Overslaan en naar de inhoud gaan

Max Reger centraal op 25 juni in Wildervank

Door op zondag, 19 juni, 2016 - 07:10

orgelles.jpg

ORGEL -  Op zaterdag 25 juni zullen ’s avonds studenten van het Prins Claus Conservatorium orgelstukken van Max Reger uitvoeren, ze hebben hiervoor speciaal stukken voorbereid om alle mogelijkheden van het Walcker-orgel te benutten. ’s Middags worden amateurorganisten in staat gesteld om les te krijgen van de internationaal bekende docent/organist Erwin Wiersinga van het Prins Claus Conservatorium.

De openbare orgellessen van 14:00 – 17:00 uur zijn vrij toegankelijk, bezoekers kunnen gewoon in- en uit lopen.

De toegangsprijs voor het orgelconcert vanaf 20:00 uur is 5 euro.

Dit jaar herdenken we het feit dat de Duitse componist Max Reger (1873-1916) 100 jaar geleden overleden is. Samen met de Stichting Groningen Orgelland (SGO) organiseert de Monument- en Concertcommissie het Regerjaar 2016 Groningen. Het middelpunt van de serie concerten is het Walcker-orgel vanwege het feit dat de muziek helemaal uit de tijd is waarin het orgel gebouwd is: Reger schreef zijn muziek voor dit type orgel.

De provincie Groningen staat bekend om haar, prachtige, oude orgels. In deze orgeltuin heeft het orgel van de Grote Kerk in Wildervank een bijzondere plaats; het orgel is slechts 100 jaar oud en stamt uit de zogenaamde romantische periode. Muziek uit een bepaalde periode klinkt het best op instrumenten die in  diezelfde tijd gemaakt zijn. Kortom, nu eens geen Bach maar Reger. Wat het verschil is? Kom dit in Wildervank beluisteren of zelf ervaren door middel van een orgelles.

De activiteiten in de Grote Kerk van Wildervank worden financieel gesteund door o.a. Stichting Wildervank Fonds.

Meer informatie: www.reger2016.nl of www.walckerwildervank.nl.

Max Reger
Max (Johann Baptiste Maximilian) Reger (19 maart 1873 – 11 mei 1916) was een Duits componist, pianist, organist, dirigent en muziekpedagoog. Hij studeerde in München en Wiesbaden en vestigde zich in 1901 in München. In 1907 verhuisde hij naar Leipzig om daar hoogleraar in compositie te worden aan de universiteit. Tezelfdertijd was hij ook internationaal actief als dirigent en pianist. Hij componeerde stukken in vrijwel alle genres, het zijn vaak harmonisch complexe stukken. Hij was vertegenwoordiger van de conservatieve, abstracte richting in de romantische muziek met toch een terugblik op zijn voorbeelden: Bach, Beethoven, Schumann en Brahms. Een befaamd citaat van hem luidt: "Bach ist Anfang und Ende aller Musik" (Bach is het begin en het einde van alle muziek). Reger overleed in Leipzig en werd slechts 43 jaar.

Erwin Wiersinga
Erwin Wiersinga (*1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet. In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger in de Martinikerk te Groningen. Erwin Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Website: www.erwinwiersinga.nl