Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Veendam sluit woning na ontdekken hennepkwekerij

Door Willem van der Werf op dinsdag, 21 juni, 2016 - 14:05

Hennepkwekerij_MG_0479.jpg

HENNEPKWEKERIJ - Aan de Ommelanderwijk 183 in Veendam is recentelijk door de politie een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld. De politie is voor nader onderzoek de woning binnengegaan en stuitte daarbij op een hennepkwekerij. De politie heeft een verdachte aangehouden. De gemeente heeft, aanvullend op deze politieactie, het Damoclesbeleid toegepast. Daarmee is de woning voor vier maanden gesloten.

Damoclesbeleid
De gemeente heeft het Damoclesbeleid toegepast. Deze bestuursrechtelijke maatregel kan naast de strafrechtelijke maatregel van de politie en het openbaar ministerie worden opgelegd om overlast en gevaarlijke situaties onmiddellijk op te heffen. Op last van de burgemeester is de woning gesloten.

Ingrijpen
Thuiskwekerijen zorgen voor brandgevaarlijke situaties en ondermijnen de rust en orde in de straat. De gemeente Veendam heeft dan ook groot belang bij het (direct) ingrijpen na het bekend worden van een hennepkwekerij op een adres.

Melden
Burgemeester Sipke Swierstra: “Bij het vermoeden van een hennepkwekerij in een woning of pand, grijpt de gemeente samen met de politie in. Naast het sluiten van woningen heeft de gemeente recentelijk ook meerdere malen een dwangsom opgelegd. In veel van deze situaties is er een relatie met zware criminaliteit. Een illegale hennepplantage kan schade toebrengen aan de woning of die van de buren. Zo is de kans op brand hoog. Als er een vermoeden is van een hennepplantage roep ik de inwoners van de gemeente op dit te melden bij de politie. Dit kan via t. 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, t. 0800 – 7000.”