Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam krijgt noodopvang vluchtelingen in hotelboot
Meerderheid van gemeenteraad Veendam akkoord

Door Henk Drenth op woensdag, 15 juni, 2016 - 17:10

20160614_200403.jpg

GEPASSIONEERD - In een speciale raadsvergadering is de gemeenteraad in overgrote meerderheid akkoord gegaan met het raadsvoorstel om voor een periode van 3 jaar 300 vluchtelingen in een hotelboot op te vangen. Het gaat om de locatie bij de kade aan het A.G. Wildervanckkanaal gelegen bij de Zwaaikom en de Lloydsweg. Voor de openbare raadsvergadering hadden zich geen toehoorders op de publieke tribune gemeld als inspreker.

Waarop meteen ingegaan werd op de inhoudelijke behandeling van het voorgenomen positieve besluit van het college van Burgemeester en Wethouders voor de noodopvang. Burgemeester Sipke Swierstra gaf de gelegenheid aan de gemeenteraadfracties om hun standpunten toe te lichten.

IMG_5710.jpg

Tijdens de toelichtingen van de 7 fractievoorzitters heeft alleen de partij VUK aangegeven tegen de opvang te zijn. Dit was geen verassing, aangezien fractievoorzitter Pé Langen van de partij dit vooraf al had aangekondigd. De overige partijen gaven overduidelijk blijk voor de opvang te zijn met eensgezinde beweegredenen. Langen somde criminaliteit op in asielzoekerscentra. Maar hoe die precies te interpreteren en te nuanceren. Harrie Schoonewille van de SP gaf in zijn betoog blijk van een andere mening. En is het representatief over de Syrische vluchtelingen. Onopgeloste problemen van autochtonen kwamen door Langen ook aan het voetlicht, maar daar hebben allochtonen ook mee te maken.

Ieder heeft zijn punt mogen doen, en dat is het mooie van vrije meningsuiting. Het is wel duidelijk dat men veel aan informatieverstrekking zal moeten doen. Mevrouw Felder van de VVD fractie gaf aan dat er duidelijke communicatie van het college naar de burger moet zijn. Een ieder heeft ongetwijfeld zijn punten. Zoals het zo vaak is, is het bij elkaar puzzelen. Het opvangen van mensen die in nood verkeren mogen op veel steun rekenen. In de toespraken sprak ook hier en daar de eigen politieke kleurstelling. 

IMG_5684.jpg

Fractievoorzitter Christel Knot van Gemeentebelangen haalde aan dat de vluchtelingensituatie door afschuwelijke omstandigheden rampzalig is. Mensen riskeren alles om in veiligheid te komen voor henzelf en hun familie. Het zijn geen gelukzoekers. Opvang van mensen die alles kwijt zijn door oorlog en geweld kan rekenen op de steun van de fractieleden. De angst die er is moet niet terzijde worden geschoven, en moet zoveel mogelijk weg worden genomen door communicatie, voorlichting en het kweken van begrip over en weer. Het college en alle betrokken ambtenaren complimenteerde ze met de zorgvuldigheid en grote betrokkenheid. De fractie steunt de opvang van de vluchtelingen voor 3 jaar.

_MG_5360.jpg

Ans Grimbergen, fractievoorzitter van de PvdA vertelde blij te zijn met de opvang van de vluchtelingen. In 2014 had de partij samen met de SP een motie ingediend om de gemeente aan te melden bij het COA. Omdat deze motie door de overige partijen verworpen was, men wilde een actie van het COA eerst afwachten, had PvdA toen oproep aan bedrijven en grondeigenaren gedaan of ze zich wilden melden op grond van mogelijke geschiktheid. Het was een onderwerp dat besproken moest worden. De PvdA wilde de mensen in nood helpen vanuit humanitair oogpunt. Het gaat ook nadrukkelijk niet om economische vluchtelingen, maar de zorgen van de tegenstanders worden zeker niet uit de weg gegaan. Grimbergen vertelde regelmatig met een Syrisch gezin te spreken. En hoe  dankbaar ze zijn over hun veiligheid hier. Dat voor ons zo heel gewoon is. Dat gun je toch ieder. Ze hebben veel zorgen over hun familieleden die zoek zijn. En verdriet hebben van familieleden die overleden zijn.

_MG_5363.jpg

SP fractievoorzitter Harrie Schoonewille vindt dat de koek is niet eerlijk is verdeeld, en dat dit tot grote problemen leidt. De vraag waarom er niet voor ons gezorgd wordt, word veel gehoord, en moeten wij nu wel voor anderen zorgen. Toch is er in ons land genoeg voor iedereen. Voor onze eigen inwoners, maar ook voor vluchtelingen. De kloof tussen arm en rijk groeit, terwijl de sociale voorzieningen minder goed worden. Daarvan plukken veel mensen nu de zure vruchten. De schuld hiervoor ligt niet bij de vluchtelingen. Zoals in elke willekeurig groep het geval is kunnen er mensen tussen zitten die kwaad willen. Hierop wordt door de immigratie en naturalisatiedienst scherp gelet om de extremisten het land uit te zetten. De veiligheidsdiensten werken nationaal en internationaal samen om gevaren en eventuele misdadigers op te sporen. Van alle vluchtelingen is ongeveer een kwart vrouw. Een derde van de mannen reist met hun gezin. Een derde van de mannen zijn hun gezin vooruit gereisd, omdat de reis te gevaarlijk was voor hun gezin. Een derde van de mannen is alleenstaand. De huidige vluchtelingen zijn niet allemaal moslim, maar ook christen en boeddhist.

_MG_5378.jpg

Zelfs als de EU alle vier miljoen Syrische vluchtelingen zou opnemen, en ook allemaal moslim waren, zou het percentage moslims in de EU stijgen van 4 naar 5 procent. Het zou van Europa geen islamitisch continent maken. Afgezet tegen het aantal vluchtelingen zijn er in ons land niet erg veel incidenten geweest met vluchtelingen. De verhalen die rondzingen over duizenden incidenten in asielzoekerscentra betekend niet dat er door vluchtelingen duizenden misdrijven zijn gepleegd. Ook een vieze keuken of kamer wordt als incident gemeld. Als we naar onze eigen bevolking kijken zou dat ook een vertekend beeld geven. De SP wil dat er tijdelijke opvang wordt geboden aan mensen die op vlucht zijn voor oorlog en terreur. Wij laten ons door deze beslissing leiden door onze kernwaarden van gelijkwaardigheid en solidariteit, en menselijke waardigheid.

_MG_5366.jpg

Fractievoorzitter Pé Langen van VUK vertelde vanwege een falend vluchtelingenbeleid tegen te zijn. Met een kostbare opvang van 1830 euro per maand. Volgens hem wordt het paard van Troje binnengehaald. Terugkeer na uitzetting zou ondoorzichtig zijn, en dat mensen in de illegaliteit verdwijnen. Hij noemde de integratie mislukt. En uit cijfers blijkt dat allochtonen meer misdrijven plegen dan autochtonen. Daartegenover staan de onopgeloste problemen onder autochtonen in Nederland. Er is een hoge werkloosheid van 600.000 werkzoekenden tegenover 130.000 onvervulde vacatures. Onder eigen bevolking is er armoede onder minima met voedselbanken en kledingbanken. Er is woningnood onder jongeren en starters op de woningmarkt, en veel te hoge huren. Er zijn problemen door het afschaffen van de studiebeurs, hoge schuldenlast bij afstuderen, en geen enkele kans op een baan. Een stem tegen het floatel is geen stem tegen de individuele vluchteling, maar tegen alle onopgeloste problemen. Langen besloot met, wij zijn geen fascisten of racisten, maar realisten.

_MG_5368.jpg

CDA Fractievoorzitter Ina Hilbrands kaartte een wezenlijk punt aan. De vluchtelingen die genoodzaakt zijn om in eigen land hun familieleden en hele hebben en houden te verlaten, niet wetende waar hun vlucht zou eindigen, leven tenminste nog. Ze zijn blij opvang gevonden te hebben en veilig te zijn. Alle gemeenten in Nederland behoren hun verantwoordelijkheid te nemen. De opvang op het hotelschip is voor maximaal drie jaar en voor 300 personen.  Het CDA vindt het een zeer geschikte locatie. Niet onmiddellijk in een woonwijk, maar met het centrum toch eenvoudig bereikbaar. Ook de beveiliging is goed geregeld. Er is uitgebreide informatie geweest naar de inwoners. Het opvangen van deze mensen getuigd van Barmhartigheid. 

_MG_5373.jpg

Fractievoorzitter mevrouw B. Felder van de VVD vertelde dat de VVD, gezien de noodzaak van opvang, haar verantwoordelijkheid als Veendammer bevolking wil nemen. Het college is positief geadviseerd om 300 vluchtelingen op te vangen. De inwoners hebben de mogelijkheid gehad om hun mening te geven. De VVD verwacht van het college te blijven betrachten om over de gang van zaken openheid te geven, zowel naar de raad als naar de inwoners. Op Social Media speelt de opvang van de vluchtelingen en de stateshouders die recht hebben op een woning in Veendam, dat enorm de discussie vertroebelt enorm. De VVD verzocht daarom om duidelijke communicatie van het college naar de burgers.  

_MG_5377.jpg

De fractievoorzitter Alian Spelde van D66 vertelde in haar betoog er te willen zijn voor de mensen die hebben moeten vluchten om zichzelf in veiligheid te brengen. En om hun kinderen te beschermen tegen oorlog en geweld. Het oorlogsgeweld in Syrië, de dictatuur in Eritrea en de acties van de Taliban in Afghanistan bedreigen onschuldige burgers door haat en nijd. Voor deze mensen moeten wij er zijn. In een land als Nederland hoort niemand op straat te slapen. Het is van het allergrootste belang dat de opvang goed is geregeld. De raadsfractie kan van harte instemmen met het voorstel. Bij sommige mensen is er angst voor ongeregeldheden bij vluchtelingen. Die gevoelens worden onderbouwd door te wijzen op incidenten elders. Ontstaan als gevolgen door stress bij vluchtelingen die dag in en dag uit op een kleine ruimte bij elkaar zitten. Stres door voortdurende onzekerheid over hun toekomst in Nederland. Wat kan er gedaan geworden om de stres bij vluchtelingen dragelijk te maken, vroeg Spelde zich af. En hoe serieus om te gaan met gevoelens van onveiligheid bij de Nederlanders.

IMG_5732.JPG

Het COA zal op de locatie voorzieningen moeten creëren en activiteiten moeten aanbieden. Voor het werven van personeel voor de COA zou ze het fijn vinden als er aan werkzoekenden in Veendam en omgeving voorrang wordt gegeven.  En zo snel mogelijk meedoen met de maatschappij, vindt Spelde van het allergrootste belang. Door vluchtelingen zo snel mogelijk een steentje laten bijdragen aan de Nederlandse samenleving wordt voorkomen dat straks het merendeel in de bijstand zit zonder uitzicht op perspectief. Leer ze meteen Nederlands. Leren van een taal is een belangrijke voorwaarde voor actief meedoen met de maatschappij. Laat daarover geen tijd verloren gaan. Als het gaat om het respecteren van onze normen en waarderen, het doorgronden van sociale omgangsvormen, of het simpelweg begrijpen van procedures. Veel organisaties in Veendam kunnen bijdragen aan een goede opvang en integratie voor de vluchtelingen. D66 vraagt het college om goed te overleggen met het COA over de voorwaarden en de voorzieningen om het verblijf van de vluchtelingen zo menswaardig, aangenaam en zo kortdurend mogelijk te maken. Alian Spelde zou heel blij worden als de mensen die op de boot verblijven later een warm welkomsgevoel over Veendam zullen hebben.

_MG_5382.jpg

Na de toespraken gaf burgemeester Swierstra nog verder uitleg over de totstandkoming van het besluit. Het college had met de raad besproken of ook Veendam in een rol kon spelen in de opvang van vluchtelingen. Verschillende theoretische mogelijkheden werden aan het COA aangeboden. Op 25 september heeft het college met het COA een eerste oriënterend overleg gehad. Het COA was zelf met het voorstel gekomen voor opvang op een hotelboot op het water.

De burgemeester noemde het draagvlak hartverwarmend groot. Het vormt een prachtig pallet van het draagvlak in deze gemeente, en de verantwoordelijkheid die de gemeente Veendam op zich neemt. Hij vindt het een compliment waard en iets om trots op te zijn. Er zijn zeker zorgen. Nochtans stelde hij vast dat er een grote draagvlak in de gemeente is voor de opvang van de vluchtelingen in deze vorm. Tegelijkertijd wordt de taak opgenomen om de zorgen die er zijn zo goed mogelijk weg te nemen.

_MG_5369.jpg