Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Toren-dag op zaterdag 11 juni 2016

Door Willem van der Werf op woensdag, 1 juni, 2016 - 20:24

20110611_Open Torendag _100_0015.JPG

TOREN - De toren open, de beiaardier achter het klavier en iedereen mag komen kijken. Dat was 20 jaar geleden al het idee van de Stichting Klokkenspel Groningen. En zo is sindsdien op de tweede zaterdag in juni op die plaatsen in onze provincie waar zich een carillon bevindt, al een groot aantal mensen op de Open Toren-dagen komen kijken. Niet alleen dat carillon is dan de trekker, maar ook de luidklokken, de torenuurwerken en – in sommige gevallen – de oude speeltrommels. En daarnaast natuurlijk het prachtige uitzicht dat het publiek vanuit de torens heeft over stad en ommeland.

De Stichting Oude Groninger Kerken ondersteunt het idee van een Open Toren-dag en daarom wordt ook dit jaar de Open Toren-dag in samenwerking georganiseerd, met nog meer torens open dan voorgaand jaar. Beide stichtingen willen graag een breed publiek kennis laten maken met de interessante dingen, die in de torens zijn te zien.

Ook op deze Open Toren-dag, verwachten de diverse deelnemende plaatselijke stichtingen en commissies weer heel veel enthousiaste bezoekers. In 2016 vindt de Open Toren-dag plaats op zaterdag 11 juni van 13.00 uur tot 16.00 uur.

De deelnemende instanties zijn:

  1. De Stichting Martini Beiaard Groningen. Stadsbeiaardier Auke de Boer is de gastheer in de Martinitoren.
  2. De Stichting Damster Klokkenspel laat beiaardier Levina Pors optreden en het publiek ontvangen in de toren van de Nicolaï-kerk te Appingedam.
  3. De Stichting Carillon Veendam. Beiaardier Adolph Rots verzorgt de bespelingen op de beiaard te Veendam.
  4. De Commissie Hemony Beiaard Middelstum. Beiaardier Henk Veldman bespeelt het Hemony-carillon. Het publiek kan ook de speeltrommel en het uurwerk bekijken die recentelijk zijn gerestaureerd. De kerk en toren zijn eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.
  5. De Stichting Musea Heiligerlee. Het Klokkengieterijmueum is op deze dag gratis te bezoeken met in de mooie tuin achter het museum het carillon dat door het publiek te bezichtigen is. In het museum is o.a. een werkende speeltrommel met klokken aanwezig.
  6. Voor het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt ontvangt beiaardier Vincent Hensen het publiek in de “Olle Witte”, de toren van Winschoten.
     
    Plaatselijke vrijwilligers staan klaar bij de volgende torens van de Stichting Oude Groninger Kerken, die behoren tot het project Landmerken, om de bezoekers te woord te staan:
     
  7. Toren Finsterwolde
  8. Toren Hornhuizen
  9. Toren Termunten
  10. Toren Uitwierde
     
    Naast de Landmerktorens zijn ook de deuren van de volgende torens van de Stichting Oude Groninger Kerken voor het publiek geopend:
     
  11. Saaxumhuizen
  12. Tolbert

De Stichting Klokkenspel Groningen kan constateren dat de belangstelling voor de veelal eeuwenoude beiaarden en luidklokken in onze provincie flink toeneemt en zij verwacht dat de samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken dat de Open Toren-dag 2016 daar opnieuw aan bijdraagt. Ook is tijdens deze dag de onlangs door de stichting uitgegeven CD “Carillons in Groningen” voor € 5,- verkrijgbaar met daarop alle carillons van de provincie.