Overslaan en naar de inhoud gaan

Wielrenster Lonneke Uneken:
“Ik zou graag de nieuwe Leontien van Moorsel worden”

Door op dinsdag, 31 mei, 2016 - 19:36

Door Jacob Kuipers

WIELRENNEN - De 16-jarige wielrenster Lonneke Uneken is lid van de wielervereniging Stormvogels uit Veendam. Op 8-jarige leeftijd is ze besmet geraakt met wielrennen. Want dat kan ook niet anders want fietsen heeft ze niet van vreemden. Zowel haar vader als haar opa waren besmet met het 'wielervirus'. Lonneke: “Mijn vader en opa namen mij mee naar de wielerbaan en dat vond ik direct heel leuk”.

Lonneke had ook al een keer geschaatst maar besloot toch voor het wielrennen te kiezen. En fietsen is natuurlijk een goede training voor het schaatsen. Wat ook meespeelde voor Lonneke is het feit dat ze zowel zomers als s'winters actief is. Maar de tweewieler werd niet direct haar 'vriend'. “Toen ik een beetje gewend was aan de fiets, begon ik wedstrijdjes te rijden”. Bij de familie Uneken wordt dus veel gesproken over wielrennen.

Als je Lonneke vraagt wie haar favoriete wielrenster is, hoeft ze daar niet lang over na te denken. “Ik zou heel graag de nieuwe Leontien van Moorsel worden. Dat lijkt me supergaaf om op het hoogste niveau mee te kunnen doen om de prijzen. En daar helemaal voor te leven”. Lonneke's sterkste punt is de sprint. “Ik vecht in de finale graag voor mijn plekje voorin het peleton. Om goed te zitten voor de sprint. En alles geven om als eerste over de finisch te komen”.

Lonneke vind het mooi om de koers 'hard' te maken. “Als ik me goed voel ga ik graag in de aanval in de hoop om weg te komen met een groepje”. Naast het fietsen doet Lonneke dus ook aan schaatsen. “Dan doe ik iSkate. Als voorbereiding op de winter zijn we alweer begonnen met trainen. Onderanderen skeeleren, hardlopen en Krachttraining. Samen met mijn trainers maken wij een planning. Zodat ik goed ben bij de wielerwedstrijden en ook goed train voor het schaatsen”.

Lonneke: “Bij de wielerclub train ik meestal op dinsdag- en woensdagmiddag. Bij iSkate trainen we in principe op maandag- t/m vrijdagochtend. En fietsen we 3/4 uur gezamenlijk in het weekend”. Iskate is opgericht om schaatsers ondersteuning te bieden tijdens de hele loopbaan. Van junior tot wereldtopper.

Op 18 juni rijdt Lonneke het Nederlandskamioenschap wegwielrennen in Goeree-Overflakkee. Lonneke: “Daar wil ik graag winnen. Ik sta er goed voor, ik heb dit seizoen al meerdere wedstrijden gewonnen, onder andere de Marianne Vos classic. Maar het Nederlandskampioenschap is altijd lastig. Iedereen is hier goed en als je wilt winnen, dan moet alles op z'n plek vallen”.