Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwoverzicht 2016 - juni

Door op zondag, 25 december, 2016 - 06:00

_MG_4464.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor

Tientallen VW Kevers en busjes in Borgerswold
De jaarlijkse internationale luchtgekoelde Volkswagen-meeting Aircooled at the Beach was in het weekend van 4 en 5 juni neergestreken in recreatiegebied Borgerswold. Deelnemers kwamen overal vandaan, waar onder veel Duitsers.

Duizendste aanmelding WP-reünie
Drie maanden nadat de inschrijving voor de grote reünie van de Winkler Prins ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de scholengemeenschap werd geopend, stond de teller al op meer dan 1.000 aanmeldingen. De duizendste aanmelding kwam zaterdag 4 juni binnen en was van oud-leerling Arjan Hilgersom, die 27 jaar geleden na het behalen van zijn atheneum de WP vaarwel zegde. Een leuk detail is dat veel oud-leerlingen en ook ouders creatief werk van Arjan kennen. Het grote graffitibord ‘Binnenwoel’, dat in de aula van locatie Raadsgildenlaan 1 hangt, is destijds door Arjan gemaakt en hangt nog steeds in de aula van de school.

_MG_4637.jpg

Buitenspeeldag 2016
Het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam organiseerde op woensdag 8 juni een Buitenspeeldag in het Veenkoloniaal Museum en op het Museumplein. Hier kwamen zo’n 60 kinderen op af. Er werden in groepen speurtochten door het museum gehouden, waarbij de kinderen letters moesten zoeken die samen de oplossing van een puzzel vormden. Terwijl er de ene groep met een speurtocht bezig was, was een andere groep borden aan het schilderen. Het schilderen werd, omdat het koud en winderig was, binnen gedaan. Tussendoor kreeg men snoep en fruit. Buiten werd twee keer een voorstelling door een vuurdanser gedaan, wat veel bekijks trok.

Net als voorgaande jaren was de Buitenspeeldag in de Dr. Bosstraat een groot succes. In totaal deden 118 kinderen mee aan de spellenmarathon die was uitgezet door vrijwilligers. Jong en oud waren aanwezig, zelfs ouders bleven gezellig rondhangen! De kinderen konden onder andere eendjes vangen, mega yenga en mega 4 op een rij spelen. Blikgooien, snoepketting maken, bibberspiraal en doelschieten waren ook onderdelen. Naast al deze leuke spellen konden ze zich laten schmincken en klimmen en springen op het grote springkussen.

Het Vergeten Kind opende Chill Inn
Babette van Veen, ambassadrice van Stichting Het Vergeten Kind, opende 8 juni het Chill Inn in het jeugdhuis van het Leger des Heils. Het was de 23e binnenlocatie die de stichting kindvriendelijk maakte.

_MG_4662.jpg

Rustige informatiemarkt over asielzoekers op hotelboot
Op de informatiemarkt in de Sorghvliethal, over het onderbrengen van 300 asielzoekers in een hotelboot aan het A.G. Wildervanckkanaal, verliep donderdag 9 juni met een dertigtal bezoekers rustig. Uit de Havenbuurt, dat aan de betreffende locatie bij de hoek van de Lloydsweg ligt, was er weinig respons op de uitnodigingen. Er was uit voorzorg strenge beveiliging aanwezig, die de bezoekers bij de ingang al opwachtte. De mensen mochten alleen naar binnen op vertoon van de uitnodiging en hun ID kaart. Bij zes verschillende kramen was informatie in te winnen over de opvang van de asielzoekers. Burgemeester Sipke Swierstra was met alle raadsladen daarbij aanwezig. Met achter de kramen medewerkers van Vluchtelingenwerk Nederland, de GGD, het Vrijwilligerswerk, Locatie en procedure van de gemeente Veendam en de politie. Het Centraal opvang Asielzoekers (COA) kon door een noodlottig ongeval met een heftruck op het COA terrein in Ter Apel niet aanwezig zijn.

Bogdike Goocheldag
Het Veenlustplein werd zaterdag 11 juni omgetoverd tot een Illusieplein waar korte voorstellingen en verbazingwekkende trucs aan het publiek werden gepresenteerd. Er waren magische shows en onvoorstelbare acts te zien van de meest spraakmakende en meest gerenommeerde goochelaars van Nederland. Onder hen vijfvoudig ‘Nederlands Kampioen Goochelen voor kinderen’ Hilbert Geerling. Met recht worden zijn shows magisch jeugdtheater genoemd. Even magisch en vooral onvoorstelbaar en onbegrijpelijk waren de kunsten van de gerenommeerde goochelaars Jan Kosters, Ted Mc Koy, Robert Blake, Tim Slaats,  John Negenkerken, Leonard en Romaini.

Uitleg door beiaardier over carillon op Open Torendag
Tijdens de Open Torendag die werd gehouden op zaterdag 11 juni gaf beiaardier Adolph Rots uitleg over het carrillon en de werking ervan.

_DSC7063.jpg

Het dak eraf tijdens Let the 60ties and 70ties roll
Zaterdag 18 juni vond op het Museumplein een muziekevenement plaats dat gericht was op de jaren 60 en 70. Het muziekevenement vond in een grote tent plaats, daarbuiten waren terrassen ingericht waar, buiten een paar buien, veelvuldig gebruik van werd gemaakt. Het festival werd druk bezocht. Roots 66 mocht om 14.00 uur de spits afbijten, gevolgd door de Destroyers. Om 17.00 uur betraden The Happy Hippies het podium voor het brengen van tributes aan The Beatles met de Veendammer Lennon en McCartney in de huid van Nick en Koos Cramer. Neil Young werd door Gerry W\olthof neergezet, Roel Schiethart gaf een eerbetoon aan David Bowie, en Janis Joplin werd vertolkt door Gina de Boer. Zij dook ooit met Hennie Huisman de stropakken in tijdens een Tv uitzending van de Soundmixshow. Na Gina de Boer volgde aansluitend een optreden van The Happy Tunes met hits uit de jaren zestig. De uitsmijter van de avond was HotMe! met als frontman de Veendammer Everhard Sprik.

Mooie examenresultaten voor Winkler Prins en Ubbo Emmius
Directie en medewerkers van Winkler Prins konden weer zonnige voorlopige eindexamenresultaten presenteren: 94,6 % van de leerlingen behaalde het diploma. Het slagingspercentage lag op het gebruikelijke hoge niveau van voorgaande jaren.
Ubbo Emmius had alle reden om ook in 2016 met de leerlingen mee te vlaggen. De jaren ervoor was het slagingspercentage van een constant hoog niveau en ook in 2016. Voor de afdeling Kader Beroepsgericht Leerweg werd een percentage gehaald van 100% geslaagden en voor de afdeling Theoretische Leerweg bedroeg het percentage 92% en dat terwijl de herkansingen nog moesten plaats vinden.
Het fantastische resultaat was volgens de directie te danken aan de prima inzet van de leerlingen en hun docenten. Daarnaast wierp het beleid om de examenkandidaten, middels speciaal ontworpen examentrainingsmodules, intensief voor te bereiden op het verzwaard examen duidelijk zijn vruchten af.

Bijzondere en gezonde geschiedenisles
Uit gesprekken met de leerlingen van de viermaster is gebleken dat de leerlingen weinig weten over de geschiedenis van Veendam en over de bezienswaardigheden. Daarom werd er op donderdag 23 juni een praktische geschiedenisles gegeven. De leerlingen maakten op de fiets een fietstocht van maar liefst 32 km langs bezienswaardigheden van Veendam. Ze bekeken onder meer voormalig AZC Veendam, het standbeeld van K.J. de Vrieze, partycentrum Boelens, gemeentehuis Wildervank, het monument ter nagedachtenis aan de oorlog in Wildervank, het Ooievaarsbos, Peerdewaske. De waterskibaan en het hertenkamp met fontein. Als afsluiting werd het gemeentehuis van Veendam bezocht.

_DSC7408.jpg

Winkler Prins eerde Joodse oorlogsslachtoffers met expositie
In de mediatheek van scholengemeenschap Winkler Prins, locatie Pinksterstraat werd donderdagmiddag 23 juni de tentoonstelling ''De holocaust in Veendam/Wildervank'' officieel geopend door Jan Nijborg, lid van de centrale directie van de school. De tentoonstelling was het resultaat van een educatief project, ontwikkeld en geproduceerd door WP-stagiaire Henriette Postema, en uitgevoerd door de sectie geschiedenis in en met de klassen H3c, V3a en V3g. Voor het project werd intensief samengewerkt met de Stichting Herdenkingsstenen Veendam Wildervank (SHVW). De leerlingen hadden vijf portretten gemaakt van Joodse inwoners van Veendam/Wildervank, die in de oorlog zijn weggevoerd. De portretten waren gebaseerd op door docent en leerlingen uitgevoerde research. Samen vormden de objecten een monument voor de persoon in kwestie.

Leste traain noar knoal The best thing is, the music never stops
De documentaire Festival Express is een verslag van een treinreis door Canada in 1970. In de trein de populaire rockband Grateful Dead, Janis Joplin, The Band, Flying Burrito Bros en Buddy Guy die onderweg op de diverse stations optredens verzorgden. Deze film, en het nummer Leste traain noar Knoal van Bert Hadders, waren voor Be Wever en de vrijwilligers van Stichting Bogdike aanleiding om zaterdag 25 juni een muzikale treinreis te organiseren, in samenwerking met de Museumspoorlijn STAR en financieel mogelijk werd gemaakt met een bijdrage van LEADER en sponsors. De trein vertrok om 9.59 vanuit Veendam om vervolgens reizigers op te pikken op de stations Wildervank, Stadskanaal en Musselkanaal. Onder hen was ook wethouder Jaap Velema van Veendam, die 's avonds tijdens het Promsconcert nog vertelde over deze unieke rit door de Veenkoloniën.

Veel regen tijdens Promsconcert
Het Museumplein was zaterdag 25 juni maar voor de helft gevuld met bezoekers tijdens het Promsconcert vanwege de vele regen die met bakken uit de hemel viel. De aanwezigen zaten verscholen onder kleine en grote paraplu’s, die van deze troosteloze en natte avond toch nog een kleurrijk geheel maakten. Regionale artiesten; De Troebadoers (Edwin Jongedijk, Alex Vissering en Jan Henk de Groot), Gerry Wolthof, Marianne van der Velde, Everhard Sprik, Antionette Bolt, Be Brakke, Harry Niehof en Bert Hadders traden gezamenlijk op met het Veenkoloniaal Symfonie Orkest tijdens het jaarlijkse Openluchtconcert op het Museumplein.

_MG_7264.jpg

Nationale modderdag
Woensdag 29 juni was het Nationale modderdag! Traditie getrouw nam Kinderopvang Meander weer deel aan dit evenement dat jaarlijks gehouden wordt. Op de locaties Zuidenveld en Somerlustweg was een groot modderfeest georganiseerd voor de kinderen van de Kinderopvang. Zeker 45.000 kinderen van 1001 organisaties speelden lekker met modder! Dat is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds minder buiten en nog minder in de natuur spelen. Terwijl juist buitenspelen originaliteit bevordert, creatieve oplossingen vraagt, out-of-the-box denken stimuleert en het reflectievermogens verbetert. Dat je daarbij lekker vies mag worden spreekt voor zich!

Modelvliegweekend
In het weekend van 25 en 26 juni hield de Veendammer Luchtvaart Club aan de Polluxweg voor de 41e keer een groot model vliegweekend met ook deelnemers uit België en Duitsland. De schaalmodelvliegers vertoonden met diverse vliegtuigen, helikopters, straaltoestellen en zwevers hun kunsten. Uiteraard was er de mogelijkheid om de toestellen van dichtbij te bekijken en ook om een praatje te kunnen maken. Dat laatste gebeurde op zaterdag veelvuldig tijdens het schuilen voor de regen. Wat ook zeker niet ontbrak waren de drones. Tien leden van de vereniging hadden zelf een toestel geassembleerd. Een lid had een kant en klare aangeschaft die op GPS aansturing vloog. De meeste leden vonden het leuker om zelf de controle over de drone te hebben.

Grote wens van een pand voor Uitdeelpunt ging in vervulling
Jannie Orsel was superblij. Haar grote wens van een pand voor haar Uitdeelpunt eerste hulp ging in vervulling. Woensdagmorgen 29 juni werd om 9 uur het huurcontract voor een jaar ondertekend en mocht zij van makelaar Herder de sleutel in ontvangst nemen. Het moest nog even op haar inwerken en aan het eind van de middag drong het pas ook echt tot haar door.