding wordt gegeven aan de Noorderpoort in Veendam. Haar docenten Lijja de Vries en Heidi van der Laan zijn in Utrecht opgeleid door De Link uit België. Lijja als professional en Heidi als ervaringsdeskundige.
Trijnie heeft de opleiding met 10 mededeelnemers gevolgd. De stages worden gelopen bij welzijnsorganisaties in Veendam. Ieder had een eigen voorkeur, zoals onder andere bij het Leger des Heils, de Bruggen en in een dorpshuis. De stage van Trijnie zit er inmiddels op. Momenteel werkt ze aan de afronding, het schrijven van verslagen en het maken van een werkstuk. In december is ze klaar met haar opleiding. Ze gaat werken bij een overheidsinstelling.
Inzicht
Een ervaringsdeskundige wil uiteindelijk naast een professional gaan staan. Een ervaringsdeskundige verstaat de taal van de armoede en kan beter inzicht krijgen in iemands doen en laten. Er kunnen allerlei factoren zijn die in iemands hoofd spelen over wat er allemaal geregeld moet worden, en vanuit persoonlijke omstandigheden. Een ervaringsdeskundige gaat op een andere manier met mensen met een rugzakje werken, om ze weer in hun eigen kracht te zetten. In een gesprek kan een ervaringsdeskundige al zien hoe de dingen gaan, hoe het er met de financiën voorstaat, en meteen al hulp gaan bieden. Misschien kunnen financiële problemen niet meteen worden opgelost, maar gezamenlijk wel kijken hoe iemand in zijn eigen kracht te zetten.
Er wordt een stukje meegelopen, en op allerlei manieren geprobeerd om mensen te helpen. Niet direct in de zin van het oplossen van financiële problemen, maar in het opruimen van de problemen in iemands hoofd. Om de weg naar boven te kunnen vinden. Er moet perspectief worden geboden, maar de cliënt moet ook zelf initiatieven nemen om beter in het leven te komen staan. Een ervaringsdeskundige kan daarbij een stukje op weg helpen.
Moed en vertrouwen
Bij armoede wordt door veel mensen alleen aan geld gedacht. Maar er bestaan verschillende vormen van armoede. En om daar wegwijs in te worden hebben de leerlingen op de opleiding elkaar hun levensverhaal verteld. Daarbij zijn ze diep gegaan met heel veel emotie. En ook met heel veel moed. Maar om het te kunnen en mogen vertellen was er eerst heel veel vertrouwen nodig. Door het vertrouwen van de groep konden ook de emoties worden getoond. Op een gegeven moment kwamen er dingen naar boven die al jaren waren weggestopt. Zo kwam Trijnie ook in een verwerkingsproces. Het is heel heilzaam geweest. Vanuit de groep was er heel veel steun, en ze sleepten elkaar er doorheen. Ze had vooraf niet verwacht er zo krachtig uit te komen. Het heeft haar heel veel gebracht en ze heeft heel veel geleerd. Eigenlijk door de hulp aan haarzelf kan ze nu anderen gaan helpen.
Het is voor Trijnie een eer om bij mensen thuis te mogen komen en ze met haar ervaring verder mag helpen. Ze heeft er twee jaar hard voor gestudeerd. Straks heeft Veendam en omgeving een aantal ervaringsdeskundigen. Er is ook heel veel werk te doen. Veel mensen hebben problemen. Er is in Veendam en Pekela veel werkloosheid, meer dan het landelijk gemiddelde.
Een aantal deelnemers heeft inmiddels (uitzicht op) een baan. Na wikken en wegen heeft Trijnie de knoop doorgehakt om in het midden van het land als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan.
Ze hoopt dat er in Nederland meer mensen opgeleid worden tot ervaringsdeskundige. De reden hiervoor zal door externe dingen niet uit te sluiten zijn. Er gaan jonge kinderen zonder broodje naar school. Kinderen en volwassenen hebben geen goede start van de dag. Zonder voldoende eten functioneer je niet goed, kun je niet goed nadenken.
Structureel probleem
De voedselbanken groeien ook nog steeds. In Veendam is in 2007 de voedselbank ontstaan vanuit het uit een woonhuis hulp geven aan mensen. Omdat Trijnie het erg vond dat sommigen niets te eten hadden, terwijl zij het goed had. In die beginperiode ging ze ook voor die mensen koken. Aanvankelijk betrof het 6 gezinnen, maar al gauw bleek hoeveel nood er was. Het vanuit huis aan de Galjootstraat voedselpakketten uitgeven was uit de hand gelopen, en de thuissituatie onhoudbaar geworden.
Door de gemeente werd in een pand aan de Schipperstraat beschikbaar gesteld. Na twee jaar waren ze ook daar al uit hun veel ruimere jas gegroeid. In het ruime pand aan de Transportweg worden bijna 300 cliënten bediend, en het aantal blijft helaas maar groeien. Ze heeft er nog over nagedacht, maar ze wil graag meer. Op 5 augustus draagt ze het secretariaat over aan Tamara van der Laan. Dick Hellwich blijft de voorzitter. Er wordt nog naar een penningmeester gezocht.
Trijnie weet wel zeker dat ze de voedselbank gaat missen, maar ze heeft er alle vertrouwen in dat de vrijwilligers het goed kunnen voortzetten. Zodra ze weer in Veendam is komt ze zeker even kijken.
Oproep voor meest dagelijkse dingen
Trijnie wil ook graag een oproep doen. De vrijwilligers waren afgelopen donderdag weer naar het depot in Meppel. Helaas was de bus maar halfvol. De cliënten krijgen deze week, en misschien ook volgende week, minder voedsel mee. Het is beneden de norm. In de zomerperiode is er gebrek aan de meest dagelijkse dingen. Als particulieren en winkelbedrijven iets over hebben, ook verse groenten, is het van harte welkom. Het kan op de donderdagmiddag bij de voedselbank worden gebracht aan de Transportweg 48.
Voor contact: 06 12573948, per mail: vbveendam-menterwolde@hotmail.com