Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwsoverzicht 2016 - mei

Door op zaterdag, 24 december, 2016 - 06:00

P1190160.JPG

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor

Dodenherdenking goed bezocht
Aan de herdenkingsbijeenkomst vond voorafgaand aan de stille tocht en kranslegging plaats in de PKN kerk in. Naast de gemeente leverden ook diverse andere organisaties een bijdrage. Gastheer was burgemeester Swierstra. De publieke belangstelling was groot, waaronder heel veel kinderen.Er waren voor het eerst de Canadezen niet aanwezig.

In 2016 was het 71 jaar geleden dat er voor Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Ook in 2016 vonden in de gemeente Veendam de uitgebreide herdenkingen plaats bij de vijf oorlogsmonumenten. Voor het herdenken van oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook van diegenen die de afgelopen jaren gevallen waren Het thema van de 4 mei herdenking was ‘De vrijheid omarmd'.

Huldiging PvdA-leden op 1 mei-viering
In grand café Java hielden de PvdA-afdelingen Wildervank-Veendam en Pekela samen een 1 mei-viering. Hierbij werden een aantal trouwe leden gehuldigd. Na de huldiging was er nog een speech van Provincaal Statenlid Romke Visser over de geschiedenis van de PvdA en de kracht en verbinding die nog steeds van belang zijn.

IMG_1343.JPG

Open dag moskee
Zaterdag 7 mei hield de moskee ‘Osmani Gazi’ een open dag. De deur stond letterlijk wagenwijd open om het gebedshuis eens van binnen te komen bekijken. Iedereen was daarbij welkom. Diverse lekkernijen uit de Turkse keuken konden worden uitgeprobeerd. Zoals gevulde Köfte, de Lahmacun (Turkse Pizza), Gözleme (Gevulde Turkse platte broden met kaas, aardappel of spinazie). En Turkse gebakjes, baklava, zoetigheden en hartige hapjes. Op de ‘kermes’, een Turkse braderie, was ook de BBQ met rundergehakt voor de Turkse broodjes aangezet. Ook waren allerlei artikelen te koop om van eigenaar te laten verwisselen.

Zonnige bloemenmarkt rustig met bezoekers
Op het oog leek het zaterdag 7 mei rustig met verkopers, toch vertelde evenement coördinator Sievert Uniken van de gemeente Veendam dat er maar één verkoper minder was dan het vorige jaar. Jaarlijks staat de eerste zaterdag van mei in het teken van de Bloemenmarkt. Verkopers van bloemen, planten, struiken en tuinartikelen streken neer in hartje Veendam met hun fleurige en geurige handel. Ook het aantal bezoekers leek minder dan voorgaande jaren.

1070 EUR voor goed doel Beste Buur.JPG

Beste buur nam cheque van de Rabobank in ontvangst
Tijdens de voorbereidingen voor ‘Samen Eten’ bij Trefpunt Beste Buur kwam Dick Ploeger van de Rabobank langs met een cheque van € 1.070,-. Alle aanwezigen waren zeer verrast. Met dit bedrag konden weer veel activiteiten worden georganiseerd voor de bewoners in Veendam Noord (en omgeving).

Gezelligheid troef op de Lentedagen Borgerswold
Koude Pinkserdagen en daardoor minder bezoekers (3200) dan in 2014 (5000) maar er was genoeg te doen, te zien en te horen op de 5de editie van de Lentedagen in Borgerswold, waar het erg gezellig was en de sfeer dik in orde. Er was voor alle leeftijden genoeg vermaak. Ook voor de kinderen. Ze mochten zich uitleven in een verkeerspark en er liep een dinosaurus rond. Dat gaf de ouders de ruimte om op hun gemak rond te kijken bij de standhouders en te genieten van o.a. een optreden van Veendammer band Dusty Hat.

_MG_3307.jpg

Uurwerk Veenkoloniaal museum gerestaureerd
Wethouder André Hammenga onthulde dinsdagmiddag 17 mei het gerestaureerde uurwerk van het Veenkoloniaal museum. Het Veenkoloniaal museum wordt de komende jaren in fases gerestaureerd. Het uurwerk werd als eerste aangepakt. Ook de vaan op de toren werd gerestaureerd en herplaatst.

Dag van de groene kinderopvang kinderopvang Zuiderveld
Op dinsdag 17 mei was de landelijke dag van de Groene Kinderopvang. Kinderopvang Meander schonk daar extra aandacht aan. Om 17.00 uur werden de festiviteiten officieel geopend en waren er allerhande activiteiten voor kinderen en voor volwassenen. Men kon de buitenruimtes in vol gebruik zien en meemaken.

IMG_2586.JPG

Wieringa's Knappertjes bakkerij 100 jaar
Op vrijdag 20 mei presenteerde Wieringa ’s Knappertjes in het Veenkoloniaal Museum een boekpresentatie over het 100 jarige bakkersbedrijf. Het boek over de geschiedenis van het bedrijf werd geschreven door Jan van Bolhuis. Naar aanleiding van het honderdjarig jubileum van het familiebedrijf in 2014 was het idee ontstaan om in boekvorm de geschiedenis van de bakkerij uit te brengen op de hoek van de 36e Laan in Wildervank. In totaal is daar al bijna 200 jaar een bakkerij gevestigd. Na het gereed komen van het boek wilde de familie deze feestelijk presenteren.

Stadscamping La Tourbe by night
Drie dagen lang stonden er prachtige caravans in het centrum van Veendam. De stoet kwam vrijdag 20 mei rond 17.00 uur Veendam binnen rijden vanaf de Industrieweg door Wildervank via de Sorghvliethlaan naar hun kampeerplek op de diverse pleinen in het winkelcentrum. Dit alles onder de muzikale klanken van draaiorgel Zwarte Dorus. Na te zijn ingericht werd het tijd voor een borreltje. Rond middernacht was de sfeer optimaal en over toeschouwers hadden de campinggasten niet te klagen. De caravans en oude voertuigen trokken ook bij maneschijn veel bekijks.

IMG_3247.JPG

Bespaar bazaar bij Compaen met workshops en modeshow
Zaterdag 21 mei werd bij Compaen op het buitenterrein en binnen in de toegangshal de Bespaar Bazaar gehouden met verschillende workshops. De eerste 100 bezoekers mochten een goodiebag in ontvangst nemen met praktische bespaartips en handige gadgets. De Bespaar Bazaar was in de vorm van een markt gegoten. Het was in de eerste plaats bedoeld voor mensen met een smalle beurs. Maar eigenlijk was het iedereen bedoeld. Aan oude kleding kan ook een geheel nieuw leven worden gegeven. Van een oud overhemd kan een tas, een schort of een boxershort worden gemaakt. Workshopbegeleider Gherie Stegeman van de Kledingbank Maxima legde dit allemaal uit. Medewerksters van Maxima waren voor deze gelegenheid mannequins, en liepen een modeshow waarin getoond werd hoe voor weinig geld er toch trendy bij te kunnen lopen.

Open dag Stichting Bodike en officiële opening nieuw onderkomen
Sinds oktober 2015 hield Stichting Bogdike kantoor in de Kerkstraat 2. Vanuit dit Kunst en Cultuurpandje organiseerde en coördineerde zij het komend seizoen haar evenementen. In 2016 was het zover dat Bogdike helemaal in het pand gesetteld was en was het tijd geworden voor een open dag en een officiële opening. Op zaterdag 21 mei vond de open dag tussen 11.00 en 17.00 uur plaats in rondom de omgeving van het nieuwe onderkomen, Kerkstraat Oost.Tijdens de open dag was er door iedereen kennis te maken met de vrijwilligers van stichting Bogdike. Natuurlijk met presentaties, zoals men dat van Bogdike gewend is, van kunst en cultuur. Er waren optredens van Bert Hadders, de Scheepsjoagers en van Krzysztof Groen. En natuurlijk waren de Bogdikers ook de kinderen niet vergeten! Clown Kiek was aanwezig om leuke dingen van ballonnen te maken, en bij Fun to Feest konden de kinderen worden geschminkt. Op een springkussen konden ze zich ook uitleven.

Oldtimers fleuren Veendam op
De 13e editie van de oldtimer rally Veendam-Leer-Veendam werd zaterdag 21 mei verreden. Evenals in voorgaande jaren werd de rally grotendeels via toeristische secundaire wegen gereden. Er zaten veel lastige routes in het parcours. Uiteraard was het in 2016 weer anders dan in het voorgaande jaar. Voor het eerst stonden de oldtimers vóór vertrek keurig aan weerskanten van de Kerkstraat opgesteld wat een prachtig schouwspel gaf.

IMG-20160524-WA0018.jpg

Meimarkt op ojbs de Ommewending
Op dinsdag 24 mei organiseerde de Ouderraad van ojbs de Ommewending een Meimarkt. Vanwege het kille weer werd de markt in de school gehouden. Maar dat maakte het niet minder gezellig! DJ Ray zorgde voor gezellige muziek en onder het genot van een hapje en een drankje

Eerste Singer Songwriters fesitval Bogdike
Zaterdagmiddag 28 mei werd in het centrum een Singer Songwriters festival gehouden. Dit festival is de opvolger van het Flower Power festival en georganiseerd in samenwerking met het Groninger Songwriters Circle. Op 1 binnen en 8 buitenpodia in het centrum van Veendam stonden 40 singer /songwriters.

Herinneringsconcert aula Buitenwoelhof
Zaterdagavond 28 mei vond in de aula op begraafplaats Buitenwoel een Herinneringsconcert. Het concert werd i.v.m. het voorspelde slechte weer in zeer korte tijd naar binnen verplaatst. Er was contact met het KNMI. Het was drukkend weer en er kwam al wat aan. Een onweersbui kan zich plotseling ontwikkelen. Uiteindelijk kwam er geen regen, maar veiligheid stond boven alles. De akoestiek binnen klonk geweldig, wat het nog indrukwekkender heeft gemaakt. Burgemeester Sipke Swierstra en wethouder André Hammenga waren bij het concert aanwezig om samen met het publiek alle overledenen te herdenken.

20160528_gedichtenbundel _00.jpg

Gedichtenbundel Poëzie Veendam gepresenteerd
Zaterdagmiddag 28 mei ontving wethouder Jaap Velema het eerste exemplaar van de gedichtenbundel Poëzie Veendam "Ieder vogeltje zingt en dicht zoals….”. De dichters en dichteressen lazen na de overhandiging een gedicht uit de bundel voor, afgewisseld met liedjes van Wim en Geert Jan Dussel vermaakte jong en oud zich prima. Voor de kinderen waren er diverse spelletjes: touwtje trekken, een grabbelton, een springkussen op het plein en een ranjakoe. Voor de volwassenen was er worstenverkoop, enveloppen trekken en boodschappen raden.

BroemBroemen met de MTC Veendam & Omstreken
Op 29 mei werd weer de jaarlijks BroemBroem rit van de Vriendschapskring gereden. Dit is een tocht die de motortoerclub MTC Veendam&Omstreken elk jaar uitzet voor de leden van de Vriendschapskring van Humanitas. Aan de tocht van 120 km deden 22 mensen mee, meerijdend op een motor, trike, of in een zijspan. De start was als vanouds weer bij Mulders Motoren, waar vooraf koffie en cake geserveerd werd.