ONDERSTEUNING - Het Uitdeelpunt eerste hulp is momenteel met 11 beheerders en inmiddels al met 3500 leden uit z’n voegen gegroeid. De opslag in de woningen is teveel geworden. En doordat er tot in de avond mensen spullen komen halen is privé en uitdeelpunt niet meer gescheiden te houden.
De gemeente was gevraagd of deze een van de langdurige leegstaande panden beschikbaar wilde stellen voor een periode van een jaar. Een vurig gewenste pand heeft het niet opgeleverd. Het aanbieden van een petitie voor het gemeentehuis op 11 mei jongsleden kon hier geen verandering in brengen.
Ontwikkeling
Initiatiefneemster van het uitdeelpunt Jannie Orsel heeft 75 e-mails naar de Eerste Kamer gestuurd, en 75 e-mails naar de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor het probleem. Tevens heeft ze een mail naar CdK René Paas gestuurd.
Van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp van D66 is er een telefonische reactie geweest. Eerste Kamerlid Hans-Martin Don van de SP heeft Jannie Orsel zaterdag zelfs thuis bezocht. Na een motorrit helemaal vanuit Eindhoven heeft hij 2.5 uur een gesprek gehad met haar en een aantal medewerkers. Dat een Eerste Kamerlid persoonlijk thuis op bezoek kwam kreeg heel grote waardering. Jannie vond het super, en het was een supergoed gesprek. Hans-Martin heeft heel veel vragen gesteld over hun initiatief en burgerparticipatie. Voor haar was het zwaar geworden. Er zijn zoveel gezinnen die zij moeten helpen en ondersteunen. Daarbij vraagt zij zich ook voortdurend af wat er in ontwikkeling is.
Aan Hans-Martin had zij ook heel veel vragen. Er is een oplossing aangedragen, en een plan van aanpak gemaakt. In het plan van aanpak moet het uitdeelpunt een stichting worden. Het contact daarvoor is met de gemeente gelegd. Dan is ook het geldelijk aspect te regelen, kunnen sponsoren worden gezocht en subsidies worden aangevraagd. Jannie is na het gesprek met het Eerste Kamerlid heel erg blij. En er wordt hierop verder geborduurd.
Goed passend
Van Provinciale Staten zijn op 18 mei Dorine Sibbes en Esther Rodenburg van Ruimte en Samenleving op bezoek geweest. Het Uitdeelpunt eerste hulp komt onder ondersteuning te staan van Provinciale Staten. Het uitdeelpunt staat inmiddels ook op de Ideeënbank van de provincie Groningen. Het burgerinitiatief valt ook goed in wat er onder verstaan wordt. Een gebouw is hard nodig. Alles dat nu buitenom gebeurd kan dan binnen de eigen deur. En voor de andere groepen die ze willen gaan vormen, en heel snel vol zijn. Zoals een ouders-groep met HDHD kinderen en PDD-NOS. Als burgers doen zij dit daarbij ook gratis.
Raakvlakken
In Maastricht is een groep dat bijna hetzelfde doet als wat het uitdeelpunt doet. Tevens is er een uitnodiging om naar Maastricht te mogen komen en Hans-Martin brengt het uitdeelpunt in contact met deze groep. Hun groep is kleiner dan het uitdeelpunt. In Maastricht wordt door een allochtone kok voor iedereen eten gemaakt. Ook daar is net als bij het uitdeelpunt een moestuinproject. Verder improvisatie koken en is er een uitdeelpunt van kleding. Er zijn heel veel raakvlakken, en er kan van elkaar worden geleerd. Ze zijn van harte welkom in Maastricht. Hoe meer er van elkaar geleerd kan worden, des te beter.
Voor Jannie is het een geweldige opluchting, en is er nu een enorme druk weggevallen. Ze moest voor die hele grote groep opkomen. Dat er nu aan gewerkt wordt geeft een geweldig fijn gevoel. Van het burgerinitiatief heeft ze heel veel geleerd, en heeft zichzelf ook veel ingelezen. Maar nu hoeft ze zich geen zorgen meer te maken. Het is wel een burgerinitiatief, maar je kunt het gewoon niet alleen. Je moet het ook niet in je eentje willen. Samen sta je veel sterker. Ze benadrukt dat ze niet een stoel van de gemeente afpakt, maar juist wil helpen. Ze is ook geen concurrentie.
Gelegenheid
Het uitdeelpunt heeft een nieuwe beheerster. Zij was een verlegen meisje, maar supergoed in het gesprek met het Eerste Kamerlid, vertelde Jannie. Ze heeft uitgelegd waarom zij na het wegvallen van banen als verzorgende niet meer vooruit kon. Vlak na de uitreiking van haar diploma, waar ze zo trots op was, werden deze banen in de zorg wegbezuinigd. Er was helaas geen geld voor. Ze had met de bewoners een goede band die het ook jammer vonden. Ze was er echt op haar plek en kwam zelf met initiatieven. Met een uitkering kwam ze in de schoonmaak terecht. Ze vertelde dat ze het schoonmaakwerk goed doet, en ook met plezier. Maar ze wil graag verder leren, en is er ook achteraan geweest. Ze greep de gelegenheid om haar verhaal te doen. Jannie ziet nu dat zij helemaal opbloeit omdat zij weer mensen kan helpen. Meiden als haar moet je naar voren laten komen, laten bloeien.