Overslaan en naar de inhoud gaan

Modelvliegers Veendammer Luchtvaart Club
geen automatische piloten

Door Henk Drenth op dinsdag, 28 juni, 2016 - 23:06

IMG_3561.JPG

REALISTISCH - De Veendammer Luchtvaart Club aan de Polluxweg heeft het afgelopen weekend voor de 41e keer een groot model vliegweekend gehouden. Met ook deelnemers uit België en Duitsland. De schaalmodelvliegers vertoonden met diverse vliegtuigen, helikopters, straaltoestellen en zwevers hun kunsten. Uiteraard was er de mogelijkheid om de toestellen van dichtbij te bekijken en ook om een praatje te kunnen maken. Dat laatste gebeurde op zaterdag veelvuldig tijdens het schuilen voor de regen. 

IMG_8549.JPG

Ground Control
Wat ook zeker niet ontbrak waren de drones. De drone stijgt nog steeds in populariteit. Tien leden van de vereniging hebben zelf een toestel geassembleerd. Een lid heeft een kant  en klare aangeschaft die op GPS aansturing vliegt. De meeste leden vinden het leuker om zelf de controle over de drone te hebben.

IMG_8843.JPG

Drones zijn er in verschillende formaten. En van 3 tot met zelfs 8 propellers. De tricopters met 3 propellers zijn in de minderheid, de quadcopter met 4 propellers is het meest standaard. Het  laat zich raden dat het aantal propellers de stabiliteit ten goede komt. De hexacopter heeft  6 propellers, en de octocopter is met  8 propellers uitgerust. Dit betreft grote toestellen met veel liftvermogen.

IMG_8936_2.JPG

Leuk erbij
Ferris van 11 jaar is de jongste clublid met een drone, en is net twee maanden ermee bezig. Ook hij vliegt zonder GPS. Het vliegen is extra moeilijk met het draaien en met de bochten. Met een gewoon vliegtuig, waar hij al drie jaar mee vliegt, is het gemakkelijker. Ook vader Jeroen vindt het vliegen met een vliegtuig leuker, een drone is leuk voor erbij. En het is leuk om te bouwen.

IMG_9034.JPG

Erwin Top vliegt ook volledig handmatig sinds een jaar een zelf gebouwde drone. Via een videozender zijn vanaf boven de beelden te zien in een videobril, dat een realistisch beeld geeft. Erwin ziet alleen wat de camera ook ziet. Het geeft een spannende ervaring. Het is verslavend, het lijkt ook alsof de bestuurder zelf in het toestel zit. Met de coördinatie is het even wennen. Het is ook beter dat je even erbij gaat zitten om niet achterover te vallen. Als je erbij zit is het gemakkelijker en natuurlijker voor het gevoel. Ook een modelvliegtuig is met het zicht van boven gemakkelijker te besturen dan met zicht vanaf de grond. Daarbij is links sturen is ook altijd links en rechts altijd rechts. Erwin vindt het leuk om bij de vereniging te zijn. Leuke mensen en je leert veel van elkaar.

IMG_8616.JPG

Simulatieprogramma
Onder begeleiding van de heer Nauta konden bezoekers het vliegen met een computersimulator op een laptop oefenen. Met voor hen een groot scherm. Het grote voordeel is dat een fysiek toestel niet kan crashen. Het landschap met skyline bestaat uit echte 360 graden foto’s. De besturing is gewoon via de zender. In het simulatieprogramma is te kiezen uit verschillende modellen toestellen, zoals vliegtuigen, zwevers, helikopters en ook drones. Ook de windsnelheid en windrichting, en turbulentie kan worden ingevoerd. De vereniging heeft meerdere instructeurs. Bij de vereniging kan een brevet van de KNVvL ook worden behaald voor drone vliegen. Wat voorop staat is het veilig ermee om kunnen gaan.

De Veendammer Luchtvaart Club heeft 85 leden. Vorig jaar is het 40 jarig bestaan gevierd.